Vesti
Saopštenja

Kancelarija za KiM: Obijen stan Dragice Gašić

Stan Dragice Gašić, jedine povratnice u Đakovicu, obijen je i ispreturan. Ukradeni su joj sigurnosna kamera i ruter za internet, kao i druge lične stvari i hrana koju je dobila, saopštio je direktor Kancelarije za KiM Petar Petković.
Kancelarija za KiM: Obijen stan Dragice Gašić
Obijen stan Dragice Gašić (Foto Kancelarija za KiM)

Kako se navodi u saopštenju dostavljenom medijima, Dragica je danas, po povratku iz Kline gde je posetila sestru, zatekla obijen i ispreturan stan.

"Maltretiranje koje Dragica doživljava iz dana u dan direktna je posledica političkih poruka iz Prištine i albanske javnosti u kojoj se kao problem percipira povratak ove Srpkinje u svoj stan i Đakovicu, ali ne i pretnje klanjem i kamenovanje kojima je neprekidno izložena", navodi se.

Iz Kancelarije podsećaju da su Gašićevoj nedavno oduzeta blindirana vrata, te da joj se uskraćuju i osnovna ljudska prava time što joj se zabranjuje ulazak u prodavnicu. 

"Gde je bila Kosovska policija da čuva Dragičin stan? Gde su bile međunarodne misije? Šta još Dragica treba da doživi i preživi, da bi joj se omogućio opstanak u Đakovici? Dokle će Dragica Gašić biti meta esktremista? Ovo su sve pitanja na koja ni mređunarodna zajednica, niti vlasti u Prištini ne pružaju odgovore, ali mi nećemo prestati da ih postavljamo i skrećemo pažnju celokupne javnosti na probleme Dragice Gašić", navode iz Kancelarije za KiM.

Zaključuje se da će o najnovijem incidentu biti obavešteni nadleženi u Briselu, ali i međunarodne misije koje deluju na Kosovu, a da će Kancelarija za KiM nadoknaditi Dragici svu štetu koju je pretrpela.

PO Opštine Đakovica osudio obijanje stana

Predsednik Privremenog organa Opštine Đakovica Milenko Jovanović ocenio je da je obijanje stana Dragice Gašić posledica "terora koji nad njom traje od trenutka kada se vratila u svoj grad".

"Ovakvo stanje svedoči o odsustvu elementarnih normi ponašanja podrazumevanih za društvo koje pledira da postane civilizovano. Užasavajuće je da albanska zajednica u monoetničkoj Đakovici ne haje ni na apele OEBS-a, UNMIK-a, EULEKSA i drugih međunarodnih subjekata na Kosmetu koji su zatražili da se Dragici Gašić omogući uživanje ljudskih i građanskih prava kao i ostalim stanovnicima ove opštine koja se voljom lokalnih nasilnika proglašava zabranjenom za Srbe", istakao je Jovanović.

Kako navode, iz PO Opštine Đakovica su veoma zabrinuti za bezbednost Dragice Gašić, ali sve više i za bezbednost monahinja u đakovičkom manastiru Uspenja Presvete Bogorodice, kojima je jednako kao i Dragici zabranjeno i hleb da kupuju u lokalnim trgovinama i bezbedno se kreću gradom.

"Insistiramo da međunarodni autoriteti hitno preduzmu sve neophodne mere kako bi se ovaj užasni teror nad nedužnom Srpkinjom u Đakovici zaustavio bez odlaganja", zaključuje se u saopštenju dostavljenom medijima.Ostale vesti

Petković sa ambasadorom Belgije o Kosovu
Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković razgovarao je  sa ambasadorom Kraljevine Belgije u Srbiji Kunradom Adamom, koga je upoznao sa položajem srpskog naroda na Kosovu i tokom dijaloga Beograda i Prištine, saopšteno je iz Kancelarije za KiM. 
  • 16.09.2021
Grupa izbeglica iz Avganistana otputovala za Veliku Britaniju
Britanska ambasada u Prištini saopštila je da je grupa od 117 evakuisanih građana Avganistana povezanih sa Nato-om napustila Kosovo i otputovala za Veliku Britaniju. 
  • 16.09.2021
Petković sa Lo Kašom i Harčenkom o dijalogu i političkoj situaciji na Kosovu

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković razgovarao je sa ambasadorima Italije i  Ruske Fedracije u Republici Srbiji Karlom Lo Kašom i Aleksandrom Bocan Harčenkom o poslednjoj rundi razgovora Beograda i Prištine, održanoj nedavno u Briselu i o aktuelnoj političko-bezbednosnoj situaciji na Kosovu, saopšteno je iz Kancelarije za KiM.

  • 14.09.2021
YIHR: Građani moraju znati sadržaj dogovora o otvaranju tajnih arhiva
Inicijativa mladih za ljudska prava Srbija (YIHR Srbija) i Inicijativa mladih za ljudska prava Kosovo (YIHR Kosovo) zahtevaju od pregovaračkih timova Beograda i Prištine da što pre objave dokument na srpskom i albanskom jeziku o razmeni, odnosno otvaranju tajnih arhiva kako bi javnost, a pre svega porodice nestalih bile upoznate sa daljim koracima u potrazi za nestalim osobama.
  • 13.09.2021
Kosovski zvaničnici odali počast žrtvama 11. septembra
Predsednica Kosova Vjosa Osmani, predsednik Skupštine Gljauk Konjufca i premijer Kosova Aljbin Kurti su, zajedno sa zamenikom američkog ambasadora Nikolasom Đakobom, odali počast i položili venac kod spomen ploče „Kosovo se seća“, povodom 20. godišnjice terorističkih napada na SAD, navodi se u saopštenju dostavljenom medijima.
  • 11.09.2021
Avganistanci neprihvatljivi za SAD neće biti smešteni na Kosovu
Američka ambasada u Prištini saopštila je da im je sporazumom sa Kosovom dozvoljeno da privremeno ugoste ograničeni broj avganistanskih državljana u bazi Bondstil čije aplikacije za vizu zahtevaju dodatnu obradu. Odbacujući medijske izveštaje o nameri da na Kosovo prebace pojedince koji su neprihvatljivi za SAD.
  • 05.09.2021