Vesti
Saopštenja

Kancelarija osudila incidente

Kancelarija za KiM najoštrije je osudila incidente koji su se dogodili u povratničkom selu Koš kod Istoka, kada su nepoznati razbojnici pokušali da ukradu dva traktora u vlasništvu porodica Obradović i Savić.
Kancelarija osudila incidente
(Foto arhiv ERP)

Kako je saopšteno iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju, kada im to nije uspelo, razbojnici su u oba slučaja, bežeći pucali iz vatrenog oružja u pravcu kuća i vlasnika traktora, koji su čuvši da se nešto događa, izašli u dvorište.

„Na sreću, u ovim incidentima nije bilo povređenih, ali su članovi povratničkih porodica Obradović i Savić, uplašeni i uznemireni“, kaže se u saopštenju.

U protekla dva meseca ovo je sedmi slučaj napada na povratnike i njihovu imovinu, napominju iz Kancelarije.

Kancelarija za Kosovo i Metohiju od nadležnih organa i međunarodne zajednice traži da hitno reaguju kako bi se napadima na Srbe i na njihovu imovinu na Kosovu i Metohiji stalo na put. Zahtevamo da se vinovnici napada na porodice Obradović i Savić, kao i svih  ostalih napada, pronađu što pre i adekvatno kazne, što bi svakako doprinelo zaštiti povratnika i njihove imovine na Kosovu i Metohiji.  

Nepoznate osobe su u noći između nedelje i ponedeljka u selu Koš pokušale da ukradu dva traktora, vlasništvo porodica Obradović i Savić, a kad im to nije uspelo, u oba slučaja su bežeći pucali iz vatrenog oružja u pravcu kuća i vlasnika traktora.Ostale vesti

"Odluka takozvanog Vrhovnog suda Кosova da potvrdi osuđujuću presudu Nenadu Arsiću, Srbinu iz Čaglavice, novi je u nizu dokaza pristrasnosti sudskih instanci iz Prištine", stoji u saopštenju Kancelarije za Kosovo i Metohiju dostavljenom medijima.

  • 20.10.2021
Sofronijević u stabilnom stanju

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković obišao je i razgovarao danas u Urgentnom centru u Beogradu sa Srećkom Sofronijevićem, Srbinom iz Zvečana ranjenim prošle nedelje tokom akcije kosovskih specijalaca na severu, saopšteno je iz Kancelarije.

  • 20.10.2021
UNS i UNS na Кosovu: Tražimo da SL na konferencije poziva sve medije
Udruženje novinara Srbije (UNS) sa svojim ogrankom na Кosovu traži da Srpska lista na konferencije za novinare i događaje koje organizuje poziva sve redakcije koje svakodnevno izveštavaju sa Кosova.
  • 18.10.2021
Kako popuniti glasački listić za gradonačelnika i skupštinu opštine
Na sutrašnjim lokalnim izborima na Kosovu biće dozvoljeno glasanje isključivo licima koja imaju važeća kosovska dokumenta.
  • 16.10.2021
’’Lažni narativ da nijedan vojnik OVK nije počinio nikakav zločin’’
Na početku suđenja Hisniju Gucatiju i Nasimu Haradinaju, koji su optuženi za ometanje rada Specijalizovanog tužilaštva i zastrašivanje i odmazdu prema svedocima, Specijalizovani tužilac Džek Smit saopštio je da se u predmetu radi o „uslovima koji se iziskuju za nepristranu primenu pravde“ i „onome što je potrebno da bi vladavina zakona postala realnost“.
  • 16.10.2021
Civilni sektor i mediji osuđuju upotrebu prekomerne sile u akcijama policije na severu
Grupa organizacija civilnog društva i medija u okviru Inicijative OPEN najoštrije je osudila upotrebu prekomerne sile specijalnih policijskih snaga Vlade Kosova u srpskim opštinama na severu Kosova, kao i njihovo angažovanje na zadacima koje su u nadležnosti lokalnih policijskih snaga, navodi se u saopštenju dostavljenom medijima.
  • 14.10.2021