Vesti
Saopštenja

Kancelarija za KiM: Obijena crkva u Klokotu

"Pravoslavna Crkva Svetog Petra i Pavla u Кlokotu obijena je na Zadušnice, a lopovi su iz nje odneli novac i određeni mobilijar", navodi se u saopštenju Kancelarije za KiM.
Kancelarija za KiM: Obijena crkva u Klokotu
Obijena crkva u Klokotu (Foto Kancelarija za KiM)

Opljačkana crkva Svete Trojice u Partešu

Još jedna srpska pravoslavna crkva na Кosovu oskrnavljena je i obijena na Zadušnice.

Nepoznati počinioci sinoć su opljačkali Crkvu Svete Trojice u Partešu i iz nje odneli novac iz blagajne i vezenu plaštanicu, koja predstavlja veliku vrednost ove svetinje.

Pljačka je primećena jutros tokom otvaranja crkve da primi vernike koji danas obeležavaju Zadušnice. Vrata na crkvi bila su obijena, a fioke otvorene.

"Ovakvom necivlizacijskom ponašanju mora se stati na put, a najnovije skrnavljenje svetinja pokazuje da se bez odlaganja mora povećati bezbednost u srpskim sredinama južno od Ibra", navodi se u saopštenju Kancelarije za Kim.

Da je u crkvu provaljeno, primetio je meštanin koji pomaže oko crkve i koji je ovoga jutra krenuo da je otvori za vernike. Nepoznati počinioci, kako se sumnja, u crkvu su provalili kroz prozor koji su otvorili pajserom, dodaje se u saopštenju Kancelarije dostavljenom medijima.

"Sramota je da Srbi na Кosovu i Metohiji ni na Zadušnice nemaju mira i da se njihovi verski objekti skrnave i nalaze na meti čak i na dan kada obeležavaju spomen na svoje preminule. Ovaj slučaj najrečitije govori o ugroženosti pravoslavne baštine i verskih objekata na Кosovu i Metohiji, koji su učestalo meta vandala, pljačke, skrnavljena, kao i pretenzija na njihovu imovinu i posede", poručuju iz Kancelarije.

U saopštenju se napominje da je samo tokom prošle godine na Кosovu zabeleženo je više od 80 incidenata čije su mete bili Srbi, njihova imovina, grobovi, crkve.

"Zahtevamo da se svaki ovakav slučaj rasvetli, a počinioci sankcionišu, jer jedino tako možemo graditi mir i zajedničko poverenje", zaključuje se u saopštenju.

SL: Policija Kosova da procesura odgovorne

Srpska lista zahteva od kosovske policije da hitno sprovede istragu i procesuira odgovorne za skrnavljenje crkava u opštinama Кlokot i Parteš.

"Sramno je da su u 21. veku verska netolerancija i skrnavljenje svetih mesta deo svakodnevice srpskog naroda na Кosovu i Metohiji pred očima Evrope i sveta", navodi se u saopštenju SL.

Pljačkanje crkve Svetog Petra i Pavla u Кlokotu i crkve Svete Trojice u Partešu su tek jedni u nizu u poslednjih nekoliko nedelja, na koji nažalost nije bilo hitrih i oštrih reakcija međunarodnih predstavnika i lidera kosovskih institucija iz Prištine, što dodatno razočarava srpski narod jer pokazuje antisrpski narativ koji je i dalje prisutan i koji toleriše napade na Srbe, srpsku imovinu kao i Srpsku pravoslavnu crkvu, poručuju iz Srpske liste.Ostale vesti

U Briselu o evropskom putu Kosova: Nastaviti reforme, sprovesti dogovoreno
Na sastanku u Briselu su članovi Saveta za stabilizaciju i pridruživanje (SA) razmotrili napredak Kosova na evropskom putu nakon objavljivanja Izveštaja Evropske komisije o Kosovu za 2021.
  • 08.12.2021
Kancelarija za KiM: U Suvom Grlu renovirana ambulanta
U selu Suvo Grlo, u opštini Srbica, danas je otvorena kompletno renovirana ambulanta sredstvima Кancelarije za Кosovo i Metohiju.
  • 08.12.2021
Nagrada za glumce Amaterskog pozorišta
Odlukom stručnog žirija mladim glumcima Amaterskog pozorišta „Janićije Popović“ Doma kulture „Gračanica“, Mateji Dimitrijeviću i Nataliji Josifović, juče je na devetom festivalu „Lektirići EX YU fest“ uručeno priznanje za najbolje glumačko ostvarenje u predstavi „Misterija nestalog jajeta“.
  • 08.12.2021
Jevtić sa predstavnicima KAP-a o Ski centru Brezovica
Predsednik opštine Štrpce Dalibor Jevtić se sastao sa predstavnicima Кosovske agencije za privatizaciju (КAP) sa kojima je razgovarao o Ski centru Brezovica, ali i o statusu ostalih društvenih preduzeća na teritoriji opštine Štrpce, saopšteno je iz te lokalne samouprave.
  • 07.12.2021
Predsednica opštine razgovarala sa novinarima
Predsednica opštine Gračanica prof. dr Ljiljana Šubarić razgovarala je danas sa novinarima i predstavnicima medija koji izveštavaju sa područja opštine Gračanica.
  • 07.12.2021
Audicija za predstavu “Ljubav u getu” 8. decembra
Amatersko pozorište „Janićije Popović“ sekcija Doma kulture „Gračanica“ u sredu 08. decembra 2021. godine u dva termina od 15 i 19 časova organizuje audiciju za predstavu „Ljubav u getu“.
  • 06.12.2021