Vesti
Saopštenja

Kancelarija za KiM: Napadnut dečak u Kosovskoj Kamenici

Dvanaestogodišnji dečak srpske nacionalnosti M.S. napadnut je danas oko 14 sati u centru Kosovske Kamenice. Njega je, kako se navodi u saopštenju direktora Kancelarije za KiM Petra Petkovića, bez ikakvog povoda napala grupa starijih Albanaca i nanela mu povrede po licu.

Kancelarija za KiM: Napadnut dečak u Kosovskoj Kamenici
Kosovska Kamenica (Foto Wikipedia)

Prema rečima direktora Kancelarije za KiM Petra Petkovića dečak M.S. inače učenik petog razreda osnovne škole “Desanka Maksimović" je hospitalizovan u bolnici u Kosovskoj Kamenici i pored fizičkih povreda, pretrpeo je ogroman stres.

"Prema rečima njegovog oca sa kojim sam razgovarao, dečak je išao u prodavnicu što čini svakoga dana, međutim po povratku ga je napala grupa huligana i vređala na albanskom jeziku. Kancelarija za Kosovo i Metohiju pružiće svu raspoloživu pomoć porodici povređenjog dečaka i obezbediti najbolju moguću negu. Mihajlo je napadnut samo zato što nosi srpsko ime i prezime i govori srpskim jezikom", naveo je Petković u saopštenju dostavljenom medijima.

Napominje da "politika nekažnjavanja idu na ruku izgrednicima".

"Njegove povrede i stres koji je doživeo sramota su pre svega međunarodne zajednice za koju ne postoje srpske suze i muka koju naši sunarodnici svakoga dana doživljavaju deklarišu se kao uzredni incidenti. Nažalost, antistrpsko raspoloženje i uzavrela retorika koju svakoga dana slušamo iz Prištine generiše i stimuliše ovakve napade prema Srbima", naveo je Petković.

On je dodao da još jednom traži da se poveća bezbednost u srpskim sredinama na Kosovu, a da međunarodne organizacije "izvrše snažan pritisak na vlasti u Prištini da prekinu sa politikom nekažnjavanja i najoštrije sankcionišu počinice".

Otac dečaka: Pošalješ dete u prodavnicu dođe obliven krvlju

Dvanaestogodišnjeg dečaka srpske nacionalnosti napala su tri maloletna Albanca u centru Kosovske Kamenice. Njega su, kako je za RTS ispričao otac povređenog dečaka, napali bez ikakvog povoda, dok se vraćao kući iz prodavnice.

Od udarca u predelu glave dečaku je krenula krv iz nosa. I on i njegova porodica pretrpeli su veliki stres, jer do danas problema sa Albancima nisu imali. Policija zna ko su napadači, obavešteni su i njihovi roditelji.

"To su isto maloletna lica, jedan je 13, jedan je 11 i to treće dete ja ne znam koliko godina ima. Obavešteni su im roditelji. Dok smo ja i supruga davali izjavu od njih niko nije bio", kaže Nenad Stanković, otac napadnutog dečaka.

Ističe da su to deca iz albanskih porodica i da do sada nikada nijedan problem nisu sa njima imali.

"Nikada problem nismo imali sa Albancima, normalno smo živeli. Do današnjeg dana niko mi nije došao na vrata da zakuca niti je moje dete nekada nekoga diralo", dodao je Stanković.

Ističe da im je ovo šok.

"Pošalješ dete u prodavnicu dođe ti u lokvi krvi. To je na sve strane krv, iz usta, iz nosa. On je pao dole i dovoljan je udarac u nos da mu krv šiklja na sve strane", naglašava Stanković.Ostale vesti

Petković: Kurti priziva sukobe
"Nema sumnje da Aljbin Кurti i najnovijom izjavom pokazuje da otvoreno želi rat, a ne dijalog i dogovor! Ako Кurti javno potvrđuje da Zajednica srpskih opština nikada neće biti formirana, a da Srbi moraju da prihvate jednostrane i nasilne odluke o tablicama i ličnim kartama, svima je jasno da Кurti priziva sukobe na Кosovu i Metohiji", navedeno je u najnovijem saopštenju za javnost direktora Кancelarije za Кosovo i Metohiju dr Petra Petkovića.
  • 08.08.2022
Nastavljena akcija ’’Brezovica’’
Osnovno tužilaštvo u Uroševcu u koordinaciji i saradnji sa Upravom za teška krivična dela (DKR) u Prištini, Inspektoratom Ministarstva životne sredine, Odeljenjem za zaštitu životne sredine, Inspektoratom opštine, Direkcijom nacionalnog paraka "Šara" i Katastarskom agencijom Kosova i danas vrši inspekcijski nadzor na području Brezovice.
  • 08.08.2022
Petković: Bisljimi izgubio kredibilitet
Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petkovića izjavio je da je glavni prištinski pregovarač Besnik Bisljimi izgubio svaki kredibilitet da govori o procesu dijaloga i postignutim sporazumima.
  • 06.08.2022
Petković: Očekuje nas značajna diplomatska borba

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju dr Petar Petković sastao se sa zamenikom načelnika Odseka za Zapadni Balkan u Ministarstvu inostranih poslova Savezne Republike Nemačke, Jergensom Frederikom sa kojim je razgovarao o dijalogu Beograda i Prištine, s posebnim osvrtom na poslednja dešavanja na severu, navodi se u saopštenju Kancelarije za KiM.

  • 05.08.2022
UNS i DNКiM: Zaštititi novinare Radio Goraždevca od pretnji
Udruženje novinara Srbije (UNS) sa svojim ogrankom Društvom novinara Кosova i Metohije (DNКiM) osuđuje verbalne pretnje koje je novinaru Miliću Petroviću uputio sin radnice policijske stanice u Goraždevcu Momir Bulatović zbog teksta koji je objavljen na portalu Radio Goraždevca i traže efikasnu istragu ovog incidenta.
  • 04.08.2022
Nastavljeno izdavanje ličnih karata
Kosovsko Ministarstvo unutrašnjih poslova i Agencija za civilnu registraciju obaveštavaju javnost da je popravljen uređaj za personalizaciju ličnih dokumenata koji je na nekoliko dana onemogućio izdavanje ličnih karata.
  • 04.08.2022