Vesti
Saopštenja

Jevtić: Srbima ograničena sloboda kretanja

Na Kosovu i dalje postoje mesta u kojima Srbi ne mogu slobodno da se kreću, ne mogu da posete svoju imovinu i dešava se da im se čak ta imovina i uništava, izjavio Dalibor Jevtić.
Jevtić: Srbima ograničena sloboda kretanja
Dalibor Jevtić sa sagovornicima u Stejt departmentu (Foto MZP)

U nastavku svoje zvanične posete Sjedinjenim Američkim Državama ministar za zajednice i povratak Dalibor jevtić imao je sastanke u Stejt departmentu sa direktorom Kancelarije za centralnu i jugoistocnu Evropu Tomasom Jazdgerdijem, zatim direktorom Kancelarije za demokratiju, ljudska prava i rad Filom Kaplanom i zamenicom direktora Biroa za izbeglice i migraciju Nensi Ajris.
 
Jevtić je svojim sagovornicima preneo da u slučaju nedavnih incidenata, kada su kuće srpskih povratnika bile spaljivane, institucije nadležne za pitanje bezbednosti nisu reagovale u potrebnoj meri.

„Podšrka značajnih međunarodnih faktora nam je potrebna, povratak i prava manjina na Kosovu moraju biti prioritet u narednom periodu“, kazao je Jevtić.

Jevtić je istakao važnost nastavka dijaloga u Briselu kao ključni proces za stabilizaciju regiona.

On je ocenio da je došlo do pozitivnih stvari kada je reč o saradnji sa zvaničnim Beogradom, pri tom istakavši kao veoma značajnu i pozitivnu inicijativu direktora Kancelarije za KiM Marka Đurića za formiranje radne grupe koja će raditi po pitanju povratka.

Direktor Kancelarije za centralnu i jugoistocnu EvropuTomas Jazdgerdi koji je na tu funkciju nasledio Džonatana Mura, izrazio je uveravanja da će pitanje povratka raseljenih i generalno prava manjina na Kosovu biti u fokusu.
Ostale vesti

Kfor: Poljski vojnici spremni da pruže sigurno okruženje
Poljski vojni kontingent koji deluje u sastavu Kfor-a sprovodi širok spektar aktivnosti kako bi doprineo sigurnom okruženju regionu koji se prostire od Štrpca na jugu do Mitrovice na severu, navodi se u saopštenju Kfor-a.
  • 05.06.2020
Na Kosovo stiglo još medicinske pomoći od EU
Evropska unija je danas isporučila treću turu hitne pomoći vredne 5 miliona evra za sistem zdravstvene zaštite na Kosovu.
  • 05.06.2020
OG: IBCM obezbedio tri stipendije
Predstavnici Međunarodnog poslovnog koledža iz Mitrovice posetili su danas Opštinu Gračanica, gde su se sastali sa direktoricom obrazovanja Brankicom Ničić i predsednikom Omladinskog saveta Gračanica Dušanom Borisavljević, navodi se u saopštenju.
  • 03.06.2020
Đurić i Harčenko o novim merama Prištine i dijalogu
Direktor Кancelarije za Кosovo i Metohiju Marko Đurić sastao se danas sa ambasadorom Rusije Aleksandrom Bocan-Harčenkom. Đurić je još jednom potvrdio da je Srbija opredeljena za put dijaloga, navodi se u saopštenju.
  • 01.06.2020
Ombudsman: Razvoj dece od suštinske važnosti
Povodom Međunarodnog dana deteta, iz Kancelarije Ombudsmana poručuju da je "zdrav razvoj dece od suštinske važnosti za dobrobit svakog društva".
  • 01.06.2020
Opremanje prostorija predškolskog odeljenja u Vitini
Humanitarna organizacija “Kosovsko Pomoravlje” pokrenula je akciju opremanja prostorija za predškolsko odeljenje škole „Mladen Marković“ u Vitini.
  • 29.05.2020