Vesti
Saopštenja

Kancelarija za KiM: Napadnut dečak u Kosovskoj Kamenici

Dvanaestogodišnji dečak srpske nacionalnosti M.S. napadnut je danas oko 14 sati u centru Kosovske Kamenice. Njega je, kako se navodi u saopštenju direktora Kancelarije za KiM Petra Petkovića, bez ikakvog povoda napala grupa starijih Albanaca i nanela mu povrede po licu.

Kancelarija za KiM: Napadnut dečak u Kosovskoj Kamenici
Kosovska Kamenica (Foto Wikipedia)

Prema rečima direktora Kancelarije za KiM Petra Petkovića dečak M.S. inače učenik petog razreda osnovne škole “Desanka Maksimović" je hospitalizovan u bolnici u Kosovskoj Kamenici i pored fizičkih povreda, pretrpeo je ogroman stres.

"Prema rečima njegovog oca sa kojim sam razgovarao, dečak je išao u prodavnicu što čini svakoga dana, međutim po povratku ga je napala grupa huligana i vređala na albanskom jeziku. Kancelarija za Kosovo i Metohiju pružiće svu raspoloživu pomoć porodici povređenjog dečaka i obezbediti najbolju moguću negu. Mihajlo je napadnut samo zato što nosi srpsko ime i prezime i govori srpskim jezikom", naveo je Petković u saopštenju dostavljenom medijima.

Napominje da "politika nekažnjavanja idu na ruku izgrednicima".

"Njegove povrede i stres koji je doživeo sramota su pre svega međunarodne zajednice za koju ne postoje srpske suze i muka koju naši sunarodnici svakoga dana doživljavaju deklarišu se kao uzredni incidenti. Nažalost, antistrpsko raspoloženje i uzavrela retorika koju svakoga dana slušamo iz Prištine generiše i stimuliše ovakve napade prema Srbima", naveo je Petković.

On je dodao da još jednom traži da se poveća bezbednost u srpskim sredinama na Kosovu, a da međunarodne organizacije "izvrše snažan pritisak na vlasti u Prištini da prekinu sa politikom nekažnjavanja i najoštrije sankcionišu počinice".

Otac dečaka: Pošalješ dete u prodavnicu dođe obliven krvlju

Dvanaestogodišnjeg dečaka srpske nacionalnosti napala su tri maloletna Albanca u centru Kosovske Kamenice. Njega su, kako je za RTS ispričao otac povređenog dečaka, napali bez ikakvog povoda, dok se vraćao kući iz prodavnice.

Od udarca u predelu glave dečaku je krenula krv iz nosa. I on i njegova porodica pretrpeli su veliki stres, jer do danas problema sa Albancima nisu imali. Policija zna ko su napadači, obavešteni su i njihovi roditelji.

"To su isto maloletna lica, jedan je 13, jedan je 11 i to treće dete ja ne znam koliko godina ima. Obavešteni su im roditelji. Dok smo ja i supruga davali izjavu od njih niko nije bio", kaže Nenad Stanković, otac napadnutog dečaka.

Ističe da su to deca iz albanskih porodica i da do sada nikada nijedan problem nisu sa njima imali.

"Nikada problem nismo imali sa Albancima, normalno smo živeli. Do današnjeg dana niko mi nije došao na vrata da zakuca niti je moje dete nekada nekoga diralo", dodao je Stanković.

Ističe da im je ovo šok.

"Pošalješ dete u prodavnicu dođe ti u lokvi krvi. To je na sve strane krv, iz usta, iz nosa. On je pao dole i dovoljan je udarac u nos da mu krv šiklja na sve strane", naglašava Stanković.Ostale vesti

Petković sa ambasadorom Belgije o Kosovu
Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković razgovarao je  sa ambasadorom Kraljevine Belgije u Srbiji Kunradom Adamom, koga je upoznao sa položajem srpskog naroda na Kosovu i tokom dijaloga Beograda i Prištine, saopšteno je iz Kancelarije za KiM. 
  • 16.09.2021
Grupa izbeglica iz Avganistana otputovala za Veliku Britaniju
Britanska ambasada u Prištini saopštila je da je grupa od 117 evakuisanih građana Avganistana povezanih sa Nato-om napustila Kosovo i otputovala za Veliku Britaniju. 
  • 16.09.2021
Petković sa Lo Kašom i Harčenkom o dijalogu i političkoj situaciji na Kosovu

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković razgovarao je sa ambasadorima Italije i  Ruske Fedracije u Republici Srbiji Karlom Lo Kašom i Aleksandrom Bocan Harčenkom o poslednjoj rundi razgovora Beograda i Prištine, održanoj nedavno u Briselu i o aktuelnoj političko-bezbednosnoj situaciji na Kosovu, saopšteno je iz Kancelarije za KiM.

  • 14.09.2021
YIHR: Građani moraju znati sadržaj dogovora o otvaranju tajnih arhiva
Inicijativa mladih za ljudska prava Srbija (YIHR Srbija) i Inicijativa mladih za ljudska prava Kosovo (YIHR Kosovo) zahtevaju od pregovaračkih timova Beograda i Prištine da što pre objave dokument na srpskom i albanskom jeziku o razmeni, odnosno otvaranju tajnih arhiva kako bi javnost, a pre svega porodice nestalih bile upoznate sa daljim koracima u potrazi za nestalim osobama.
  • 13.09.2021
Kosovski zvaničnici odali počast žrtvama 11. septembra
Predsednica Kosova Vjosa Osmani, predsednik Skupštine Gljauk Konjufca i premijer Kosova Aljbin Kurti su, zajedno sa zamenikom američkog ambasadora Nikolasom Đakobom, odali počast i položili venac kod spomen ploče „Kosovo se seća“, povodom 20. godišnjice terorističkih napada na SAD, navodi se u saopštenju dostavljenom medijima.
  • 11.09.2021
Avganistanci neprihvatljivi za SAD neće biti smešteni na Kosovu
Američka ambasada u Prištini saopštila je da im je sporazumom sa Kosovom dozvoljeno da privremeno ugoste ograničeni broj avganistanskih državljana u bazi Bondstil čije aplikacije za vizu zahtevaju dodatnu obradu. Odbacujući medijske izveštaje o nameri da na Kosovo prebace pojedince koji su neprihvatljivi za SAD.
  • 05.09.2021