Vesti
Saopštenja

Jevtić: Tražimo izmenu Zakona o verifikaciji imovine

Srpska lista traži da Skupština Kosova, kroz amandmane, izmeni Zakon o verifikaciji imovine, kako ne bi naneo štetu građanima kojima je uzurpirana imovina ali i čitavom kosovskom društvu, kazao je potpredsednik Vlade Dalibor Jevtić.
Jevtić: Tražimo izmenu Zakona o verifikaciji imovine
Sastanak Jevtića i ambasadora (Foto Ministarstvo za povratak)

Jevtić, koji je i ministar za zajednice i povratak, je na sastanku sa ambasadorima zemalja članica Kvinte i šefovima misija OEBS i UNHCR na Kosovu istakao da su uzurpirana imovina i bezbenost najveće prepreke na putu povratka, te da je Srpska lista bila u pravu po pitanju Zakona o verifikaciji imovine.

“Vrlo jasno i nedvosmisleno je potvrđeno ono na šta je „Srpska lista“ ukazivala kada je podnela žalbu Ustavnom sudu Kosova, a to je da taj zakon nije dobar, da on ne garantuje ostvarivanje osnovnih ljudskih prava kada je o imovini reč i zbog ovog pitanja sada, nakon zvaničnog izveštaja zaštitnika građana, tražimo da Skupština Kosova, kroz amandmane upravo ovaj Zakon izmeni”, kazao je Jevtić.

Jevtić je rekao da se pomenutim zakonom sada daje pravo uzurpatorima da dobiju trajno vlasništvo nad imovinom koja nije njihova.

Govoreći o povratku, Jevtić je kazao da se to pitanje mora rešiti i zatvoriti što pre jer “ovaj proces traje isuviše dugo”. Napomenuo je da broj od 335 lica koja su se tokom ove godine vratila na Kosovo, govori da je 2017. godina bila teška.

„Neprihvatljivo je da i nakon skoro dve decenije ima još onih koji nisu u mogućnosti da se vrate svojim kućama”, kazao je ministar, naglasivši da će početkom naredne godine nastojati da reši probleme u procesu povratka, a raseljenima ponudi mogućnost integracije u sredinama u kojima se nalaze.

Pema njegovim rečima, glavni cilj je ipak opstanak i s tim u vezi izrazio je očekivanje da se u 2018. godini nastavi sa projektima podrške.

Kako je saopšteno, ambasadori zemalja Kvinte podržali su Jevtićevu inicijativu u rešanju problema uzurpirane imovine i bezbednosti, jer smatraju da su potrebni veći naporu u rešavanju problema povratka.Ostale vesti

Eparhija raško-prizrenska izrazila je duboku zabrinutost zbog najnovijih u nizu napada na verske objekte Srpske pravoslavne crkve na Кosovu i Metohiji, navodi se u saopštenju.

  • 11.05.2021
Euleks i Kfor u zajedničkoj vežbi kontrole mase i nemira

Specijalizovana policijska jedinica Misije Evropske unije za vladavinu prava na Kosovu (Euleks) održala je sa Taktičkim rezervnim bataljonom mađarskog kontingenta Kfor-a, zajedničku obuku o kontroli mase i nemira u kampu Novo Selo, saopšteno je iz Misije Euleks. 

  • 07.05.2021
Srpska lista protv hrvatske vojne baze na Kosovu
"Najstrože se protivimo najavi Hrvatske da se na Kosovu grade vojne baze čime se najdirektnije ugrožava mir i spokojstvo građana", navodi se u zajedničkom saopštenju gradonačelnika opština sa srpskom većinom na Kosovu.
  • 06.05.2021
Majkl Davenport posetio Severnu Mitrovicu
Ambasador misije OEBS-a na Кosovu Majkl Davenport je tokom posete Severnoj Mitrovici razgovarao sa gradonačelnikom Milanom Radojevićem i zamenicom gradonačelnika Adrijanom Hodžić, o aktuelnoj situaciji sa pandemijom, izazovima po pitanju bezbednosti, uključujući najnovije incidente.
  • 05.05.2021
Kancelarija za KiM: Kamenovana kuća porodice Jaćović iz Kosovske Vitine

Kancelarija za Kosovo i Metohiju saopštila je da je u ponedeljak uveče, kamenovana porodična kuća Aleksandra Jaćovića iz Kosovske Vitine, dok je noćas razbijeno staklo na automobilu đakona iz Orahovca.

  • 04.05.2021
Delegacija iz Sremske Mitrovice u poseti Gračanici
Predsednik opštine Gračanica Srđan Popović ugostio je danas delegaciju iz Sremske Mitrovice i Inđije, zamenika gradonačelnika Sremske Mitrovice Petra Samardžića, narodnog poslanika u Skupštini Srbije Tomislava Jankovića, predsednika Saveta Mesne zajednice „Blok B“ Sremska Mitrovica Dragana Božića i predstavnike Udruženja Kraljevine Srbije, navodi se u saopštenju dostavljenom medijima. 
  • 04.05.2021