Vesti
Saopštenja

Kancelarija za KiM: Incident posledica bezumnih akcija Prištine

"Jučerašnji napad na grupu Srba koji su otišli u južni deo Кosovske Mitrovice kako bi obavili administrativne poslove, prava je slika i prilika današnjeg društva na samoproglašenom ’Кosovu’, koje je godinama građeno na otrovnoj i bezumnoj mržnji prema srpskom narodu i svemu što je srpsko", navodi se u saopštenju Kancelarije za Kosovo i Metohiju dostavljenom medijima.
Kancelarija za KiM: Incident posledica bezumnih akcija Prištine
Kosovska Mitrovica (Foto skyscrapercity.com)

Incident koji se dogodio juče je još jedna u nizu provokacija prištinskih vlasti, dodaje se.

"Ovaj nedopustivi incident nastavak je i posledica bezumnih akcija Prištine čiji specijalci danima provociraju srpski narod na prelazima na severu КiM".

"Multietničko društvo se ne pravi noževima, flašama, demonstracijama sile, niti mržnjom prema komšijama i sugrađanima, a ovih dana je postalo više nego jasno da Priština želi da Srba ili nema ili da budu zatvoreni u rezervate, bez prava na kretanje, jezik i slobodno mišljenje", stoji u saopštenju.

Dalje se apelauje na one koji pozivaju "dve strane" na deeskalaciju da "otvore oči" i vide da je na drugoj strani "nezaštićeni narod, ugroženih prava".

"Srbi neće biti meta za iživljavanje ekstremista, jer napad na svakog Srbina na Кosovu i Metohiji je napad na čitav srpski narod, a inspiratori hajke na naš narod odgovaraće za to što čine", zaključuje se.Ostale vesti

"Odluka takozvanog Vrhovnog suda Кosova da potvrdi osuđujuću presudu Nenadu Arsiću, Srbinu iz Čaglavice, novi je u nizu dokaza pristrasnosti sudskih instanci iz Prištine", stoji u saopštenju Kancelarije za Kosovo i Metohiju dostavljenom medijima.

  • 20.10.2021
Sofronijević u stabilnom stanju

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković obišao je i razgovarao danas u Urgentnom centru u Beogradu sa Srećkom Sofronijevićem, Srbinom iz Zvečana ranjenim prošle nedelje tokom akcije kosovskih specijalaca na severu, saopšteno je iz Kancelarije.

  • 20.10.2021
UNS i UNS na Кosovu: Tražimo da SL na konferencije poziva sve medije
Udruženje novinara Srbije (UNS) sa svojim ogrankom na Кosovu traži da Srpska lista na konferencije za novinare i događaje koje organizuje poziva sve redakcije koje svakodnevno izveštavaju sa Кosova.
  • 18.10.2021
Kako popuniti glasački listić za gradonačelnika i skupštinu opštine
Na sutrašnjim lokalnim izborima na Kosovu biće dozvoljeno glasanje isključivo licima koja imaju važeća kosovska dokumenta.
  • 16.10.2021
’’Lažni narativ da nijedan vojnik OVK nije počinio nikakav zločin’’
Na početku suđenja Hisniju Gucatiju i Nasimu Haradinaju, koji su optuženi za ometanje rada Specijalizovanog tužilaštva i zastrašivanje i odmazdu prema svedocima, Specijalizovani tužilac Džek Smit saopštio je da se u predmetu radi o „uslovima koji se iziskuju za nepristranu primenu pravde“ i „onome što je potrebno da bi vladavina zakona postala realnost“.
  • 16.10.2021
Civilni sektor i mediji osuđuju upotrebu prekomerne sile u akcijama policije na severu
Grupa organizacija civilnog društva i medija u okviru Inicijative OPEN najoštrije je osudila upotrebu prekomerne sile specijalnih policijskih snaga Vlade Kosova u srpskim opštinama na severu Kosova, kao i njihovo angažovanje na zadacima koje su u nadležnosti lokalnih policijskih snaga, navodi se u saopštenju dostavljenom medijima.
  • 14.10.2021