Vesti
Saopštenja

Jevtić: Raseljeni nisu zaboravljeni

Ministar za povratak Dalibor Jevtić poručio je da interno raseljena lica nisu zaboravljena. Jevtić je danas posetio raseljena lica smeštena u kolektivnom centru „Lahor“ na Brezovici.
Jevtić: Raseljeni nisu zaboravljeni
Jevtić sa decom u kolektivnom centu Lahor (Foto MZZP)

U ovom koletkivnom centru danas je obeležen Svetski dan izbeglica i to izložbom crteža dece smeštene u nekadašnjem hotelu "Lahor".

“Svetski dan izbeglica se ne obeležava kao praznik, već kao dan podsećanja na sve nevolje raseljenih. Nadam se da ćemo sledeće godine kada obeležavamo svetski dan izbeglica to uraditi u vašim domovima i to ne u zajedničkim sobama kao što danas živite sa vašim roditenjima, već u kućama sa adekvatnim uslovima za vas“, rekao je minitar Jevtić.

Jevtić je rekao da iz Štrpca, gde se nalazi najveći broj interno raseljenih lica na Kosovu, želi da pošalje jasnu poruku da interno raseljena lica nisu zaboravljena i da njihova budućnost mora biti trajno rešena.

Obeležavanju Svetskog dana izbeglica, prisustvovali su i predstavnici lokalne samouprave u Štrpcu, šef misije UNHCR na Kosovu Narasima Rao kao i predstavnici danskog saveta za izbeglice, predstavnici IOM i ostalih međunarodnih organizacija.

Savetnik gradonačelnika Štrpca Ivica Tanasijević je rekao da u optini Štrpce 5 % populacije čine raseljena lica iz različitih krajeva.

Tanasijeć je rekao dobar deo raseljenih živi u lošim uslovima i da opštinsko rukovodstvo čini sve da njima obezbedi bolje uslove života.

Na kraju posete gosti su mališanima u kolektivnom centru “Lahor” podelili poklone UNHCR-a.Ostale vesti

Osmani u Pragu tražila podršku za integraciju u EU
Predsednica Kosova Vjosa Osmani je na početku Samitu Evropske političke zajednice u Pragu naglasila stratešku orijentaciju Kosova prema evroatlantskim integracijama, kao najboljoj garanciji za mir i sigurnist.
  • 06.10.2022
Osmani u Pragu na prvom samitu Evropske političke zajednice
"Na poziv predsednika Evropskog saveta Šarla Mišela i premijera Češke Petra Fiale, predsednica Vjosa Osmani otputovala je u Prag gde će predstavljati Kosovo na prvom samitu Evropske političke zajednice", saopšteno je iz njenog kabineta.
  • 05.10.2022
Kancelarija za KiM: Opljačkana kuća povratnika iz Osojana
"U Osojanu je obijena i opljačkana kuća povratnika Ilije Tošića dok se nalazio na pregledima kod doktora u centralnoj Srbiji. On je danas, po povratku zatekao razvaljena ulazna vrata i premetačinu po kući iz koje su mu nestali brojni kućni aparati", saopšteno je iz Kancelarije za KiM.
  • 05.10.2022
Tribina o goranskom jeziku
U petak 7. oktobra u Domu kulture "Gračanica" održaće se tribina pod nazivom „Jezik izolovanih sredina goranske zajednice (odstupanja od standarda, uticaj albanskog i strah od upotrebe maternjeg jezika)“.
  • 05.10.2022
’’Venčeva škola folklora’’ u Gračanici i Lapljem Selu

Ansambl "Venac", nakon dve godine pauze usled pandemije kovida-19, ovog meseca je ponovo obnovio svoj rad sa decom kroz edukativni projekat "Venčeva škola folklora".

  • 05.10.2022
Klokot: Na pravoslavnom groblju polomljen spomenik

Na srpskom pravoslavnom groblju u Klokotu polomljen je spomenik pokojnom Milanu Nisiću. Oskrnavljeni spomenik su zatekli sinovi, koji su slučaj prijavili policiji, saopšteno je iz Kancelarija za Kosovo i Metohiju.

  • 04.10.2022