Vesti
Saopštenja

Jevtić poziva policiju da zaštiti povratnike

Potpredsednik kosovske vlade i ministar za zajednice i povratak Dalibor Jevtić pozvao je Policiju Kosova da zaštiti Srbe u povratničkim selima u opštini Istok.
Jevtić poziva policiju da zaštiti povratnike
Dalibor Jevtić (Foto Kim)

U Osojanu su tokom protekle noći opljačkane dve prodavnice i kafana u vlasništvu porodica Popović, Repanović i Đurić, a porodici Dašić je ukraden auto.

Ministar Jevtić poručuje da je "krajnje vreme da se stane na put onima koji od početka godine terorišu povratnike u opštini Istok", te da pljačke i napadi na povratnike moraju odmah prestati.

Jevtić, koji boravi u Sjedinjenim Američkim Državama, ističe da je očigledno došao momenat kada reakcija i odgovor insitucija na Kosovu, kada je o ovim incidentima reč, mora biti odlučan i snažan. On ističe da će svaka šteta biti nadoknađena iz budžeta Vlade Kosova, ali je strah ono što ga zabrinjava.

”Ovih dana u Vaštingtonu razgovaram i razgovaraću sa predstavnicima Stejt departmenta, Senata i Kongresa. Tokom samog Molitvenog doručka, na marginama ovog događaja, razogvaraću sa više zvaničnika. Svima ću preneti do detalja sa kojim i kakvim problemima se na Kosovu danas suočavamo. Posebno ću govoriti o poslednjim incidentima u povratničkim sredinama i od svojih sagovornika zatražiti podršku i pomoć u rešavanju problema. Poslednji izveštaj generalnog sekretara UN ukazuje na sve ono što mi već mesecima unazad govorimo. Te stvari se moraju ozbiljno uzeti u obzir i reakcija međunarodne zajednice mora biti drugačija i ozbiljnija”, kazao je Jevtić.

 Ostale vesti

Petković sa ambasadorom Italije u Srbiji o Kosovu i položaju Srba
Direktor Кancelarije za Кosovo i Metohiju Petar Petković razgovarao je se sa ambasadorom Italije u Republici Srbiji Кarlom Lo Кašom o političko-bezbednosnoj situaciji na Kosovu, položaju srpskog naroda, navodi se u saopštenju.
  • 21.01.2021
Jevtić: Povratak i ekonomsko osnaživanje glavni prioriteti
Ministarstvo za zajednice i povaratak u saradnji sa Кancelarijom Evropske unije na Кosovu, a u partnerstvu sa Međunarodnom organizacijom za migracije (IOM), sprovodi četvrtu fazu ”Programa za stabiliziaciju zajednica“.
  • 21.01.2021
Admiral Burk posetio Kfor na Kosovu
Komandant Komande združenih snaga Natoa u Napulju admiral Robert Burk, posetio je pripadnike Kfora i razgovara sa komandantom Frankom Federičijem.
  • 20.01.2021
Petković traži reakciju međunarodne zajednice na izjavu Haradinaja
"Ni Brisel, ni Vašington, ni drugi centri moći ne smeju ostati nemi na  zveckanje oružjem i pretnje o stvaranju jedne veštačke i etnički očišćene tvorevine, opasne po mir i stabilnost na čitavom Balkanu", navodi Petar Petković nakon izjave Ramuša Haradinaja o referendumu o ujedinjenju sa Albanijom.
  • 19.01.2021
Trepča: Sprečeno dalje izlivanje jalovine, čekaju se izveštaji o posledicama

Kombinat "Trepča" saopštio je da je usled, kako navode, ekstremno loših atmosferskih uslova došlo do probijanja nasipa na deponiji za odlaganje jalovine flotacije u Leposaviću i izlivanja u reku Ibar.

  • 18.01.2021
Pomoć UNS-a novinarima na Kosovu čije su kuće poplavljene
Udruženje novinara Srbije (UNS) pokrenulo je akciju pomoći novinarima čije su kuće stradale u poplavama koje su nedavno pogodile centralno Kosovo.
  • 18.01.2021