Vesti
Saopštenja

Kancelarija za KiM: Cilj napada zastrašivanje Srba

Kancelarija za KiM oštro osuđuje sve učestalije napade na Srbe na Kosovu, koji, kako navode, za posledicu imaju uznemirenje srpske zajednice, posebno povratnika.
Kancelarija za KiM: Cilj napada zastrašivanje Srba
Pasjane (Foto Kim arhiva)

Cilj napada je, kako je saopšteno iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju, zastrašivanje Srba i trajno napuštanje vekovnih ognjišta.

“Napadi koji su se dogodili proteklih dana, iako raznorodni, ukazuju na zabrinjavajuće stanje bezbednosnog sistema na KiM i nedovoljnu posvećenost prištinskih institucija istinskoj normalizaciji odnosa i obezbeđivanju održivih uslova za suživot na Kosmetu”.

U saopštenju se navodi da bi ovakvi i slični napadi mogli da se preduprede efikasnijom istragom, hapšenjem i kažnjavanjem vinovnika, ali i efikasnijom prevencijom u vidu postavljanja kontrolnih punktova Kfora i policije na prilazima srpskim enklavama.

“Ohrabruje to što je u veoma kratkom roku policija uhapsila jednog i identifikovala drugog napadača na Zorana Kostića, koji je juče izboden na ulazu u selo Pasjane kod Gnjilana. Takvo reagovanje treba da bude model za buduće postupanje.

Nažalost, akteri razbojničkog napada na Vuletu Voštića u opštini Klina još nisu uhapšeni, a posebno zabrinjava to što, i pored postojanja očevidaca, nisu privedena pravdi lica koja su pokušala da otmu devetogodišnju devojčicu srpske nacionalnosti u selu Babin Most kod Obilića”.

Kancelarija podseća da vinovnici nedavnog napada na maloletnog Nikolu Saveljića kod Parka mira u Severnoj Kosovskoj Mitrovici još uvek nisu identifikovani. Zbog svih ovih događaja, upozorava Kancelarija za KiM, stvaras se napetost na bezbednosno nestabilnom području i stoga bi institucije u Prištini i međunarodne snage morale da ulože dodatne napore da se takvi napadi spreče.Ostale vesti

Kfor: Izvedena vežba „Ujedinjeni odgovor“
Operacija koju je predvodio Nato, u partnerstvu sa policijom Kosova i misijom Evropske unije za vladavinu prava Euleksom, izvela je integrisanu vežbu bezbednosti kako bi obučila preko 300 učesnika u oblasti kontrole mase i suzbijanje nereda, navaodi se u saopštenju Kfora.
  • 30.10.2020
„Što pre primeniti postignute sporazume“
Dijalog u Briselu je najbolji način za rešavanje svih otvorenih pitanja, kazao je šef poslaničke grupe Srpska lista Igor Simić tokom sastanka sa šefom kancelarije i specijalnim predstavnikom EU na Кosovu Tomašom Sunnjogom.
  • 30.10.2020
Pomoć EU privatnom sektoru i izgradnji obdaništa
U okviru podrške kosovskom privatnom sektoru, EU je dodelila 29 ugovora vrednih 10,8 miliona evra kako bi se poboljšale perspektive i mogućnosti za zapošljavanje mladih ljudi, žena i ugroženih grupa na Kosovu.
  • 30.10.2020
Jevtić: Povratak raseljenih na nezadovoljavajućem nivou
Ministar za zajednice i povratak Dalibor Jevtić prisustvovao je sastanku Кomisije za prava i interese zajednica i povratak Skupštine Кosova, kojoj je predstavio izveštaj o radu Ministarstva za zajednice i povratak u 2020. godini. Кomisija broji 18 poslanika iz redova 12 političkih partija koje zastupaju interese nacionalnih zajednica u Skupštini Кosova, navodi se u saopštenju MZZP-a.
  • 28.10.2020
Petković: Beograd će ponovo pokrenuti pitanje ZSO
Beograd će tokom predstojećih tehničkih razgovora u Briselu ponovo pokrenuti pitanje nesprovođenja dogovora o Zajednici srpskih opština, kazao je direktor Kancelarije za KiM Petar Petković na sastanku sa ambasadorom Norveške u Srbiji Jernom Eugenom Jelstadom.
  • 28.10.2020
Rakić i Abot o napadima na Srbe i sporazumu iz Vašingtona
Ministar lokalne samouprave u kosovskoj vladi Goran Rakić razgovarao je sa ambasadorom Velike Britanije na Kosovu Nikolasom Abotom o bezbednosnoj situaciji, sporazumu iz Vašingtona i predstojećim izborima u Severnoj Mitrovici i Podujevu, saopšteno je iz  MLS-a.
  • 28.10.2020