Vesti
Saopštenja

"Joksimović koči stvaranje nezavisnog TV kanala"

UNS i DNKiM pozivaju direktora RTK2  Žarka Joksimovića da ne koči stvaranje nezavisnog srpskog televizijskog kanala čije je pravo i neophodnost postojanja priznato u međunarodnim dokumentima.
Ilustracija (Foto arhiva Kim)

Novinarsko udruženje sa svojim ogrankom na Kosovu oglasilo se saopštenjem nakon što je direktor RTK2 Žarko Joksimović na sajtu javnog servisa, kanala na srpskom jeziku, kritikovao izveštaj zamenika kosovskog premijera Branimira Stojanovića u kojem se navodi da RTK2 nije kanal predviđen Ahtisarijevim planom, te da treba promeniti pravni okvir kako bi se na Kosovu formirao potupno nezavisni kanal na srpskom jeziku.

Udruženje novinara Srbije i Društvo novinara Kosova i Metohije podržavaju navode iz izveštaja zamenika premijera Kosova da je prilikom formiranja tog kanala prekršen Ustav Kosova. 

“Umesto nezavisnog televizijskog kanala na srpskom jeziku koji bi signalom pokrivao čitavu teritoriju Kosova srpski narod je dobio zemaljski kanal RTK 2 pod finansijskom i uređivačkom kontrolom javnog servisa Kosova. UNS i DNKiM smatraju da je neverovatno da se direktor RTK 2 Žarko Joksimović, umesto zalaganja za uspostavljanje javnog servisa i uređivački samostalnog kanala na srpskom jeziku, zalaže za suprotno i obračunava sa onima koji ukazuju na neregularnosti”.

UNS i DNKiM ponavljaju da nezavisni kanal na srpskom jeziku mora da ima vlastiti Upravni odbor koji bira direktora, sedište u Gračanici, kao i da moraju postojati zakonski mehanizmi koji će garantovati nezavisne finansije, upravljačku, uređivačku i programsku politiku.

Joksimović je u svom saopštenju reagovao i na Stojanovićevu napomenu da česti napadi na novinare još uvek nisu rasvetljeni.

Direktor ovog kanala je, misleći na događaj u januaru kada je ekipa RTK2 napadnuta na protestu koji je organizovan protiv tadašnjeg ministra za povratak Aleksandra Jablanovića, istakao je da “rukovodstvo RTK2 nije priuštilo priliku Stojanoviću da, slikajući se sa napadnutom novinarskom ekipom, politizuje pomenuti slučaj”.

Rukovodstvo UNS-a i DNKiM-a tvrdi da je direktor RTK 2 povodom fizičkog napada i maltretiranja novinara RTK 2 i RTS-a iz januaru ove godine, vršio pritisak na novinare kojima je nadređen da ne govore o napadu. Takođe ukazuju da napadači nisu otkriveni uprkos televizijskom snimku koji postoji.

Joksimović je u svom saopštenju utvrdio i da je RTK2 profesionalniji i objektivniji od mnogih medija na Kosovu, kao i da ne postoje argumenti da rad ovog kanala ima štetne posledice po funkcionisanje privatnih medija na Kosovu.

UNS i DNKiM, međutim, navode da upravo RTK 2 nanosi nesagledivu štetu srpskoj medijskoj zajednici, imajući u vidu da uprkos zakonskoj obavezi i milionskom budžetu ne podržava programe nezavisnih medija i produkcija na srpskom jeziku, već preuzima njihove kadrove i umesto novinarstva promoviše političku jednostranost, pretvarajući se u javno glasilo pojedinaca iz političkog života.Ostale vesti

Bisljimi: Vlada posvećena jačanju saradnje sa MMF-om
"Vlada Kosova ostaje posvećena jačanju saradnje sa MMF-om i drugim međunarodnim institucijama za izgradnju kapaciteta i razvoj zemlje“, naveo je prvi potpredsednik vlade za evropske integracije, razvoj i dijalog Besnik Bisljimi tokom sastanka sa delegacijom MMF-a, koju je predvodio Gabrijel Di Bela.
  • 03.10.2023
Mesec borbe protiv raka dojke: „Rano otkrivanje, spašava živote“
U Prištini je povodom Međunarodnog meseca borbe protiv raka dojke pokrenuta kampanja pod nazivom "Rano otkrivanje, spašava živote". "U prvih devet meseci 2023. godine, 332 pacijenta su obolela od raka dojke", saopšteno je iz kabineta kosovskog premijera.
  • 02.10.2023
Izabrano najlepše dvorište u opštini Gračanica
Dvorište Vanje Perenić iz Dobrotina izabarano je za najlepše u opštini Gračanica, odlučila je komisija Turističke organizacije Gračanica.
  • 02.10.2023
UNS protestuje zbog suspenzije Tvrdišića
Udruženje novinara Srbije (UNS) sa svojim ogrankom Društvom novinara Кosova i Metohije (DNКiM) protestuje zbog odluke Upravnog odbora Radio televizije Кosova (RTК) da suspenduje direktora RTК2 Željka Tvrdišića.
  • 01.10.2023
Kancelarija za KiM: Kosovska policija brutalno pretukla trojicu Srba
"Pripadnici specijalnog odreda kosovske policije Aljbina Кurtija danas su brutalno pretukli trojicu Srba iz sela Gornje Varage u opštini Zubin Potok, čime je nastavljena spirala nasilja kojom Priština proteklih dana nastoji da na svaki način onemogući i pomisao na normalan život srpskog naroda na severu Кosova", navedeno je u saopštenju dostavljenom medijima iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju.
  • 30.09.2023
Suspendovan direktor RTK2 Željko Tvrdišić
"Upravni odbor Radio-televizije Kosova (RTK) je nakon ocene izveštaja koji je sačinjen povodom tragičnog događaja terorističkog napada srpskih paravojnih formacija u kojem je ubijen kosovski policajac, preduzeo nekoliko važnih mera da ispravi kršenje standarda profesionalnog izveštavanja", navedeno je u saopštenju dostavljenom medijima iz ove kuće. Direktor Tvrdišić je suspendovan na, za sada, 30 dana.
  • 30.09.2023