Vesti
Saopštenja

Kalkulatori sudskih taksi i krivičnih kazni dostupni građanima

Kalkulatori sudskih taksi i krivičnih kazni biće dostupni od danas građanima na interenet stranici Sudskog saveta Kosova.
Kalkulatori sudskih taksi i krivičnih kazni dostupni građanima
Illustracija (Foto Sudski savet Kosova)

Inovativni kalkulatori građanima Kosova omogućavaju da procene troškove za takse za usluge i krivične kazne iz lagodnosti svog doma, navodi se u saopštenju ambasade SAD na Kosovu dostavljenom medijima.

"Kalkulator sudskih taksi, koji je osmislio USAID, pomaže građanima da predvide takse za parnicu sa samo par klikova, eliminišući potrebu da se oslanjaju na advokata za utvrđivanje troškova. Kalkulator krivičnih kazni čiji su pokrovitelji bili INL i OPDAT, služi kao pomoćno sredstvo sudijama za utvrđivanje visine krivične kazne i građanima omogućava da shvate metodologiju koju sudije primenjuju za njihovo izricanje. Zasniva se na nedavno usvojenim Smernicama Vrhovnog suda i odredbama Krivičnog zakonika", ističe se u saopštenju.

Među dodatnim funkcijama na intetrnet stranici Sudskog saveta Kosova nalazi se baza podataka o sudskim presudama, disciplinske žalbe na rad sudija i pregled učinka.

USAID-ov Program za jačanje pravosudnog sistema je petogodišnja aktivnost u oblasti vladavine prava koja je usredsređena na promovisanje pravosudnog sistema koji se pridržava visokih standarda nezavisnosti, nepristrasnosti, integriteta, odgovornosti i transparentnosti, dodaje se u saopštenju.

Ovaj programa podržao je USAID preko Programa za jačanje pravosudnog sistema, Službe za spoljni tužilački razvoj (OPDAT) i Biroa za međunarodne poslove narkotika i sprovođenja zakona (INL) Odeljenja pravde SAD, zaključuje se u saopštenju.Ostale vesti

Hoti posetio zdravstvene radnike i čestitao im Bajram
Premijer Кosova, Avdulah Hoti, posetio je danas Nacionalni institut za javno zdravlje Кosova i Кliniku za zarazne bolesti da bi se detaljno informisao o upravljanju pandemijom kovid-19.
  • 31.07.2020
KFOR podržao sklonište za žrtve nasilja u Uroševcu
Šest vojnika KFOR-a dostavilo je pakete sa ženskim higijenskim proizvodima, ćebad, grickalice i odeću Centru za Zaštitu Žena i Dece u Uroševcu, navodi se u saopštenju KFOR-a.
  • 30.07.2020
Posle deset godina očišćeno groblje u Petrovcu kod Đakovice
Pravoslavno groblje u selu Petrovac (Ljugbunar) u blizini Đakovice očišćeno je i uređeno posle više od deset godina, saopšteno je iz  Privremenog organa te opštine.
  • 30.07.2020
Jorn Rohde novi nemački ambasador
Predsednik Kosova Hašim Tači primio je akreditivno pismo novog ambasadora Savezne republike Nemačke na Kosovu Jorna Rohdea.
  • 30.07.2020
“Ministarstvo zdravlja i Nacionalni institut da poštuju Zakon o upotrebi jezika”
NVO Aktiv upozorava na kršenje Zakona o upotrebi jezika od strane Ministarstva zdravlja Kosova i Nacionalnog instituta za javno zdravlje u vreme pandemije koronavirusa.
  • 30.07.2020
Još 9,9 miliona evra pomoći Kosovu od EU
Evropska komisija uplatila je 9,985 miliona evra sredstava pomoći Trezoru Kosova kao podršku budžetu.
  • 29.07.2020