Vesti
Saopštenja

Kalkulatori sudskih taksi i krivičnih kazni dostupni građanima

Kalkulatori sudskih taksi i krivičnih kazni biće dostupni od danas građanima na interenet stranici Sudskog saveta Kosova.
Kalkulatori sudskih taksi i krivičnih kazni dostupni građanima
Illustracija (Foto Sudski savet Kosova)

Inovativni kalkulatori građanima Kosova omogućavaju da procene troškove za takse za usluge i krivične kazne iz lagodnosti svog doma, navodi se u saopštenju ambasade SAD na Kosovu dostavljenom medijima.

"Kalkulator sudskih taksi, koji je osmislio USAID, pomaže građanima da predvide takse za parnicu sa samo par klikova, eliminišući potrebu da se oslanjaju na advokata za utvrđivanje troškova. Kalkulator krivičnih kazni čiji su pokrovitelji bili INL i OPDAT, služi kao pomoćno sredstvo sudijama za utvrđivanje visine krivične kazne i građanima omogućava da shvate metodologiju koju sudije primenjuju za njihovo izricanje. Zasniva se na nedavno usvojenim Smernicama Vrhovnog suda i odredbama Krivičnog zakonika", ističe se u saopštenju.

Među dodatnim funkcijama na intetrnet stranici Sudskog saveta Kosova nalazi se baza podataka o sudskim presudama, disciplinske žalbe na rad sudija i pregled učinka.

USAID-ov Program za jačanje pravosudnog sistema je petogodišnja aktivnost u oblasti vladavine prava koja je usredsređena na promovisanje pravosudnog sistema koji se pridržava visokih standarda nezavisnosti, nepristrasnosti, integriteta, odgovornosti i transparentnosti, dodaje se u saopštenju.

Ovaj programa podržao je USAID preko Programa za jačanje pravosudnog sistema, Službe za spoljni tužilački razvoj (OPDAT) i Biroa za međunarodne poslove narkotika i sprovođenja zakona (INL) Odeljenja pravde SAD, zaključuje se u saopštenju.Ostale vesti

Opština Gračanica od večeras u crvenoj zoni
Ministarstvo zdravlja Kosova ističe da od večeras na snagu stupa nova kategorizacija opština vezana za kovid-19, prema broju zaraženih na 100.000 stanovnika. Opština Gračanica je od večeras u crvenoj zoni, navodi se u saopštenju.
  • 27.11.2020
OG: Još 11 osoba pozitivno na koronavirus
Prema podacima pristiglim u poslednja 24 časa, na teritoriji opštine Gračanica registrovano je 11 novoobolelih lica od koronavirusa, saopšteno je iz opštinske Informativne službe.
  • 27.11.2020
Priština: Požar u delu Paviljona ”E”
U delu Paviljona ”E” koji se nalazi preko puta univerzitetske Biblioteke u Prištini, gde živi ukupno petnaest srpskih i albanskih porodica, oko ponoći izbio je požar, saopštilo je Ministarstvo za zajednice i povratak.
  • 27.11.2020
Savet EU će odlučiti kada se završava mandat Specijalizovanih veća
"Specijalizovano veće Ustavnog Suda donelo je odluku po zahtevu za ocenu ustavnosti predloga amandmana po članu 162 Ustava Kosova u vezi sa Specijalizovanim većima i Specijalizovanim tužilaštvom, da predloženi ustavni amandmani umanjuju prava i slobode zajemčene poglavljem II Ustava", navodi se u saopštenju dostavljenom medijima iz Haga.
  • 26.11.2020
Petković sa ambasadorom Finske o Kosovu
Direktor Кancelarije za Кosovo i Metohiju Petar Petković razgovarao je sa ambasadorom Republike Finske u Srbiji Кimom Lahdevirtom, o bezbednosnoj i političkoj situaciji na Kosovu, navodi se u saopštenju.
  • 26.11.2020
MZZP: Završetak radova u opštini Novo Brdo za deset dana
U cilju poboljšanja infrastrukture na lokacijama od sela Gornje Кusce do Stanišora u opštini Novo Brdo, Ministarstvo za zajednice i povratak je uz podršku Кancelarije Evropske unije na Кosovu, finansiralo izgradnju prilaznog puta ovim selima, kao i asfaltiranje dela puta u selu Prekovce u istoimenoj opštini.
  • 26.11.2020