Vesti
Saopštenja

Jevtić sa ambasadorom Austrije: Ekonomija važna za stabilnost

Ekonomsko osnaživanje sredina u kojima žive Srbi i ostali nevećinski narodi i implemetacija dogovora između Beograda i Prištine, formiranje ZSO, bile su najvažnije teme susreta ministra Jevtića i ambasadora Austrije na Kosovu.
Jevtić sa ambasadorom Austrije: Ekonomija važna za stabilnost
Dalibor Jevtić i Gernot Fandler (Foto MZZP)

Potpredsednik Vlade i ministar za zajednice i povratak Dalibor Jevtić, sastao se danas sa ambasadorom Austrije na Kosovu. Gernotom Fandler.

Kako je saopšteno iz ministarstva Jevtić je tokom sastanka rekao da je razvoj ekonomije putem projekata u većinski srpskim sredinama nešto što je neophodno kako bi se smanjila stopa nezaposlenosti i obezbedilo ekonomski stabilnije područje.

“Zahvalni smo Austrijskoj agenciji za razvoj zbog podrške koju nevićinski narodi dobijaju na polju ekonomskog osnaživanja. Dobri primeri projekata za ekonomski razvoj opština su implementirani projekti za teritorijalni razvoj ove Agencije u opštinama Štrpce, Dragaš i Vitina i ovakvi projekti moraju biti model na koji način treba raditi i u ostalim opštinama“, rekao je ministar Jevtić.

Na sastanku je takođe zaključeno da baz implementacije postignutih dogovora u Briselu između Beograda i Prištine ne može doći do prekopotrebne izgradnje međusobnog poverenja.

Jevtić je tokom sastanka istakao da je glavni cilj ministarstva na čijem je čelu konačan povratak svih onih koj žele da se vrate jer je povratak proces koji traje isuviše dugo, istakavši značaj projekta koji se realizuje zajedno sa Evropskom unijom, projekat zatvaranja kolektivnih centara.

Ambasdor Fandler je Jevtiću preneo da Vlada Austrije podržava dijalog Beograda i Prištine, kao i to da će pružiti punu podršku u rešavanju spornih pitanja koja stoje na putu pomirenja ova dva naroda.Ostale vesti

Eparhija raško-prizrenska izrazila je duboku zabrinutost zbog najnovijih u nizu napada na verske objekte Srpske pravoslavne crkve na Кosovu i Metohiji, navodi se u saopštenju.

  • 11.05.2021
Euleks i Kfor u zajedničkoj vežbi kontrole mase i nemira

Specijalizovana policijska jedinica Misije Evropske unije za vladavinu prava na Kosovu (Euleks) održala je sa Taktičkim rezervnim bataljonom mađarskog kontingenta Kfor-a, zajedničku obuku o kontroli mase i nemira u kampu Novo Selo, saopšteno je iz Misije Euleks. 

  • 07.05.2021
Srpska lista protv hrvatske vojne baze na Kosovu
"Najstrože se protivimo najavi Hrvatske da se na Kosovu grade vojne baze čime se najdirektnije ugrožava mir i spokojstvo građana", navodi se u zajedničkom saopštenju gradonačelnika opština sa srpskom većinom na Kosovu.
  • 06.05.2021
Majkl Davenport posetio Severnu Mitrovicu
Ambasador misije OEBS-a na Кosovu Majkl Davenport je tokom posete Severnoj Mitrovici razgovarao sa gradonačelnikom Milanom Radojevićem i zamenicom gradonačelnika Adrijanom Hodžić, o aktuelnoj situaciji sa pandemijom, izazovima po pitanju bezbednosti, uključujući najnovije incidente.
  • 05.05.2021
Kancelarija za KiM: Kamenovana kuća porodice Jaćović iz Kosovske Vitine

Kancelarija za Kosovo i Metohiju saopštila je da je u ponedeljak uveče, kamenovana porodična kuća Aleksandra Jaćovića iz Kosovske Vitine, dok je noćas razbijeno staklo na automobilu đakona iz Orahovca.

  • 04.05.2021
Delegacija iz Sremske Mitrovice u poseti Gračanici
Predsednik opštine Gračanica Srđan Popović ugostio je danas delegaciju iz Sremske Mitrovice i Inđije, zamenika gradonačelnika Sremske Mitrovice Petra Samardžića, narodnog poslanika u Skupštini Srbije Tomislava Jankovića, predsednika Saveta Mesne zajednice „Blok B“ Sremska Mitrovica Dragana Božića i predstavnike Udruženja Kraljevine Srbije, navodi se u saopštenju dostavljenom medijima. 
  • 04.05.2021