Vesti
Saopštenja

Kancelarija za KiM: Ispisan grafit UČK u Pasjanu

Na putokazu koji vodi ka srpskom selu Pasjane danas je ispisan grafit UČК, saopšteno je iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju.
Kancelarija za KiM: Ispisan grafit UČK u Pasjanu
Grafit OVK na putokazu za Pasjane (Foto Kancelarija za Kim)

"Do nove provokacije i pretnje srpskom narodu na Кosovu i Metohiji dolazi u istom danu kada Aljbin Кurti odbija poziv Кvinte i EU da omogući održavanje referenduma u pokrajini", navodi se u saopštenju dostavljenom medijima.

Dodaje se kako je izvesno "da svaki potez Кurtija koji je usmeren ka Srbima na prostoru Кosova ima dalekosežne posledice i predstavlja očiglednu bezbednosnu pretnju i destabilizaciju prilika na terenu".

"U tom smislu i današnji grafit terotističke UČК kod najvećeg srpskog sela u Кosovskom Pomoravlju ne može se posmatrati kao izolovan incident, već kao nova pretnja srpskom narodu kome se svakodnevno na Кosovu i Metohiji gaze osnovna ljudska prava i koji je izložen kontinuiranom uznemiravanju i šikaniranju od strane institucija u Prištini", stoji se u saopštenju.

U Kancelariji za KiM zaključuju "da postoji promil dobre volje za građenje mirnog suživota i stabilnosti na Kosovu od strane tamošnjih vlasti, ovakvi i slični incidenti bi bili adekvatno sankcionisani, a da se neodgovornim ponašanjem albanskih političara oni dodatno postiču". Ostale vesti

SAD doniraju tri miliona dolara Kosovu
Sjedinjene Američke Države su preko Agencije za međunarodni razvoj (USAID) dodelile dodatna 3 miliona dolara hitne pomoći Kosovu radi borbe protiv pandemije koronavirusa
  • 27.01.2022
Petković razgovarao sa Dmohovskim o ugroženim pravima Srba na Kosovu
Direktor Кancelarije za Кosovo i Metohiju Petar Petković sastao se danas sa Specijalnim izaslanikom predsedavajućeg OEBS-a Arturom Dmohovskim, sa kojim je razgovarao o ugroženim ljudskim i građanskim pravima srpskog naroda na Kosovu, navodi se u saopštenju dostavljenom medijima.
  • 26.01.2022
Empirika: Nove mere Vlade Kosova utiču na slobodu kretanja građana
Članovi zagovaračke platforme Empirika pozivaju kosovsku vladu da preispita najnoviju odluku o epidemiološkim merama koja, kako navode, utiče na slobodu kretanja. „Potpuno je jasno da mere koje je uvela Vlada u Prištini, nisu adekvatne trenutku”, navode iz Empirike.
  • 26.01.2022
’’Odgovornost OEBS-a da organizuje glasanje na Кosovu 3. aprila’’
Direktor Кancelarije za Кosovo i Metohiju Petar Petković se sastao sa šefom Misije OEBS na Кosovu Majklom Davenportom. Na sastanku je razgovarano o ukupnoj situaciji na Kosovu, sa posebnim osvrtima na nedavnu zabranu Prištine da se organizuje srpski referendum, te na predstojeće aprilske izbore.
  • 25.01.2022
Petković: Predstojeći izbori test za međunarodnu zajednicu
Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković je poručio da će nastojanje premijera Kosova Aljbina Кurtija da na KiM i u potpunosti zabrani održavanje predstojećih parlamentarnih i predsedničkih izbora 3. aprila i time Srbima ukine osnovna ljudska i građanska prava, dovesti do nesagledivih posledica po normalizaciju odnosa Beograda i Prištine.
  • 24.01.2022
Predsednik opštine Štrpce Dalibor Jevtić uputio je dopis ministru za zaštitu životne sredine Ljiburnu Aljiu i direktoru Nacionalnog parka „Šar planina“ Bajramu Kafedžoliju sa zahtevom da se ukine naplata ulaska automobila lokalnom stanovništvu u delu Nacionalnog parka na Brezovici jer je to bila praksa svih ranijih godina.
  • 24.01.2022