Vesti
Saopštenja

Jevtić: Povratak raseljenih na nezadovoljavajućem nivou

Ministar za zajednice i povratak Dalibor Jevtić prisustvovao je sastanku Кomisije za prava i interese zajednica i povratak Skupštine Кosova, kojoj je predstavio izveštaj o radu Ministarstva za zajednice i povratak u 2020. godini. Кomisija broji 18 poslanika iz redova 12 političkih partija koje zastupaju interese nacionalnih zajednica u Skupštini Кosova, navodi se u saopštenju MZZP-a.
Jevtić: Povratak raseljenih na nezadovoljavajućem nivou
Dalibor Jevtić (Foto arhiva Kim)

U saopštenju MZZP dostavljenom medijima ističe se da je ministar Dalibor Jevtić članove komisije upoznao sa mnogobrojnim izazovima u pogledu povratka raseljenih i tom prilikom izjavio da "nije zadovoljan procentom povratka".

„Povratak i integracija raseljenih, rešavanje bezbednosnih problema i imovinsko-pravnih sporova, pokretanje sudskih postupaka su međusobno povezana pitanja i zato je to pitanje svih institucija, a ne samo Ministarstva za zajednice i povratak. Presudan faktor u tom smislu nikako ne sme biti politička volja već vladavina prava“, poručio je Jevtić.

Od postignutih rezultata u ovoj godini, ministar Jevtić je istakao uspešan početak izgradnje 91 kuće i nastojanje ministarstva da do kraja godine bude završena 101 kuća za povratnike i raseljene, završetak pet zgrada u opštini Štrpce u kojima do kraja godine treba da se usele stanovnici pet koliktivna centara iz ove opštine, renoviranje kolektivnog centra „Bergen“ u opštini Gračanica, opremanje nameštajem i belom tehnikom 65 novoizgrađenih kuća za povratnike, dodela 100 granta za pokretanje biznisa i stvaranje prihoda u nevećinskim zajednicama, obezbeđenje privremenog smeštaja za 51 porodicu Roma, Aškalija i Egipćana – povratnika iz Severne Makedonije i Crne Gore, uručenje zimnice, prehrambenih i higijenskih paketa za 872 odabrane ugrožene porodice u saradnji sa opštinskim vlastima u najtežim momentima pandemije korona virusa na Кosovu, uspešna realizacija projekata za zajednice u pet opština i drugo, dodaje se u saopštnju.

Ministar je takođe izjavio da „ne bi bilo moguće ostvariti ove rezultate bez svesrdne podrške međunarodnih partnera, a pre svega Кancelarije Evropske unije na Кosovu“.

Članovi komisije su bili jednoglasni u pozitivnoj oceni rada Ministarstva za zajednice i povratak i ministra Jevtića, istakavši činjenicu da je dosta postignuto u vanrednim okolnostima koji su uzrokovani pandemijom koronavirusa i smanjenjem budžeta ministarstva za 2020.godinu za gotovo 50% u odnosu na prethodnu godinu.

Pojedini poslanici su takođe istakli da je nedopustivo da 20.godina nakon sukoba na Кosovu imamo kolektivne centre u kojima žive raseljena lica sa Кosova i da će lično zagovarati ideju o povećanju budžeta ovog ministarstva i zatvaranju svih kolektivnih centara na Кosovu.

Ministar Jevtić je na kraju svog izlaganja istakao „potrebu izrade Zakona o povratku raseljenih kojim bi mogla biti rešena sva postojeća sporna pitanja u pogledu održivog povratka, integracije, stabilizacije i razvoja svih zajednica i u tom smislu zatražio veću podršku svih relevantnih institucija i partnera, uključujući i Skupštinu Кosova“, zaključuje se u saopštenju.Ostale vesti

Vjosa Osmani otputovala u Njujork
Predsednica Kosova Vjosa Osmani je otputovala u Njujork u pratnji ministarke spoljnih poslova Donike Gervale, gde će na marginama 76. sesije Skupštine Ujedinjenih nacija imati niz sastanaka sa delegacijama nekoliko država učesnica, predsednicima, premijerima i ministrima spoljnih poslova.
  • 19.09.2021
Petković sa ambasadorom Belgije o Kosovu
Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković razgovarao je  sa ambasadorom Kraljevine Belgije u Srbiji Kunradom Adamom, koga je upoznao sa položajem srpskog naroda na Kosovu i tokom dijaloga Beograda i Prištine, saopšteno je iz Kancelarije za KiM. 
  • 16.09.2021
Grupa izbeglica iz Avganistana otputovala za Veliku Britaniju
Britanska ambasada u Prištini saopštila je da je grupa od 117 evakuisanih građana Avganistana povezanih sa Nato-om napustila Kosovo i otputovala za Veliku Britaniju. 
  • 16.09.2021
Petković sa Lo Kašom i Harčenkom o dijalogu i političkoj situaciji na Kosovu

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković razgovarao je sa ambasadorima Italije i  Ruske Fedracije u Republici Srbiji Karlom Lo Kašom i Aleksandrom Bocan Harčenkom o poslednjoj rundi razgovora Beograda i Prištine, održanoj nedavno u Briselu i o aktuelnoj političko-bezbednosnoj situaciji na Kosovu, saopšteno je iz Kancelarije za KiM.

  • 14.09.2021
YIHR: Građani moraju znati sadržaj dogovora o otvaranju tajnih arhiva
Inicijativa mladih za ljudska prava Srbija (YIHR Srbija) i Inicijativa mladih za ljudska prava Kosovo (YIHR Kosovo) zahtevaju od pregovaračkih timova Beograda i Prištine da što pre objave dokument na srpskom i albanskom jeziku o razmeni, odnosno otvaranju tajnih arhiva kako bi javnost, a pre svega porodice nestalih bile upoznate sa daljim koracima u potrazi za nestalim osobama.
  • 13.09.2021
Kosovski zvaničnici odali počast žrtvama 11. septembra
Predsednica Kosova Vjosa Osmani, predsednik Skupštine Gljauk Konjufca i premijer Kosova Aljbin Kurti su, zajedno sa zamenikom američkog ambasadora Nikolasom Đakobom, odali počast i položili venac kod spomen ploče „Kosovo se seća“, povodom 20. godišnjice terorističkih napada na SAD, navodi se u saopštenju dostavljenom medijima.
  • 11.09.2021