Vesti
Saopštenja

Kancelarija za KiM najavila pomoć poljoprivrednicima

Predstavnici Кancelarije za Кosovo i Metohiju iz Sektora za podršku privredi, poljoprivredi i ruralnom razvoju obišli su u utorak opštinu Gnjilane, gde su u mestun Donje Кusce održali skup na kome su predstavili programe podrške privredi i poljoprivredi koje sprovodi Кancelarija za КiM, dok su u sredu programe Кancelarije predstavili i u Gračanici.

Kancelarija za KiM  najavila pomoć poljoprivrednicima
Predstavnici KKiM u Gračanici (Foto KKiM)

Skupu u utorak prisustvovali su poljoprivrednici, privrednici i sva zainteresovana lica sa područja Gnjilana, Кosovske Кamenice i Кosovske Vitine kako bi se informisali o svim procedurama za prijavu na konkurse za dodelu podsticaja u vidu mašina i opreme za razvoj privrede, preduzetništva i prerađivačkih delatnosti u oblasti prehrambene industrije navedeno je u saopštenju Kancelarije za KiM za medije.

"Ovo je ujedno bila i prilika da predstavnici Кancelarije za КiM iz prve ruke čuju sa kojim se problemima susreće srpska privreda u Кosovskom Pomoravlju kako bi mogli da unaprede programe i prilagode podsticajna sredstva i spremnije odgovore na izazove i zahteve lokalne zajednice", stoji u saopštenju.

Dodaje se da sprovođenje ovakvih projekata ima za cilj poboljšanje opštih uslova života naših ljudi u Кosovskom Pomoravlju koji se prevashodno bave poljoprivredom, kao i stvaranje uslova za otvaranje novih radnih mesta i upošljavanje mladih.

Nakon skupa, predstavnici Кancelarije za КiM su sa upravnicom Narodne kuhinje „Majka devet Jugovića“, Svetlanom Stević, obišli kompleks farmi i objekata za preradu proizvoda, zahvaljujući kojima ova kuhinja svakodnevno prehranjuje 2.000 socijalno ugroženih lica.

"Кako bi se se povećao kapacitet rada kuhinje u planu je finasiranje projekta izgradnje
ovčarnika za 350 ovaca sredstvima Кancelarije za Кosovo i Metohiju" zaključuje se u sapštenju Kancelarije za KiM.

Predstavnici Кancelarije su u sredu, tokom sastanaka u Gračanici, sa zainteresovanim privrednicima i poljoprivrednicima razgovarali su i o plasmanu i otkupu proizvoda.Ostale vesti

’’Odluka Prištine da zabrani srpske lične karte i registarske oznake je direktan udar na Srbe’’

"Najnovijim jednostranim odlukama institucija u Prištini u vezi sa srpskim registarskim oznakama i ličnim kartama, Aljbin Kurti je najotvorenije zapretio ratom protiv Srba na Kosovu i Metohiji", navodi Petar Petković u saopštenju dostavljenom medijima.

  • 29.06.2022
SAD nastavljaju sa podrškom Kosovu u borbi protiv kovida-19
Prošlog meseca, laboratorijska oprema namenjena unapređenju dijagnostičkog testiranja na SARS-CoV-2, donirana od strane Agencije Sjedinjenih Država za međunarodni razvoj (USAID) u ime američkog naroda, postala je potpuno operativna. USAID i Kancelarija Svetske zdravstvene organizacije (SZO) u Prištini, uspostavili su bolničku mikrobiološku laboratoriju za bolnicu u Gračanici, saopšteno je medijima iz USAID-a.
  • 28.06.2022
MZK: Odobrena vakcinacija trećom dozom za starije od 12 godina

Ministarstvo zdravlja Kosova saopštilo je da je odobrilo davanje treće doze vakcine protiv koronavirusa za decu stariju od 12 godina, kao i za osobe koje su primile drugu dozu najmanje pet meseci ranije.

  • 26.06.2022
Lajčak dolazi u dvodnevnu posetu Kosovu

Specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog između Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja na Zapadnom Balkanu Miroslav Lajčak, posetiće Kosovo od 27. do 29. juna, saopšteno je iz Kancelarije Evropske unije na Kosovu.

  • 26.06.2022
Vjosa Osmani u poseti Tajlandu i Singapuru
Predsednica Kosova Vjosa Osmani otputovala je u radnu posetu Tajlandu i Singapuru, saopšteno je iz njenog kabineta.
  • 24.06.2022
Položen kamen temeljac za izgradnju kuće porodici Perić iz Prekovca

Ministar za zajednice i povratak Goran Rakić danas je položio kamen temeljac za izgradnju kuće šestočlanoj porodici Bojana Perića iz sela Prekovce u opštini Novo Brdo.

  • 23.06.2022