Vesti
Saopštenja

Jevtić: Srbima ograničena sloboda kretanja

Na Kosovu i dalje postoje mesta u kojima Srbi ne mogu slobodno da se kreću, ne mogu da posete svoju imovinu i dešava se da im se čak ta imovina i uništava, izjavio Dalibor Jevtić.
Jevtić: Srbima ograničena sloboda kretanja
Dalibor Jevtić sa sagovornicima u Stejt departmentu (Foto MZP)

U nastavku svoje zvanične posete Sjedinjenim Američkim Državama ministar za zajednice i povratak Dalibor jevtić imao je sastanke u Stejt departmentu sa direktorom Kancelarije za centralnu i jugoistocnu Evropu Tomasom Jazdgerdijem, zatim direktorom Kancelarije za demokratiju, ljudska prava i rad Filom Kaplanom i zamenicom direktora Biroa za izbeglice i migraciju Nensi Ajris.
 
Jevtić je svojim sagovornicima preneo da u slučaju nedavnih incidenata, kada su kuće srpskih povratnika bile spaljivane, institucije nadležne za pitanje bezbednosti nisu reagovale u potrebnoj meri.

„Podšrka značajnih međunarodnih faktora nam je potrebna, povratak i prava manjina na Kosovu moraju biti prioritet u narednom periodu“, kazao je Jevtić.

Jevtić je istakao važnost nastavka dijaloga u Briselu kao ključni proces za stabilizaciju regiona.

On je ocenio da je došlo do pozitivnih stvari kada je reč o saradnji sa zvaničnim Beogradom, pri tom istakavši kao veoma značajnu i pozitivnu inicijativu direktora Kancelarije za KiM Marka Đurića za formiranje radne grupe koja će raditi po pitanju povratka.

Direktor Kancelarije za centralnu i jugoistocnu EvropuTomas Jazdgerdi koji je na tu funkciju nasledio Džonatana Mura, izrazio je uveravanja da će pitanje povratka raseljenih i generalno prava manjina na Kosovu biti u fokusu.
Ostale vesti

’’Odluka Prištine da zabrani srpske lične karte i registarske oznake je direktan udar na Srbe’’

"Najnovijim jednostranim odlukama institucija u Prištini u vezi sa srpskim registarskim oznakama i ličnim kartama, Aljbin Kurti je najotvorenije zapretio ratom protiv Srba na Kosovu i Metohiji", navodi Petar Petković u saopštenju dostavljenom medijima.

  • 29.06.2022
SAD nastavljaju sa podrškom Kosovu u borbi protiv kovida-19
Prošlog meseca, laboratorijska oprema namenjena unapređenju dijagnostičkog testiranja na SARS-CoV-2, donirana od strane Agencije Sjedinjenih Država za međunarodni razvoj (USAID) u ime američkog naroda, postala je potpuno operativna. USAID i Kancelarija Svetske zdravstvene organizacije (SZO) u Prištini, uspostavili su bolničku mikrobiološku laboratoriju za bolnicu u Gračanici, saopšteno je medijima iz USAID-a.
  • 28.06.2022
MZK: Odobrena vakcinacija trećom dozom za starije od 12 godina

Ministarstvo zdravlja Kosova saopštilo je da je odobrilo davanje treće doze vakcine protiv koronavirusa za decu stariju od 12 godina, kao i za osobe koje su primile drugu dozu najmanje pet meseci ranije.

  • 26.06.2022
Lajčak dolazi u dvodnevnu posetu Kosovu

Specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog između Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja na Zapadnom Balkanu Miroslav Lajčak, posetiće Kosovo od 27. do 29. juna, saopšteno je iz Kancelarije Evropske unije na Kosovu.

  • 26.06.2022
Vjosa Osmani u poseti Tajlandu i Singapuru
Predsednica Kosova Vjosa Osmani otputovala je u radnu posetu Tajlandu i Singapuru, saopšteno je iz njenog kabineta.
  • 24.06.2022
Položen kamen temeljac za izgradnju kuće porodici Perić iz Prekovca

Ministar za zajednice i povratak Goran Rakić danas je položio kamen temeljac za izgradnju kuće šestočlanoj porodici Bojana Perića iz sela Prekovce u opštini Novo Brdo.

  • 23.06.2022