Vesti
Saopštenja

Kancelarija za KiM: Cilj napada zastrašivanje Srba

Kancelarija za KiM oštro osuđuje sve učestalije napade na Srbe na Kosovu, koji, kako navode, za posledicu imaju uznemirenje srpske zajednice, posebno povratnika.
Kancelarija za KiM: Cilj napada zastrašivanje Srba
Pasjane (Foto Kim arhiva)

Cilj napada je, kako je saopšteno iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju, zastrašivanje Srba i trajno napuštanje vekovnih ognjišta.

“Napadi koji su se dogodili proteklih dana, iako raznorodni, ukazuju na zabrinjavajuće stanje bezbednosnog sistema na KiM i nedovoljnu posvećenost prištinskih institucija istinskoj normalizaciji odnosa i obezbeđivanju održivih uslova za suživot na Kosmetu”.

U saopštenju se navodi da bi ovakvi i slični napadi mogli da se preduprede efikasnijom istragom, hapšenjem i kažnjavanjem vinovnika, ali i efikasnijom prevencijom u vidu postavljanja kontrolnih punktova Kfora i policije na prilazima srpskim enklavama.

“Ohrabruje to što je u veoma kratkom roku policija uhapsila jednog i identifikovala drugog napadača na Zorana Kostića, koji je juče izboden na ulazu u selo Pasjane kod Gnjilana. Takvo reagovanje treba da bude model za buduće postupanje.

Nažalost, akteri razbojničkog napada na Vuletu Voštića u opštini Klina još nisu uhapšeni, a posebno zabrinjava to što, i pored postojanja očevidaca, nisu privedena pravdi lica koja su pokušala da otmu devetogodišnju devojčicu srpske nacionalnosti u selu Babin Most kod Obilića”.

Kancelarija podseća da vinovnici nedavnog napada na maloletnog Nikolu Saveljića kod Parka mira u Severnoj Kosovskoj Mitrovici još uvek nisu identifikovani. Zbog svih ovih događaja, upozorava Kancelarija za KiM, stvaras se napetost na bezbednosno nestabilnom području i stoga bi institucije u Prištini i međunarodne snage morale da ulože dodatne napore da se takvi napadi spreče.Ostale vesti

Kancelarija za KiM: Rukometašima
Rukometašima Rukometnog kluba "Arilje" nije dopušteno danas da preko Jarinja uđu na teritoriju Kosova, gde su imali zakazanu utakmicu sa RK "Trepča" u Kosovskoj Mitrovici, saopštila je Kancelarija za KiM.
  • 28.02.2021
Kancelarija za KiM pozvala građane sa Kosova da se prijave za vakcinaciju
Kancelarija za Kosovo i Metohiju pozvala je građane sa Kosova da se prijave za vakcinaciju protiv virusa kovid-19.
  • 28.02.2021
Policija izrekla 783 novčane kazne zbog nepoštovanja mera

Kosovska policija saopštila je da tokom poslednja 24 sata izrekla 783 novčane kazne zbog nepoštovanja Zakona o borbi protiv koronavirusa.

  • 28.02.2021
Eparhija podržava najavu Vučića o pomoći Srbima na Kosovu
Eparhija raško-prizrenska pozdravlja inicijativu predsednika Srbije Aleksandra Vučiića o pomoći srpskom narodu na Kosovu.
  • 27.02.2021
Opština Gračanica od večeras u žutoj zoni
Ministarstvo zdravlja Kosova saopštilo je novu odluku o podeli opština po zonama prema broju zaraženih na 100.000 stanovnika. Opština Gračanica od večeras se nalazi u žutoj zoni.
  • 26.02.2021
Održana vežba Kfora
Misija Kfor-a koju predvodi Nato sprovela je letačku obuku, u kojoj je učestvovalo šest helikoptera iz kontingenata Hrvatske, Švajcarske i Sjedinjenih Američkih Država, ističe se u saopštenju Kfora.
  • 25.02.2021