Vesti
Saopštenja

Jevtić: Srbima ograničena sloboda kretanja

Na Kosovu i dalje postoje mesta u kojima Srbi ne mogu slobodno da se kreću, ne mogu da posete svoju imovinu i dešava se da im se čak ta imovina i uništava, izjavio Dalibor Jevtić.
Jevtić: Srbima ograničena sloboda kretanja
Dalibor Jevtić sa sagovornicima u Stejt departmentu (Foto MZP)

U nastavku svoje zvanične posete Sjedinjenim Američkim Državama ministar za zajednice i povratak Dalibor jevtić imao je sastanke u Stejt departmentu sa direktorom Kancelarije za centralnu i jugoistocnu Evropu Tomasom Jazdgerdijem, zatim direktorom Kancelarije za demokratiju, ljudska prava i rad Filom Kaplanom i zamenicom direktora Biroa za izbeglice i migraciju Nensi Ajris.
 
Jevtić je svojim sagovornicima preneo da u slučaju nedavnih incidenata, kada su kuće srpskih povratnika bile spaljivane, institucije nadležne za pitanje bezbednosti nisu reagovale u potrebnoj meri.

„Podšrka značajnih međunarodnih faktora nam je potrebna, povratak i prava manjina na Kosovu moraju biti prioritet u narednom periodu“, kazao je Jevtić.

Jevtić je istakao važnost nastavka dijaloga u Briselu kao ključni proces za stabilizaciju regiona.

On je ocenio da je došlo do pozitivnih stvari kada je reč o saradnji sa zvaničnim Beogradom, pri tom istakavši kao veoma značajnu i pozitivnu inicijativu direktora Kancelarije za KiM Marka Đurića za formiranje radne grupe koja će raditi po pitanju povratka.

Direktor Kancelarije za centralnu i jugoistocnu EvropuTomas Jazdgerdi koji je na tu funkciju nasledio Džonatana Mura, izrazio je uveravanja da će pitanje povratka raseljenih i generalno prava manjina na Kosovu biti u fokusu.
Ostale vesti

Agencija za sprečavanje korupcije poziva zvaničnike da prijave imovinu

Još jedan dan je ostao do isteka zakonskog roka za prijavu imovinskog stanja javnih zvaničnika, podsećaju iz Agencije za sprečavanje korupcije, te ih pozivaju da to učine.

  • 30.03.2023
UNS: Tužilaštvo za VTK da pronađe ko preti smrću Žaklini Tatalović

Udruženje novinara Srbije osuđuje preteće poruke koje je novinarka N1 Žaklina Tatalović dobila preko društvenih mreža i traži da Tužilaštvo za visokotehnološki kriminal otkrije ko stoji iza zastrašivanja i uvreda novinarke i pokrene postupak protiv osoba koje stoje iza pretnji, navodi se u saopštenju.

  • 29.03.2023
Zimovanje na Jahorini za učenike iz Kamenice
Za 40 socijalno ugrožene dece iz OŠ „Desanka Maksimović“, iz Кosovske Кamenice Кancelarija za Кosovo i Metohiju je u saradnji sa partnerima iz Republike Srpske organizovala sedmodnevni boravak na Jahorini.
  • 29.03.2023
Osmani virtuelno na Drugom samitu za demokratiju
Predsednica Kosova Vjosa Osmani, na poziv predsednika Sjedinjenih Američkih Država Džozefa Bajden, učestvovaće na Drugom samitu za demokratiju, koji danas virtuelno organizuje Bela kuća.
  • 29.03.2023
Izvršena primopredaja dužnosti direktora Savetodavnog tima za veze NATO-a na Kosovu
Nemački brigadni general Ralf Peter Hamerstajn preuzeo je dužnost od odlazećeg direktora Savetodavnog tima za veze NATO-a, sunarodnika i kolege brigadnog generala Joakima Hopea.
  • 28.03.2023
Todosijeviću stigao poziv da se javi na izdržavanje zatvorske kazne

Predsedniku Privremenog organa opštine Zvečan Ivanu Todosijeviću stigao je poziv da se u ponedeljak 3. aprila javi u pritvorni centar na izdržavanje zatvorske kazne zbog njegove izjave o Račku, a da mu prethodno nije uručena presuda, saopštio je direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković.

  • 28.03.2023