Vesti
Saopštenja

Jevtić u Istanbulu: Naša obaveza je da se zalažemo za mir

Od suštinske važnosti je da dođe do pomirenja Srba i Albanaca na Kosovu, kazao je potpredsednik Vlade i ministar za zajedice i povratak Dalibor Jevtić na otvaranju Istanbulske konferencije o bezbednosti.
Jevtić u Istanbulu: Naša obaveza je da se zalažemo za mir
Dalibor Jevtić na Istanbulskoj konferenciji (Foto MZZP)

Ministar za zajednice i povratak je na konferenciji istako važnost unutrašnjeg dijaloga o Kosovu jer, kako je rekao, to je najbolji način da se dugotrajno reše odnosi Srba i Albanaca koji će "dobrineti miru i stabilnosti na Balkanu".

"Vrlo je važno reći da je unutrašnji dijalog koji je u Srbiji pokrenut o Kosovu od ključne važnosti za budućnost i u koliko želimo da problem odnosa Srba i Albanaca na čitavom prostoru Balkana rešimo dugoročno, važno je da se u ovom trenutku suočimo i kažemo kakve odnose želimo da imamo kao dva najveća naroda", kazao je Jevtić.

Tokom svog obraćanja, on je istakao da sve polazi od “nas samih“, te da je od politike i bilo kakvih interesa važniji život.

"Sve je na nama, onako kako se odnosimo jedni prema drugima, kako se poštujemo, takav će nam biti i život i okruženje. Bezbednost na globalnom nivou je produkt sukobljavanja različitih interesa. Ljudi pojedinačno i organizacije tvorci su ratova i mira. Naša je obaveza da se zalažemo za mir i stabilnost", kazao je on.

Kako se navdi u saopštenju Ministarstva za povratak, Jevtić je istako da je Istanbulska konferencija dobra prilika da govori o bezbednosti i izazovima svih naroda koji žive Kosovu, ali i Zapadnom Balkanu.

"Izrazio sam očekivanje da konferenciju sličnu ovoj imamo i u Prištini, da dovedemo ljude iz različitih delova sveta i da na isti način podelimo svoja razmišljanja, kako bi svi zajedno svet učinili bezbednijim mestom za život, jer je to osnovni preduslov za bolju budućnosti svih", rekao je on.

Tokom konferencije razgovarano je i o migrantskoj krizi. Jevtić je tom prilikom kazao da se Srbija "ponašala na jedan human način".

Istakao je da se rešavanju problema kao što su terorizam i islamski radikalizmam, svi podjednako moraju suprostaviti bez obzira kojoj veri i naciji pripadaju.

Istanbulska konferencija o bezbednosti se održava treću godinu zaredom i ove godine trajaće do 3. novembra.

Učešće na ovogodišnjoj konferenciji uzeli su predstavnici iz 32 zemlje.Ostale vesti

Kfor sproveo dezinfekciju prostorija u školama u Prištini i Mitrovici

Dva italijanska specijalizovana tima iz Kfor-ove Regionalne komande Zapad nedavno su sprovela akcije dezinfekcije prostorija u školama u Prištini i Mitrovici, saopšteno je iz ove misije. 

  • 02.03.2021
Petković razgovarao sa igumanijom Pećke patrijaršije, mati Haritinom
Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković razgovarao je danas u Beogradu sa igumanijom manastira Pećka patrijaršija, mati Haritinom, saopšteno je iz Kancelarije za KiM. 
  • 02.03.2021
SNF: Hram Hrista Spasa izgrađen na zakonit način
Povodom tužbe Univerziteta u Prištini protiv Srpske pravoslavne crkve za navodnu uzurpaciju više od četri hektara zemljišta za izgradnju hrama Hrista Spasa, Srpski nacionali forum naveo je da je zemljište na kome je sagrađena crkva na legalan i zakonit način prenesno na SPC. SNF ističe da je hram izgrađen na zakonit način i u skladu sa svim potrebnim propisima i dozvolama.
  • 02.03.2021
Jevtić razgovarao sa ambasadorom Italije o situaciji na Kosovu

Vršilac dužnosti ministra za zajednice i povratak Dalibor Jevtić sastao se danas sa ambasadorom Italije na Kosovu Nikolom Orlandom. Na sastanku je bilo reči o nedavno održanim vanrednim parlamentarnim izborima, pandemiji koronavirusa i nasilju.

  • 02.03.2021
OG: Tokom vikenda 15 pozitivnih na koronavirus
Tokom proteklog vikenda koronavirus je registrovan kod 15 osoba, saopštio je Кrizni štab opštine Gračanica u svom izveštaju.
  • 01.03.2021
Kancelarija za KiM: Rukometašima
Rukometašima Rukometnog kluba "Arilje" nije dopušteno danas da preko Jarinja uđu na teritoriju Kosova, gde su imali zakazanu utakmicu sa RK "Trepča" u Kosovskoj Mitrovici, saopštila je Kancelarija za KiM.
  • 28.02.2021