Vesti
Saopštenja

Jevtić: Proces povratka Srba doveden u pitanje

Povratnici u Istoku i Klini sinoć i danas ponovo su bili na meti napadača.Vršilac dužnosti ministra za zajednice i povratak Dalibor Jevtić, navodi je da je proces povratka Srba zbog kontinuiranih napada na povratnike i njihovu imovinu ozbiljno doveden u pitanje. Zvaničnici Ministarstva za zajednice i povratak su danas posetili povratnike u Ljuboždi i Drenovcu.

Jevtić: Proces povratka Srba doveden u pitanje
Drenovac (Foto Ministarstvo za zajednice i povratak)

Kuća povratnika Žarka Zarića u Ljuboždi kod Istoka, koji se 2017. godine vratio kolektivno sa još 12 porodica, kamenovana je sinoć oko ponoći, dok je u Drenovcu kod Kline jutros povređen 86. godišnji povratnik Miodrag Stašić. Na imanju u njegovom posedu napao ga je komšija Albanac i naneo mu povrede u predelu glave, navodi se u saopštenju ministarstva.

"Nije lako živeti u stalnom strahu i neizvesnosti ali jedan kamen nas neće uplašiti, niti će nas pokolebati u nameri da ostanemo na svojoj zemlji”, istakli su povratnici iz Istoka, dok povratnici iz Kline poručuju da im je bezbednost glavni problem i da zbog toga ne mogu da obrađuju svoju zemlju od koje žive.

Pretučeni Miodrag Stašić iz Drenovca kod Istoka je vlasnik 10 hektara zemlje u ovom selu. Komšijama Albancima je ustupio 3 hektara zemlje na besplatno korišćenje kako bi njegova porodica mogla nesmetano da obrađuje preostalo imanje, međutim kaže da je to nemoguće.

„Zbog čobana iz Albanije koji nas fizički napadaju, uklanjaju ograde sa naših imanja, pale traktore i prave drugu štetu na našoj imovini“, navodi Stašić.

Oba slučaja su prijavljena Policiji Kosova, koja je obavila uviđaj.

Vršilac dužnosti ministra za zajednice i povratak Dalibor Jevtić povodom najnovijih napada ističe, da je bezbednosna situacija na Kosovu vidno pogoršana i da je proces povratka zbog kontinuiranih napada na povratnike i njihovu imovinu ozbiljno doveden u pitanje.

”Šokantno je saznanje da su nakon jučerašnje pretnje smrću povratniku kod Kline nastavljeni napadi na Srbe povratnike u Istoku i Klini. Pohvalna je efikasna reakcija policije i privođenje osumnjičenih za jučerašnje pretnje smrću povratniku iz Kline, međutim strah i neizvesnost koja je prisutna u srpskoj zajednici ovih dana može nestati jedino ukoliko se svi počinioci krivičnih dela pronađu i kazne u skladu sa zakonom. Mi na tome insistiramo jer je ljudska i moralna obaveza nadležnih institucija da zaštite povratnike kao ranjivu kategoriju stanovništva”, navodi Jevtić.

U roku od četiri meseca na Kosovu se dogodo 21. incident. Na meti su bili Srbi povratnici ali i oni koji nisu napuštali Kosovo.

 Ostale vesti

“Epidemiološka situacija u opštini Gračanica pod kontrolom”
Predsednik Opštine Gračanica Srđan Popović održao je sastanak sa direktorima zdravstvenih institucija. Ocenjeno je da je epidemiološka situacija u ovoj lokalnoj samoupravi pod kontolom, “uprkos tome što je ona nešto lošija u odnosu na predhodni period”.
  • 06.07.2020
Priština: Izmenjeni režim rada Centra za registraciju vozila i CID
Ministarstvo unutrašnjih poslova Kosova i Agencija za civilnu registraciju doneli su odluku da obustave rad sa strankama u Centru za registraciju vozila i Centru za izdavanje dokumenata (CID) u Prištini nakon što je kod nekoliko službenika potvrđen koronavirus.
  • 06.07.2020
OG:Pojačana kontrola objekata uslužne delatnosti
Opštinsko odeljenje inspekcije sprovodi kontrolu trgovinskih, ugostiteljskih i svih drugih objekata uslužene delatnosti na teritoriji opštine, saopšteno je iz opštine Gračanica. 
  • 05.07.2020
Gračanica: Opštinski Krizni štab poziva na poštovanje mera
Opština Gračanica i opštinski Кrizni štab obaveštavaju građane da nadležne opštinske službe aktivno rade na terenu i u skladu sa svojim mogućnostima nastoje da zaustave širenje kovid-19 nakon što je iz Кliničkog centra Priština sa sedištem u Gračanici saopšteno da je virus potvrđen kod četiri pacijenta sa teritorije ove lokalne samouprave. Obavezno nošenje maski u zatvorenom prostoru.
  • 04.07.2020
Dva nova kamiona za JKP “Ekologija”
Regionlna kompanija za upravljanje otpadom “Pastrimi” danas je ustupila dva kamiona na korišćenje Javno–Komunalnom preduzeću “Ekologija”.
  • 03.07.2020
Nova donacija Kfora u borbi protiv Kovida 19
Kfor je izvršio drugu isporuku opreme za ličnu zaštitu zdravstvenim ustanovama i drugim institucijama na Kosovu u poslednje dve nedelje u znak podrške lokalnom odgovoru na pandemiju Kovid 19.
  • 03.07.2020