Vesti
Saopštenja

Jevtić sa zvaničnicima SAD-a o uzurpaciji, povratku, dijalogu...

O uzurpiranoj imovini, poštovanju ljudskih prava, procesu povratka i ubistvu Olivera Ivanovića, ministar za povratak Dalibor Jevtić razgovarao je sa predstavnicima Helsinške komisije u Vašingtonu Mišom Tompsom i Robertom Hendom.
Jevtić sa zvaničnicima SAD-a o uzurpaciji, povratku, dijalogu...
Dalibor Jevtić sa predstavnicima Helsinške komisije (Foto MZZP)

Kako bi se rešio problem uzurpirane imovine potrebno je veće angažovanje institucija na Kosovu, kazao je Jevtić.

On je zatražio podršku Helsinške Komisije kako bi se ovo pitanje rešavalo brže i kvalitetnije. Jevtić je naglasio da očekuje da se ovoj temi razgovara na narednom godišnjem sastanku Skupštine OEBS-a u Beču.

"Ono što je problem na Kosovu jeste implementacija, to jest nedostatak implementacije zakona i regulativa koje se odnose na prava nevećinskih naroda na Kosovu. Ne postoji mehanizam odgovornosti koji bi obavezao institucije da sprovode sve usvojene odluke i postojoće zakone koje se odnose na prava zajednica. Naš će posao biti da upravo radimo na ovom pitanju, a od predstavnika međunarodne zajednice očekujem punu podršku za te procese", rekao je Jevtić.

Predstavnici Helsinške komisije izrazili su spremnost da, unapređenjem saradnje i komunikacije sa ministrom Jevtićem, pomognu rešavanju ovih važnih pitanja.

O problemu uzurpirane imovine ministar za povratak razgovarao je i sa zamenikom pomoćnika državnog sekretara SAD-a Metjuom Palmerom.

"Nastavak dijaloga Beograda i Prištine je od velike važnosti. Početak formiranja Zajednice srpskih opština je važan korak u ono što treba da bude uvod u nastavak dijaloga. ZSO je međunarodna obaveza Prištine i mi očekujemo da se konačno postignuti sporazum sprovede. Za nas ovo pitanje nije političko već životno jer ćemo kroz ZSO biti u mogućnosti da kvalitetnije rešavamo mnoga životna pitanja, pre svega opstanka ali i povratka Srba na Kosovo," istakao je Jevtić.

Nakon sastanka sa Palmerom, Jevtić se sastao i sa direktorom evropskih poslova u Birou za demokratiju, ljudska prava i zapošljavanje Stejt departmenta kao i sa zamenicom pomoćnika sekretara u Birou za stanovništvo, izbeglice i migracije Stejt departmenta Nensi Džekson.

Glavne teme na ovim sastancima bile su položaj Srba, proces povratka i saradnja u rešavanju problema u ovim oblastima.Ostale vesti

Osmani završila dvodnevnu posetu Švajcarskoj

Vršiteljka dužnosti predsednice Kosova Vjosa Osmani završila je dvodnevnu posetu Švajcarskoj, gde je boravila na poziv švajcarskog Parlamenta, saopšteno je iz Predsedništva.

  • 04.03.2021
Petković: Kurti najavljujući referendum ruši međunarodno pravo
Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković, reagovao je saopštenjem na današnju izjavu lidera Pokreta Samoopredeljenje Aljbina Kurtija, da je za ujednjenje Kosova sa Albanijom potreban zakon o referendumu. Petković ističe da time Kurti ne ruši samo međunarodno pravo, već i svaku mogućnost stvaranja trajnog mira i stabilnosti na Zapadnom Balkanu.
  • 04.03.2021
Srpska lista se zahvalila biračima na podršci
"Nakon prebrojanih glasova na vanrednim parlamentarnim izborima zvanično je potvrđeno da je svih deset mandata u parlamentu u Prištini u rukama srpskog naroda, odnosno Srpske liste", saopšteno je iz ove stranke. 
  • 04.03.2021
Kfor sproveo dezinfekciju prostorija u školama u Prištini i Mitrovici

Dva italijanska specijalizovana tima iz Kfor-ove Regionalne komande Zapad nedavno su sprovela akcije dezinfekcije prostorija u školama u Prištini i Mitrovici, saopšteno je iz ove misije. 

  • 02.03.2021
Petković razgovarao sa igumanijom Pećke patrijaršije, mati Haritinom
Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković razgovarao je danas u Beogradu sa igumanijom manastira Pećka patrijaršija, mati Haritinom, saopšteno je iz Kancelarije za KiM. 
  • 02.03.2021
SNF: Hram Hrista Spasa izgrađen na zakonit način
Povodom tužbe Univerziteta u Prištini protiv Srpske pravoslavne crkve za navodnu uzurpaciju više od četri hektara zemljišta za izgradnju hrama Hrista Spasa, Srpski nacionali forum naveo je da je zemljište na kome je sagrađena crkva na legalan i zakonit način prenesno na SPC. SNF ističe da je hram izgrađen na zakonit način i u skladu sa svim potrebnim propisima i dozvolama.
  • 02.03.2021