Vesti
Saopštenja

Kancelarija za KiM: Nedopustivo skrnavljenje ploče

Kancelarija za Kosovo i Metohiju Vlade Srbije osudila je jučerašnje rušenje spomen ploče u blizini Velike Hoče.
Kancelarija za KiM: Nedopustivo skrnavljenje ploče
Predstavnici UNS-a na mestu gde je bila ploče (Foto Kim)

"Nedopustivo je ponovno skrnavljenje spomen ploče postavljene u spomen otetim novinarima Đuru Slavuju i Ranku Pereniću u Velikoj Hoči.Umesto da se do sada počinioci gnusnih zločina nad Slavujem i Perenićem, ali i drugim medijskim radnicima, stradalim tokom godina sukoba na Кosovu i Metohiji, pronađu i najstrože sankcionišu, mi danas svedočimo ponovnom napadu na njih, sa jedinim ciljem da se zatre svaki spomen na njihovo ime i delo", navodi se u saopštenju.

Kako se navodi, Кancelarija za Кosovo i Metohiju o ovom vandalskom činu obavestiti međunarodne predstavnike i zatražiće da se počinioci što pre otkriju i adekvatno procesuiraju.

"Pored brojnih izazova i problema sa kojima se mediji na srpskom jeziku na Кosovu i Metohiji svakodnevno susreću, ovo skranavlje spomen ploče njihovim kolegama, novi je pritisak na njih", navodi se u pisanoj reakciji Kancelarije za Kosovo i Metohiju.Ostale vesti

Odbojkašicama iz Bugarske, Makedonije i Lebana nije dozvoljen ulazak na Kosovo

U Donjoj Gušterici se održava 8. Vidovdanski turnir u ženskoj odbojci. Odbojkašicama iz Bugarske, Severne Makedonije i Lebana nije dozvoljen ulazak na Кosovo.

  • 03.07.2022
Petković: Priština je dužna da formira ZSO koja je definisana Briselskim sporazumom

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković istakao je da se "iza besmislenih sofizama" kojima Vjosa Osmani brani odbijanje Prištine da omogući formiranje Zajednice srpskih opština, krije "najobičniji bezobrazluk i arogancija", navodi se u saopštenju.

  • 01.07.2022
’’Učešće Srba na popisu je pod uticajem niza različitih faktora’’

NVO AKTIV i članovi OPEN platforme predstavili su danas u Centru građanske energije u Severnoj Mitrovici, nalaze istraživanje “Popis stanovništva iz ugla zajednice kosovskih Srba”.

  • 01.07.2022
Češka Republika preuzima predsedavanje Savetom Evropske unije

Šestomesečno predsedavanje Savetom Evrope danas je preuzela Češka. Tim povodom u Prištini je održana ceremonija.

  • 01.07.2022
Petković: Priština izazvala novu krizu

Direktor Кancelarije za Кosovo i Metohiju Petar Petković sastao se danas sa specijalnim predstavnikom Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine i Miroslavom Lajčakom.

  • 30.06.2022
’’Odluka Prištine da zabrani srpske lične karte i registarske oznake je direktan udar na Srbe’’

"Najnovijim jednostranim odlukama institucija u Prištini u vezi sa srpskim registarskim oznakama i ličnim kartama, Aljbin Kurti je najotvorenije zapretio ratom protiv Srba na Kosovu i Metohiji", navodi Petar Petković u saopštenju dostavljenom medijima.

  • 29.06.2022