Vesti
Saopštenja

Kancelarija predsednika: Srbija omela sudije i tužioce

"Kandidati za sudije i tužioce iz nevećinskih zajednica danas nisu položili zakletvu jer ih je u tome omela Republika Srbija. Ovo je još jedan neuspeh EU”,  saopšteno je danas iz Predsedništva Kosova.
Kancelarija predsednika: Srbija omela sudije i tužioce
Predsedništvo Kosova (Foto Kim)

Kako se navodi Kancelarija predsednika je bila spremna da dočeka dolazak četrdeset i dvoje sudija i četrnaest tužilaca iz nevećinske zajednice koji je trebalo da trebalo da se pridruže sudskom i tužilačkom sistemu Kosova.

Dodaje se da se polaganje zakletve sudija i tužilaca iz nevećinske zajednice nije dogodilo jer kandidati za sudije i tužioce nisu došli “jer ih je u tome omela Republika Srbija”.

“S jedinim ciljem, da ne dozvoli njihovu integraciju u sudski i tužilački sistem Kosova. Ovo je još jedan korak, od mnogobrojnih koraka koje Republika Srbija preduzima protiv naših građana, jer uvrštavanje sudija i tužilaca iz redova nevećenske zajednice u Republici Kosovo ima veliku ulogu na život zajednica, na ostvarivanje njihovih prava i na sigurnost jednakog pristupa pravdi”, navodi se u saopštenju Predsedništva.

Iz Predsedništva naglašavaju da je ovaj postupak “još jedan neuspeh i nesposobnost EU kao posrednika u procesu sprovođenja Sporazuma o pravdi”.

U saopštenju se zaključuje da će nezavisno od “nemarnog neuspeha kojim upravlja Srbija”, Kosovo će nastaviti da funkcioniše na osnovu sveobuhvatnih ustavnih principa.

“Dakle, pozivamo još jednom stranke Sporazuma o pravosuđu da izvršavaju njihove obaveze. Republika Kosovo je ispunila njene obaveze i svakom smislu”, navodi se u saopštenju Kancelarije predsedika Kosova.Ostale vesti

Pripadnici Kfora i Vojske Srbije patrolirali zajedno kod Kamenice
Pripadnici Kfora iz Regionalne komande Istok sproveli  su sinhronizovanu patrolu sa kolegama iz Vojske Srbije (VS) na administrativnoj liniji u blizini sela Hodonovce, u opštini Kamenica, saopšteno je iz Kfora.
  • 08.08.2020
Kfor dodelio šivaće mašine ženama žrtvama nasilja
Kfor je donirao profesionalne šivaće mašine i druge alate i opremu za krojenje nevladinoj organizaciji “Jeta” sa sedištem u Dečanima za žene koje su žrtve rodno zasnovanog nasilja.
  • 07.08.2020
U Osojanu obeležavanje 19 godina od povratka raseljenih i izbeglih Srba
U nedelju 9. avgusta u Osojanu će biti obeleženo devetnaest godina od početka povratka raseljenih i izbeglih Srba u Metohiju, saopšteno je iz Doma kulture "Gračanica".
  • 07.08.2020
Kancelarija za Kosovo i Metohiju saopštila je da je oružani napad na povratničku porodicu Кostić u Vidanju kod Кline potvrda da na Кosovu i dalje "postoje snage koje bi silom da menjaju etničku sliku na terenu".
  • 04.08.2020
Nova pošiljka pomoći Kosovu od EU
U okviru pomoći koji Kosovu daje EU u borbi protiv kovida-19, danas je dodeljeno 30 respiratora za intenzivnu negu, 200 pulsnih oksimetara i 20 elektrokardiografa.
  • 04.08.2020
Fondacija “Delije” iz Beograda, tokom jula, realizovala je niz akcija pomoći srpskom narodu na Kosovu.
  • 04.08.2020