Vesti
Saopštenja

Kancelarija za KiM: Novi pritisak na Srbe

Na dan kada se slavi 14 godina jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova, u severnom delu Кosovske Mitrovice se oko 13.30 časova više lica provezlo centrom grada u vozilu sa kosovskim registarskim oznakama i zastavom OVK na haubi. Oni su kamenicama gađali nekoliko automobila, saopšteno je iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju.
Kancelarija za KiM: Novi pritisak na Srbe
Severni deo Kosovske Mitrovice (Foto arhiva Kim)

U saopštenju se navodi da je vozilo primećeno na ulazu u Bošnjačku mahalu, a potom se sa zastavom OVK i upaljenim sirenama provezlo kroz nekoliko ulica u severnom delu Кosovske Mitrovice, u pravcu Suvog Dola. Tokom vožnje, iz auta su gađali kamenicama parkirana vozila i razbili stakla na automobilu u blizini PIO fonda.

Tokom dana, četiri automobila sa zastavama OVK primećena su i u selu Zupče, u opštini Zubin Potok.

"Do ovih opasnih provokacija dolazi baš u danu kada se u Prištini obeležava godišnjica jednostrane i protivpravne secesije i očigledno predstavljaju novi pritisak na Srbe, posebno na severu Кosova i Metohije, koje predstavlja opsesiju Aljbina Кurtija i vlasti u Prištini", navodi se u saopštenju.

"Očigledna je namera albanskih ekstremista da unesu nemir u srpske sredine na Кosovu i Metohiji i izazovu neodmerenu reakciju srpskog naroda u pokrajini, ali su Srbi i ovoga puta pokazali odgovornost i smirenost i nisu naseli na provokacije", dodaje se.

Navedeno je da su ovakvi incidenti odraz nemoći političara iz Prištine na čelu sa Aljbinom Кurtijem, ali i pokazatelj snažne, ali uzaludne opsesije da zagospodare severom Кosova.

"Mahanjem zastavama organizacije OVK, od koje su Srbi na Кosovu i Metohiji stradali, ne gradi se ni poverenje, ni mir, ni suživot, već se grade podele i razdori i krajnje je vreme da međunarodna zajednica pogleda istini u oči i uvidi na koje sve načine Priština, na čelu sa Кurtijem, pokušava da destabilizuje prilike na Кosovu i Metohiji", zaključuje se u saopštenju dostavljenom medijima.Ostale vesti

Petković: Priština je dužna da formira ZSO koja je definisana Briselskim sporazumom

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković istakao je da se "iza besmislenih sofizama" kojima Vjosa Osmani brani odbijanje Prištine da omogući formiranje Zajednice srpskih opština, krije "najobičniji bezobrazluk i arogancija", navodi se u saopštenju.

  • 01.07.2022
’’Učešće Srba na popisu je pod uticajem niza različitih faktora’’

NVO AKTIV i članovi OPEN platforme predstavili su danas u Centru građanske energije u Severnoj Mitrovici, nalaze istraživanje “Popis stanovništva iz ugla zajednice kosovskih Srba”.

  • 01.07.2022
Češka Republika preuzima predsedavanje Savetom Evropske unije

Šestomesečno predsedavanje Savetom Evrope danas je preuzela Češka. Tim povodom u Prištini je održana ceremonija.

  • 01.07.2022
Petković: Priština izazvala novu krizu

Direktor Кancelarije za Кosovo i Metohiju Petar Petković sastao se danas sa specijalnim predstavnikom Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine i Miroslavom Lajčakom.

  • 30.06.2022
’’Odluka Prištine da zabrani srpske lične karte i registarske oznake je direktan udar na Srbe’’

"Najnovijim jednostranim odlukama institucija u Prištini u vezi sa srpskim registarskim oznakama i ličnim kartama, Aljbin Kurti je najotvorenije zapretio ratom protiv Srba na Kosovu i Metohiji", navodi Petar Petković u saopštenju dostavljenom medijima.

  • 29.06.2022
SAD nastavljaju sa podrškom Kosovu u borbi protiv kovida-19
Prošlog meseca, laboratorijska oprema namenjena unapređenju dijagnostičkog testiranja na SARS-CoV-2, donirana od strane Agencije Sjedinjenih Država za međunarodni razvoj (USAID) u ime američkog naroda, postala je potpuno operativna. USAID i Kancelarija Svetske zdravstvene organizacije (SZO) u Prištini, uspostavili su bolničku mikrobiološku laboratoriju za bolnicu u Gračanici, saopšteno je medijima iz USAID-a.
  • 28.06.2022