Vesti
Saopštenja

Kancelarija za KiM: Grafit UČK na zidu kuće u Klokotu

Na zidu kuće u srpskoj opštini Klokot danas je osvanuo ispisan grafit UČK, saopšteno je iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju. 
Kancelarija za KiM: Grafit UČK na zidu kuće u Klokotu
Grafit UČK na zidu kuće u Klokotu (Foto Kancelarija za KiM)

Kako se navodi, do ovog incidenta dolazi u danima kada se Srbi "privode i hapse zbog poštovanja Briselskog sporazuma i isticanja simbola Zajednice srpskih opština, koji se cepaju, prelepljuju i skidaju".

"Očigledno je na KiM dobrodošla zločinačka organizacija UČK, ali je ZSO zabranjena reč, iako je na formiranje Zajednice srpskih opština Priština stavila svoj potpis u Briselu, pre 3.080 dana. Političari iz Prištine, koji svojim jednostranim odlukama i zapaljivim antisrpskim izjavama direktno podgrevaju ovakve incidente, otvoreno se rugaju međunarodnoj zajednici i Briselu zbog nepoštovanja preuzetih obaveza", ističe se u saopštenju.

Kancelarija za KiM osudila je ovaj incident, koji kako navode, "ima za cilj da zaplaši i otera Srbe sa svojih ognjišta", ali da srpski narod neće nasesti na provokacije.

Petković: Kurti ne želi dijalog, već incidente

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković reagovao je na izjavu kosovskog premijera Aljbina Kurtija da je Beograd odbio ponudu međunarodnih partnera da o novonastalnoj situaciji na severu Kosova razgovaraju u Briselu. Petković ističe da je Beograd uvek isticao da je spreman za dijalog i razgovor, ali da isti ne može da se odvija dok su specijalne jedinice kosovske policije na severu Kosova i dok se ne ukine odluka o zameni registarskih tablica.

Petković navodi da današnje poruke kosovskog premijera da je Beograd odbio razgovore u Briselu "predstavljaju brutalni falsifikat i izvrtanje činjenica".

"Kurti je imao više šansi da u okviru dijaloga o temi slobode kretanja pregovara, uključujući i sastanak u Briselu 8. septembra, ali je svaki put od dogovora bežao, a sada bi da nametne jednostrana rešenja kao polazni okvir za pregovore. Umesto da poštuje sporazum, Priština je godinu dana pre roka jednostrano ukinula važenje statusno neutralnih KS tablica, a sve sa ciljem da izazove incidente i napad na srpski narod i Beograd", istakao je Petković u saopštenju dostavljenom medijma.

Dodao je da je svoju posvećenost dijalogu Kurti pokazao u proteklim danima, "kada je naredio da se hapse ljudi koji su isticali simbole Zajednice srpskih opština".Ostale vesti

"Odluka takozvanog Vrhovnog suda Кosova da potvrdi osuđujuću presudu Nenadu Arsiću, Srbinu iz Čaglavice, novi je u nizu dokaza pristrasnosti sudskih instanci iz Prištine", stoji u saopštenju Kancelarije za Kosovo i Metohiju dostavljenom medijima.

  • 20.10.2021
Sofronijević u stabilnom stanju

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković obišao je i razgovarao danas u Urgentnom centru u Beogradu sa Srećkom Sofronijevićem, Srbinom iz Zvečana ranjenim prošle nedelje tokom akcije kosovskih specijalaca na severu, saopšteno je iz Kancelarije.

  • 20.10.2021
UNS i UNS na Кosovu: Tražimo da SL na konferencije poziva sve medije
Udruženje novinara Srbije (UNS) sa svojim ogrankom na Кosovu traži da Srpska lista na konferencije za novinare i događaje koje organizuje poziva sve redakcije koje svakodnevno izveštavaju sa Кosova.
  • 18.10.2021
Kako popuniti glasački listić za gradonačelnika i skupštinu opštine
Na sutrašnjim lokalnim izborima na Kosovu biće dozvoljeno glasanje isključivo licima koja imaju važeća kosovska dokumenta.
  • 16.10.2021
’’Lažni narativ da nijedan vojnik OVK nije počinio nikakav zločin’’
Na početku suđenja Hisniju Gucatiju i Nasimu Haradinaju, koji su optuženi za ometanje rada Specijalizovanog tužilaštva i zastrašivanje i odmazdu prema svedocima, Specijalizovani tužilac Džek Smit saopštio je da se u predmetu radi o „uslovima koji se iziskuju za nepristranu primenu pravde“ i „onome što je potrebno da bi vladavina zakona postala realnost“.
  • 16.10.2021
Civilni sektor i mediji osuđuju upotrebu prekomerne sile u akcijama policije na severu
Grupa organizacija civilnog društva i medija u okviru Inicijative OPEN najoštrije je osudila upotrebu prekomerne sile specijalnih policijskih snaga Vlade Kosova u srpskim opštinama na severu Kosova, kao i njihovo angažovanje na zadacima koje su u nadležnosti lokalnih policijskih snaga, navodi se u saopštenju dostavljenom medijima.
  • 14.10.2021