Vesti
Saopštenja

Kancelarija za KiM: Grafit UČK na zidu kuće u Klokotu

Na zidu kuće u srpskoj opštini Klokot danas je osvanuo ispisan grafit UČK, saopšteno je iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju. 
Kancelarija za KiM: Grafit UČK na zidu kuće u Klokotu
Grafit UČK na zidu kuće u Klokotu (Foto Kancelarija za KiM)

Kako se navodi, do ovog incidenta dolazi u danima kada se Srbi "privode i hapse zbog poštovanja Briselskog sporazuma i isticanja simbola Zajednice srpskih opština, koji se cepaju, prelepljuju i skidaju".

"Očigledno je na KiM dobrodošla zločinačka organizacija UČK, ali je ZSO zabranjena reč, iako je na formiranje Zajednice srpskih opština Priština stavila svoj potpis u Briselu, pre 3.080 dana. Političari iz Prištine, koji svojim jednostranim odlukama i zapaljivim antisrpskim izjavama direktno podgrevaju ovakve incidente, otvoreno se rugaju međunarodnoj zajednici i Briselu zbog nepoštovanja preuzetih obaveza", ističe se u saopštenju.

Kancelarija za KiM osudila je ovaj incident, koji kako navode, "ima za cilj da zaplaši i otera Srbe sa svojih ognjišta", ali da srpski narod neće nasesti na provokacije.

Petković: Kurti ne želi dijalog, već incidente

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković reagovao je na izjavu kosovskog premijera Aljbina Kurtija da je Beograd odbio ponudu međunarodnih partnera da o novonastalnoj situaciji na severu Kosova razgovaraju u Briselu. Petković ističe da je Beograd uvek isticao da je spreman za dijalog i razgovor, ali da isti ne može da se odvija dok su specijalne jedinice kosovske policije na severu Kosova i dok se ne ukine odluka o zameni registarskih tablica.

Petković navodi da današnje poruke kosovskog premijera da je Beograd odbio razgovore u Briselu "predstavljaju brutalni falsifikat i izvrtanje činjenica".

"Kurti je imao više šansi da u okviru dijaloga o temi slobode kretanja pregovara, uključujući i sastanak u Briselu 8. septembra, ali je svaki put od dogovora bežao, a sada bi da nametne jednostrana rešenja kao polazni okvir za pregovore. Umesto da poštuje sporazum, Priština je godinu dana pre roka jednostrano ukinula važenje statusno neutralnih KS tablica, a sve sa ciljem da izazove incidente i napad na srpski narod i Beograd", istakao je Petković u saopštenju dostavljenom medijma.

Dodao je da je svoju posvećenost dijalogu Kurti pokazao u proteklim danima, "kada je naredio da se hapse ljudi koji su isticali simbole Zajednice srpskih opština".Ostale vesti

Tužilaštvo: Ozbiljan odnos prema slučaju ubistva

Osnovno tužilaštvo u Prištini je saopštilo da je od momenta dobijanja informacije o ubistvu trudnice koje je počinio S.H. preuzelo sve neophodne istražne radnje radi obezbeđivanja dokaza i prisustva okriveljnog u postupku.

  • 02.12.2022
Nova DSS KiM ogorčena imenovanjem Rašića i Trajkovićeve u kosovskoj vladi
Povodom odluke kosovskog premijera Aljbina Kurtija o imenovanju Nenada Rašića za ministra za zajednice i povratak i Rade Trajković za njegovog savetnika, nova DSS KiM je saopštila da je sa velikim ogorčenjem primljena ova vest.
  • 02.12.2022
Udruženje Crnogoraca „Lovćen“ podržava ministra Rašića
Udruženje Crnogoraca "Lovćen" saopštilo je da Crnogorci sa Kosova podržavaju novog ministra za zajednice i povratak Nenada Rašića. Kako navode, poznajuci njegov rad i učinak kao ministra za rad i socijalnu zaštitu "sigurni su da će raditi u interesu svih nevećinskih zajednica na Kosovu". 
  • 02.12.2022
UNS: Pretnje Obućini zastrašujuće, policija i tužilaštvo hitno da reaguju
Udruženje novinara Srbije (UNS) traži od policije i tužilaštva da u najkraćem roku pronađu i pokrenu krivični postupak protiv osobe koja je juče poslala preko Tvitera zastrašujuće pretnje urednici i voditeljki "Dnevnika" na televiziji Nova S Jeleni Obućini.
  • 01.12.2022
Kosovska policija prihvata ostavke srpskih policajaca

Policija Kosova prihvatila je ostavke 80 službenika sa severa Kosova koji su ih prethodno podneli, saopšteno je medijima. Nastavlja se proces oko ostavki ostalih zaposlenih u kosovskoj policiji.

  • 01.12.2022
Petković: Nenad Rašić i Rada Trajković ne predstavljaju Srbe sa Kosova
Imenovanjem Nenada Rašića za ministra za zajednice i povratak, Aljbin Кurti je brutalno prekršio sopstveni ustav i još jednom pogazio prava srpskog naroda na Кosovu i Metohiji, rekao je direktor Kancelarije za KiM Petar Petković.
  • 01.12.2022