Vesti
Saopštenja

Kancelarija za KiM: Obijen stan Dragice Gašić

Stan Dragice Gašić, jedine povratnice u Đakovicu, obijen je i ispreturan. Ukradeni su joj sigurnosna kamera i ruter za internet, kao i druge lične stvari i hrana koju je dobila, saopštio je direktor Kancelarije za KiM Petar Petković.
Kancelarija za KiM: Obijen stan Dragice Gašić
Obijen stan Dragice Gašić (Foto Kancelarija za KiM)

Kako se navodi u saopštenju dostavljenom medijima, Dragica je danas, po povratku iz Kline gde je posetila sestru, zatekla obijen i ispreturan stan.

"Maltretiranje koje Dragica doživljava iz dana u dan direktna je posledica političkih poruka iz Prištine i albanske javnosti u kojoj se kao problem percipira povratak ove Srpkinje u svoj stan i Đakovicu, ali ne i pretnje klanjem i kamenovanje kojima je neprekidno izložena", navodi se.

Iz Kancelarije podsećaju da su Gašićevoj nedavno oduzeta blindirana vrata, te da joj se uskraćuju i osnovna ljudska prava time što joj se zabranjuje ulazak u prodavnicu. 

"Gde je bila Kosovska policija da čuva Dragičin stan? Gde su bile međunarodne misije? Šta još Dragica treba da doživi i preživi, da bi joj se omogućio opstanak u Đakovici? Dokle će Dragica Gašić biti meta esktremista? Ovo su sve pitanja na koja ni mređunarodna zajednica, niti vlasti u Prištini ne pružaju odgovore, ali mi nećemo prestati da ih postavljamo i skrećemo pažnju celokupne javnosti na probleme Dragice Gašić", navode iz Kancelarije za KiM.

Zaključuje se da će o najnovijem incidentu biti obavešteni nadleženi u Briselu, ali i međunarodne misije koje deluju na Kosovu, a da će Kancelarija za KiM nadoknaditi Dragici svu štetu koju je pretrpela.

PO Opštine Đakovica osudio obijanje stana

Predsednik Privremenog organa Opštine Đakovica Milenko Jovanović ocenio je da je obijanje stana Dragice Gašić posledica "terora koji nad njom traje od trenutka kada se vratila u svoj grad".

"Ovakvo stanje svedoči o odsustvu elementarnih normi ponašanja podrazumevanih za društvo koje pledira da postane civilizovano. Užasavajuće je da albanska zajednica u monoetničkoj Đakovici ne haje ni na apele OEBS-a, UNMIK-a, EULEKSA i drugih međunarodnih subjekata na Kosmetu koji su zatražili da se Dragici Gašić omogući uživanje ljudskih i građanskih prava kao i ostalim stanovnicima ove opštine koja se voljom lokalnih nasilnika proglašava zabranjenom za Srbe", istakao je Jovanović.

Kako navode, iz PO Opštine Đakovica su veoma zabrinuti za bezbednost Dragice Gašić, ali sve više i za bezbednost monahinja u đakovičkom manastiru Uspenja Presvete Bogorodice, kojima je jednako kao i Dragici zabranjeno i hleb da kupuju u lokalnim trgovinama i bezbedno se kreću gradom.

"Insistiramo da međunarodni autoriteti hitno preduzmu sve neophodne mere kako bi se ovaj užasni teror nad nedužnom Srpkinjom u Đakovici zaustavio bez odlaganja", zaključuje se u saopštenju dostavljenom medijima.Ostale vesti

Petković: Priština izazvala novu krizu

Direktor Кancelarije za Кosovo i Metohiju Petar Petković sastao se danas sa specijalnim predstavnikom Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine i Miroslavom Lajčakom.

  • 30.06.2022
’’Odluka Prištine da zabrani srpske lične karte i registarske oznake je direktan udar na Srbe’’

"Najnovijim jednostranim odlukama institucija u Prištini u vezi sa srpskim registarskim oznakama i ličnim kartama, Aljbin Kurti je najotvorenije zapretio ratom protiv Srba na Kosovu i Metohiji", navodi Petar Petković u saopštenju dostavljenom medijima.

  • 29.06.2022
SAD nastavljaju sa podrškom Kosovu u borbi protiv kovida-19
Prošlog meseca, laboratorijska oprema namenjena unapređenju dijagnostičkog testiranja na SARS-CoV-2, donirana od strane Agencije Sjedinjenih Država za međunarodni razvoj (USAID) u ime američkog naroda, postala je potpuno operativna. USAID i Kancelarija Svetske zdravstvene organizacije (SZO) u Prištini, uspostavili su bolničku mikrobiološku laboratoriju za bolnicu u Gračanici, saopšteno je medijima iz USAID-a.
  • 28.06.2022
MZK: Odobrena vakcinacija trećom dozom za starije od 12 godina

Ministarstvo zdravlja Kosova saopštilo je da je odobrilo davanje treće doze vakcine protiv koronavirusa za decu stariju od 12 godina, kao i za osobe koje su primile drugu dozu najmanje pet meseci ranije.

  • 26.06.2022
Lajčak dolazi u dvodnevnu posetu Kosovu

Specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog između Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja na Zapadnom Balkanu Miroslav Lajčak, posetiće Kosovo od 27. do 29. juna, saopšteno je iz Kancelarije Evropske unije na Kosovu.

  • 26.06.2022
Vjosa Osmani u poseti Tajlandu i Singapuru
Predsednica Kosova Vjosa Osmani otputovala je u radnu posetu Tajlandu i Singapuru, saopšteno je iz njenog kabineta.
  • 24.06.2022