Vesti
Saopštenja

Kancelarija za KiM obećala pomoć u saniranju štete od poplava

Pomoćnici direktora Кancelarije za Кosovo i Metohiju Igor Popović i Miloš Terzić, zajedno sa svojim timom obilaze danas poplavljene srpske sredine na severu Кosova. Obilazak su započeli u opštini Leposavić, selima Vuča i Borovik, koja su pretrpela značajnu štetu i probleme usled obilnih padavina.

Kancelarija za KiM obećala pomoć u saniranju štete od poplava
Predstavnici Kancelarije za KiM u poseti Leposaviću (Foto Kancelarija za KiM)

Kako je saopšteno, oni su se po nalogu direktora Kancealrije za KiM Petra Petkovića uputili na teren kako bi se uverili u razmere štete i situaciju na terenu, te posetili nekoliko poplavljenih domaćinstava koja su najugroženija. Takođe su, kako se navodi, preneli jasnu poruku da će pomoći u saniranju štete koju su poplave napravile, kako na infrastrukturi, tako i na stambenim i pomoćnim objektima.

"Opštinu Leposavić je zadesila najveća prirodna katastrofa u poslednjih 50 godina. Pritoka Ibra i bujični potoci potopili su čitava domaćinstva u selu Borovik, potopljena je farma svinja u Кajkovu, oštećen most u Jošanici, objekat Poljoprivredne škole u Lešku, a situacija je teška i u brdsko-planinskim selima gde je prekinuta komunikacija. Formiran je Кrizni štab na terenu koji prati situaciju i biće formirane i stručne komisije za procenu štete, kako bi se sanirala šteta u najkraćem mogućem roku", stoji u saopštenju.

"Naše je da kao predstavnici Кancelarije za Кosovo i Metohiju i države Srbije budemo uvek sa svojim narodom i pomognemo tamo gde je neophodno", istakao je Popović.

Predstavnici Кancelarije nastavili su obilazak poplavljenih predela u opštini Zvečan sa predsednikom Privremenog organa opštine Ivanom Todosijevićem koji ih je detaljno informisao o problemima koji su nastali, a prvog dana posete obići će i Кosovsku Mitrovicu i Zubin Potok. Drugog dana posete, planiran je obilazak srpskih sredina južno od Ibra koje su poplavljene.Ostale vesti

KP ponovo poziva manjinske zajednice da se prijave na konkurs

Kosovska policija uputila je još jedan pozivi članovima manjinskih zajednica da se prijave na konkurs i postanu deo te službe.

  • 29.01.2023
Dodeljena oprema Dečanskoj vinici i manastiru Zočište
Dečanska vinica i manastir Zočište dobili su opremu za razvoj ekonomije od strane Кancelarije za Кosovo i Metohiju.
  • 28.01.2023
Osmani: Kriminalnim bandama Srbija pokušava da destabilizuje Kosovo
Predsednica Kosova Vjosa Osmani sastala se sa delegacijomm Grupe prijateljstva Austrija-Kosovo, koju je predvodio evropski poslanik Lukas Mandl, a u kojoj su bili visoki austrijski zvaničnici i privrednici. Tom prilikom razgovarano je i o procesu dijaloga, a Osmanijeva je kazala da "Srbija upotrebom kriminalnih grupa na severu pokušava da destabilizuje Kosovo".
  • 27.01.2023
Srpska lista najavljuje žalbu na odluku o eksproprijaciji zemljišta na severu

Predstavnici Srpske liste Zoran Todić i Igor Simić održali su danas sastanak sa vlasnicima parcela, njihovim naslednicima i predstavnicima naselja Lešak, zaseoka Zaselje, sela Mekiniće i sela Dren u opštini Leposavić kojima, kako navode, režim Aljbina Kurtija nastoji da otme zemlju ukupne površine više od 83 hektara "pravnim nasiljem, kršeći sopstvene zakonske regulative, bez ikakvog prethodnog obaveštenja i konsultacija sa vlasnicima parcela, lokalnom samoupravom i legitimnim predstavnicima srpskog naroda".

  • 27.01.2023
Izložba „Manastir Gračanica na starim razglednicama i fotografijama“

Arhiv Kosova i Metohije i Dom kulture „Gračanica“ organizuju izložbu „Manastir Gračanica na starim razglednicama i fotografijama“. Postavka se sastoji od 56 različitih, većinom neobjavljivanih razglednica i fotografija, koje su nastajale od kraja 19. do druge polovine 20. veka. Svečano otvaranje je u ponedeljak 30. januara 2023. godine od 19 časova u Galeriji Doma kulture.

  • 27.01.2023
Osmani odlikovala komandanta Nacionalne garde Ajova
Predsednica Kosovo Vjosa Osmani sastala se sa delegacijom Sjedinjenih Američkih Država, koju je predvodio general-major Benjamin J. Korel, komandant Nacionalne garde Ajove, američki ambasador Đefri Hovenier i drugi visoki zvaničnici odbrane, saopšteno je iz njenog kabineta.
  • 26.01.2023