Vesti
Saopštenja

Jevtić: Romi na Kosovu žive teško

Dalibor Jevtić položio je kamen temeljac za izgradnju kuće četrnaestočlanoj romskoj porodici Osmani iz Plemetine. Romi na Kosovu žive u veoma teškim uslovima, kazao je Jevtić povodom Međunarodnog dana Roma.

Jevtić: Romi na Kosovu žive teško
Jevtić prilikom posete Plemetini (Foto MZP)

Ministar za zajednice i povratak Dalibor Jevtić je danas, na obeležavanju Međunarodnog Dana Roma, posetio mesto Plemetinu u opštini Obilić u kome živi veliki broj romskih prodica. Tom prilikom je položio kamen temeljac za izgradnju kuće četrnaestočlanoj romskoj porodici Osmani, čija je kuća usled dotrajalih instalacija stradala u požaru.

„Ministarstvo za zajednice i povratak će nastaviti da pomaže svima onima kojima je pomoć potrebna. Nastavićemo da pomažemo sve nevećinske narode na Kosovu u skladu sa svojim mogućnostima i ja pozivam i danas da pre svega prve komšije ali i svi građani Kosova naše prijatelje Rome prihvate na onaj način kako bi želeli da i mi sami budemo prihvaćeni“ , rekao je Jevtić.

Jevtić je pozvao i druge institucije da pomognu u skladu sa svojim mogućnostima, i u skladu sa svojim nadležnostima budu prisutni tamo gde su najugroženiji, ne samo Romi već i Bošnjaci, Goranci, Srbi, Egipćani, Aškalije, Crnogorci, Hrvati.

„Ovo što mi danas činimo je malo za nas ali velika stvar za ovu porodicu“, kazao je ministar Jevtić.

Zamenik ministra za zajednice i povrata, iz romskog naroda, Joldži Šalja je rekao da ministar Dalibor Jevtić daje veliki doprinos za Rome ali i za sve ostale zajednice.

„Na Međunarodni dan Roma smo iskoristi priliku da porodici kojoj je izgorela kuća, položimo kamen temeljac za izgradnju kuće, što znači da su ovo prvi koraci, ali znači da ćemo se potruditi prema našim mogućnostima da i ostalim porodicama koje su na Kosovo pružimo pomoć oko izgradnji kuća, i to se neće desiti danas, sutra, odmah ali postepeno hoće.“, rekao je g. Šalja.

Kuća porodice osmani će biti izgrađena za nekih 45 dana i biće kompletno opremljena pokućanstvom, a ministar Jevtić je obećao najmađim članovima ove porodice i kompletan školski pribor kada se budu uručivali ključevi od kuće.Ostale vesti

Kfor: Izvedena vežba „Ujedinjeni odgovor“
Operacija koju je predvodio Nato, u partnerstvu sa policijom Kosova i misijom Evropske unije za vladavinu prava Euleksom, izvela je integrisanu vežbu bezbednosti kako bi obučila preko 300 učesnika u oblasti kontrole mase i suzbijanje nereda, navaodi se u saopštenju Kfora.
  • 30.10.2020
„Što pre primeniti postignute sporazume“
Dijalog u Briselu je najbolji način za rešavanje svih otvorenih pitanja, kazao je šef poslaničke grupe Srpska lista Igor Simić tokom sastanka sa šefom kancelarije i specijalnim predstavnikom EU na Кosovu Tomašom Sunnjogom.
  • 30.10.2020
Pomoć EU privatnom sektoru i izgradnji obdaništa
U okviru podrške kosovskom privatnom sektoru, EU je dodelila 29 ugovora vrednih 10,8 miliona evra kako bi se poboljšale perspektive i mogućnosti za zapošljavanje mladih ljudi, žena i ugroženih grupa na Kosovu.
  • 30.10.2020
Jevtić: Povratak raseljenih na nezadovoljavajućem nivou
Ministar za zajednice i povratak Dalibor Jevtić prisustvovao je sastanku Кomisije za prava i interese zajednica i povratak Skupštine Кosova, kojoj je predstavio izveštaj o radu Ministarstva za zajednice i povratak u 2020. godini. Кomisija broji 18 poslanika iz redova 12 političkih partija koje zastupaju interese nacionalnih zajednica u Skupštini Кosova, navodi se u saopštenju MZZP-a.
  • 28.10.2020
Petković: Beograd će ponovo pokrenuti pitanje ZSO
Beograd će tokom predstojećih tehničkih razgovora u Briselu ponovo pokrenuti pitanje nesprovođenja dogovora o Zajednici srpskih opština, kazao je direktor Kancelarije za KiM Petar Petković na sastanku sa ambasadorom Norveške u Srbiji Jernom Eugenom Jelstadom.
  • 28.10.2020
Rakić i Abot o napadima na Srbe i sporazumu iz Vašingtona
Ministar lokalne samouprave u kosovskoj vladi Goran Rakić razgovarao je sa ambasadorom Velike Britanije na Kosovu Nikolasom Abotom o bezbednosnoj situaciji, sporazumu iz Vašingtona i predstojećim izborima u Severnoj Mitrovici i Podujevu, saopšteno je iz  MLS-a.
  • 28.10.2020