Vesti
Saopštenja

Kancelarija za KiM: Obijena ambulanta u selu Gojbulja kod Vučitrna

Nepoznati počinioci obili su u toku jučerašnjeg dana zdravstvenu ambulantu u selu Gojbulja, u opštini Vučitrn. Na ambulanti je polomljeno staklo na vratima i jedno prozorsko okno, a nemili prizor uočio je domar koji radi u ovoj ustanovi. Kosovska policija izvršila je uviđaj, ali počinioci još nisu otkriveni, saopštila je Kancelarija za Kosovo i Metohiju. 
Kancelarija za KiM: Obijena ambulanta u selu Gojbulja kod Vučitrna
Obijena ambulanta u selu Gojbulja (Foto Kancelarija za KiM)

Kako se navodi, zdravstvena ambulanta u selu Gojbulja je od vitalnog značaja za primarnu zdravstvenu zaštitu i prvu pomoć žiteljima ovog sela u kome živi nekoliko desetina Srba.

"Najnoviji incident posebno zabrinjava u periodu pandemije koronavirusa, kada je zdravstevni sistem opterećen, a ljudi već u velikoj meri uplašeni za svoje zdravlje", ističe se u saopštenju.

Dodaje se da ovo nije prvi put da se ova zdravstvena stanica nalazi na meti vandala.

"Ista ova ambulanta bila je na meti izgrednika i prošle godine, ali su meštani sela uspeli da zaustave napadače.To govori u prilog tome da su na meti vandala sve učestalije, ne samo verski objekti SPC na Kosovu i Metohiji, već se u vreme pandemije koronavirusa intenziviraju i napadi na zdravstvene objekte u srpskim sredinama na KiM. Prošlog meseca na zidu zdravstvene ambulante u Suvom Dolu osvanuo grafit sa natpisom UČK, koji je posebno uznemirio meštane".

Takođe, Kancelarija za Kosovo i Metohiju zahteva od nadležnih organa hitnu reakciju i hapšenje počinilaca ovog incidenta.

"Isto tako, tražimo da se pojača bezbednost u srpskim sredinama na Kosovu i Metohiji i stane na put ugrožavanju srpske imovine i zastrašivanju srpskog naroda", zaključuje se u saopštenju Kancelarije za KiM.Ostale vesti

Srpska lista protv hrvatske vojne baze na Kosovu
"Najstrože se protivimo najavi Hrvatske da se na Kosovu grade vojne baze čime se najdirektnije ugrožava mir i spokojstvo građana", navodi se u zajedničkom saopštenju gradonačelnika opština sa srpskom većinom na Kosovu.
  • 06.05.2021
Majkl Davenport posetio Severnu Mitrovicu
Ambasador misije OEBS-a na Кosovu Majkl Davenport je tokom posete Severnoj Mitrovici razgovarao sa gradonačelnikom Milanom Radojevićem i zamenicom gradonačelnika Adrijanom Hodžić, o aktuelnoj situaciji sa pandemijom, izazovima po pitanju bezbednosti, uključujući najnovije incidente.
  • 05.05.2021
Kancelarija za KiM: Kamenovana kuća porodice Jaćović iz Kosovske Vitine

Kancelarija za Kosovo i Metohiju saopštila je da je u ponedeljak uveče, kamenovana porodična kuća Aleksandra Jaćovića iz Kosovske Vitine, dok je noćas razbijeno staklo na automobilu đakona iz Orahovca.

  • 04.05.2021
Delegacija iz Sremske Mitrovice u poseti Gračanici
Predsednik opštine Gračanica Srđan Popović ugostio je danas delegaciju iz Sremske Mitrovice i Inđije, zamenika gradonačelnika Sremske Mitrovice Petra Samardžića, narodnog poslanika u Skupštini Srbije Tomislava Jankovića, predsednika Saveta Mesne zajednice „Blok B“ Sremska Mitrovica Dragana Božića i predstavnike Udruženja Kraljevine Srbije, navodi se u saopštenju dostavljenom medijima. 
  • 04.05.2021
Popović:
"Mogućnost tužbe za navodni genocid, kojom političari u Prištini ponovo prete Srbiji, postoji samo u njihovim uzavrelim glavama. U pravnom smislu takva opcija ne postoji čak ni u teoriji", poručuje putem saopštenja pomoćnik direktora Kancelarije za KiM Igor Popović.
  • 04.05.2021

Sutra se obeležava Međunarodni dan slobode štampe. Članovi Društva novinara Kosova i Metohije, odnosno UNS-a, okupiće se sutra ispred instalacije Missing u Gračanici kako bi obeležili ovaj dan.

  • 02.05.2021