Vesti
Saopštenja

Kancelarija osudila rušenje škole

Kancelarija za Kosovo i Metohiju najoštrije je osudila jutrošnje rušenje OŠ „Sredska“ u Drajčićima kod Prizrena.
Kancelarija osudila rušenje škole
Drajčići (Foto info-ks.net)

Kancelarja za KiM Vlade Republike Srbije najoštrije osudila odluku kosovskog Ministarstva obrazovanja o rušenju škole u selu Drajčići u opštni Prizren, u kojoj se nastava odvijala na srpskom jeziku, a koja je istureno odeljenje OŠ "Sredska" iz Sredske, škole koja je osnovana pre više od jednog veka.

„Na ovaj način Srbima na Kosovu i Metohiji se stavlja do znanja da su oni i njihova deca nepoželjni u Pokrajini, a Priština po ko zna koji put pokazuje da ne poštuje Briselski sporazum ni u jednoj sferi, pa ni u sferi obrazovanja“, kaže se u saopštenju dostavljenom KIM radiju.

Kancelarija za Kosovo i Metohiju traži od međunarodne zajednice da odmah reaguje i  zaustavi rušenje škole u selu Drajčići i da srpskoj i drugoj nealbanskoj deci omogući da normalno i bezbedno pohađaju školu.

Jutros je u selu Drajčići kosovsko ministarstvo obazovanja počelo sa rušenjem škole koja je do 1999. godine bila istureno odeljenje  OŠ "Sredska" iz Sredske, a koju su pohađali zajedno Srbi i Bošnjaci, po srpskom obrazovnom planu i programu. To je jedna od najstarijih škola na teritoriji opštine Prizren koja funkcioniše punih 109 godina.

Rušenje škole KIM radiju je potvrdio učitelj Toma Tomić.

Načelnik Prizrenskog okruga Jovica Budurić u pisanoj izjavi medijima apelovao je na Vladu Srbije i međunarodnu zajednicu da spreči takve vandalizme.

"Ovo je još jedna loša poruka raseljenim Srbima da su nepoželjni, a da takozvana kosovska vlada ne poštuje Briselski sporazum, jer ovakva dešavanja pokazuju da je dogovor u sferi obrazovanja za njih neobavezujući", naveo je Budurić.Ostale vesti

"Odluka takozvanog Vrhovnog suda Кosova da potvrdi osuđujuću presudu Nenadu Arsiću, Srbinu iz Čaglavice, novi je u nizu dokaza pristrasnosti sudskih instanci iz Prištine", stoji u saopštenju Kancelarije za Kosovo i Metohiju dostavljenom medijima.

  • 20.10.2021
Sofronijević u stabilnom stanju

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković obišao je i razgovarao danas u Urgentnom centru u Beogradu sa Srećkom Sofronijevićem, Srbinom iz Zvečana ranjenim prošle nedelje tokom akcije kosovskih specijalaca na severu, saopšteno je iz Kancelarije.

  • 20.10.2021
UNS i UNS na Кosovu: Tražimo da SL na konferencije poziva sve medije
Udruženje novinara Srbije (UNS) sa svojim ogrankom na Кosovu traži da Srpska lista na konferencije za novinare i događaje koje organizuje poziva sve redakcije koje svakodnevno izveštavaju sa Кosova.
  • 18.10.2021
Kako popuniti glasački listić za gradonačelnika i skupštinu opštine
Na sutrašnjim lokalnim izborima na Kosovu biće dozvoljeno glasanje isključivo licima koja imaju važeća kosovska dokumenta.
  • 16.10.2021
’’Lažni narativ da nijedan vojnik OVK nije počinio nikakav zločin’’
Na početku suđenja Hisniju Gucatiju i Nasimu Haradinaju, koji su optuženi za ometanje rada Specijalizovanog tužilaštva i zastrašivanje i odmazdu prema svedocima, Specijalizovani tužilac Džek Smit saopštio je da se u predmetu radi o „uslovima koji se iziskuju za nepristranu primenu pravde“ i „onome što je potrebno da bi vladavina zakona postala realnost“.
  • 16.10.2021
Civilni sektor i mediji osuđuju upotrebu prekomerne sile u akcijama policije na severu
Grupa organizacija civilnog društva i medija u okviru Inicijative OPEN najoštrije je osudila upotrebu prekomerne sile specijalnih policijskih snaga Vlade Kosova u srpskim opštinama na severu Kosova, kao i njihovo angažovanje na zadacima koje su u nadležnosti lokalnih policijskih snaga, navodi se u saopštenju dostavljenom medijima.
  • 14.10.2021