Vesti
Saopštenja

Kancelarija za KiM: Na Merdaru zadržana vozila Hitne pomoći

Pripadnici Кosovske policije jutros, oko 6:30 časova, držali su na prelazu Merdare dva vozila Hitne pomoći iz srpskih sredina na Кosovu, pod izgovorom da poseduju dokumenta srpskih institucija, koje nazivaju "paralelnim institucijama", navodi se u saopštenju Kancelarije za Kosovo i Metohiju.
Kancelarija za KiM: Na Merdaru zadržana vozila Hitne pomoći
Ilustracija(Foto Kim)

"Prvo i osnovno, srpske institucije na Кosovu i Metohiji su legalne institucije u skladu sa Ustavom i zakonima Republike Srbije i nikada ne mogu biti paralelne. To je realnost koju Aljbin Кurti želi da nasilno ukine i zato mu je meta sve što je srpsko. Zbog svoje politike mržnje i ostrašćenosti prema srpskom narodu, Aljbin Кurti je očigledno spreman i da ugrozi živote teško obolelih pacijenata i ne bira nikakva sredstva u svojoj političkoj borbi, poručili su iz Kanelarije za KiM.

Kako dalje navode, prvo je na Merdaru zadržan sanitet iz Štrpca koji je jutros krenuo da preuzme teško obolelog pacijenta S. S. (71), koji je operisan u Nišu od karcinoma, a pripadnici Кosovske policije vozača su na prelazu držali više od sat i po vremena. Sličan scenario dogodio se i juče, kada je vozilo sa pacijentom na prelazu držano više sati. Potom je na istom prelazu zadržano i vozilo Hitne pomoći iz Lipljana koje je prevozilo nepokretnog i teško obolelog pacijenta M. M. (77), koji se uputio na zdravstvenu intervenciju u Beograd.

Iako su oba vozila imala sve uredne papire, zavodni pečat i broj, pripadnici КP na Merdaru tvrdili su da takvi dokumenti nisu validni i da sledeći put vozila neće moći da prođu, iako ovakva medicinska dokumentacija predstavlja validni osnov za prelaz administrativne linije.

"Nema sumnje da je po nalogu Aljbina Кurtija počeo lov na medicinske ustanove i pacijente iz srpskih sredina na КiM, baš kao što je u vreme pandemije koronavirusa progonio srpske lekare i lovio srpske vakcine.
Umesto da formira Zajednicu srpskih opština, u okviru koje bi, u skladu sa Prvim briselskim sporazumom, funkcionisale i srpske zdravstvene institucije, prosveta i lokalna samouprava, Кurti gazi sve dogovore i nastavlja da urušava dijalog", navodi se u saopštenju.

"Životi i zdravlje ljudi moraju biti iznad svake dnevne politike i Кancelarija za Кosovo i Metohiju očekuje i od međunarodnih predstavnika da ulože svoj autoritet istanu na put ovakvom anticivilizacijskom i nehumanom postupanju vlasti inatitucija u Prištini", zaključuje se u saopštenju.Ostale vesti

Petković: Bisljimi izgubio kredibilitet
Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petkovića izjavio je da je glavni prištinski pregovarač Besnik Bisljimi izgubio svaki kredibilitet da govori o procesu dijaloga i postignutim sporazumima.
  • 06.08.2022
Petković: Očekuje nas značajna diplomatska borba

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju dr Petar Petković sastao se sa zamenikom načelnika Odseka za Zapadni Balkan u Ministarstvu inostranih poslova Savezne Republike Nemačke, Jergensom Frederikom sa kojim je razgovarao o dijalogu Beograda i Prištine, s posebnim osvrtom na poslednja dešavanja na severu, navodi se u saopštenju Kancelarije za KiM.

  • 05.08.2022
UNS i DNКiM: Zaštititi novinare Radio Goraždevca od pretnji
Udruženje novinara Srbije (UNS) sa svojim ogrankom Društvom novinara Кosova i Metohije (DNКiM) osuđuje verbalne pretnje koje je novinaru Miliću Petroviću uputio sin radnice policijske stanice u Goraždevcu Momir Bulatović zbog teksta koji je objavljen na portalu Radio Goraždevca i traže efikasnu istragu ovog incidenta.
  • 04.08.2022
Nastavljeno izdavanje ličnih karata
Kosovsko Ministarstvo unutrašnjih poslova i Agencija za civilnu registraciju obaveštavaju javnost da je popravljen uređaj za personalizaciju ličnih dokumenata koji je na nekoliko dana onemogućio izdavanje ličnih karata.
  • 04.08.2022
Petković: Srbi nikada neće pristati na kršenje sporazuma
"Pošto Aljbinu Kurtiju tako dobro ide matematika, neka kaže koliko Srbi na Kosovu i Metohiji čekaju na formiranje Zajednice srpskih opština i šta još treba da se desi da bi se počelo sa aktivnostima za poštovanje prvih šest tačaka Briselskog sporazuma, jer je to jedini put za uspostavljanje trajnog mira i stabilnosti na prostoru Kosova i Metohije”, navodi se u saopštenju za javnost direktora Kancelarije za KiM dr Petra Petkovića.
  • 04.08.2022
Vanredna inspekcijska kontrola na Brezovici
Osnovno tužilaštvo u Uroševcu u saradnji sa Upravom za teške zločine u Prištini, Inspektoratom Ministarstva životne sredine, Odeljenjem za zaštitu životne sredine, Opštinskim inspektoratom, Upravom Nacionalnog parka "Šara“ i Katastarskom agencijom Kosova vrši vanredni inspekcijski nadzor na području Brezovice.
  • 04.08.2022