Vesti
Saopštenja

Jevtić: Povratak raseljenih na nezadovoljavajućem nivou

Ministar za zajednice i povratak Dalibor Jevtić prisustvovao je sastanku Кomisije za prava i interese zajednica i povratak Skupštine Кosova, kojoj je predstavio izveštaj o radu Ministarstva za zajednice i povratak u 2020. godini. Кomisija broji 18 poslanika iz redova 12 političkih partija koje zastupaju interese nacionalnih zajednica u Skupštini Кosova, navodi se u saopštenju MZZP-a.
Jevtić: Povratak raseljenih na nezadovoljavajućem nivou
Dalibor Jevtić (Foto arhiva Kim)

U saopštenju MZZP dostavljenom medijima ističe se da je ministar Dalibor Jevtić članove komisije upoznao sa mnogobrojnim izazovima u pogledu povratka raseljenih i tom prilikom izjavio da "nije zadovoljan procentom povratka".

„Povratak i integracija raseljenih, rešavanje bezbednosnih problema i imovinsko-pravnih sporova, pokretanje sudskih postupaka su međusobno povezana pitanja i zato je to pitanje svih institucija, a ne samo Ministarstva za zajednice i povratak. Presudan faktor u tom smislu nikako ne sme biti politička volja već vladavina prava“, poručio je Jevtić.

Od postignutih rezultata u ovoj godini, ministar Jevtić je istakao uspešan početak izgradnje 91 kuće i nastojanje ministarstva da do kraja godine bude završena 101 kuća za povratnike i raseljene, završetak pet zgrada u opštini Štrpce u kojima do kraja godine treba da se usele stanovnici pet koliktivna centara iz ove opštine, renoviranje kolektivnog centra „Bergen“ u opštini Gračanica, opremanje nameštajem i belom tehnikom 65 novoizgrađenih kuća za povratnike, dodela 100 granta za pokretanje biznisa i stvaranje prihoda u nevećinskim zajednicama, obezbeđenje privremenog smeštaja za 51 porodicu Roma, Aškalija i Egipćana – povratnika iz Severne Makedonije i Crne Gore, uručenje zimnice, prehrambenih i higijenskih paketa za 872 odabrane ugrožene porodice u saradnji sa opštinskim vlastima u najtežim momentima pandemije korona virusa na Кosovu, uspešna realizacija projekata za zajednice u pet opština i drugo, dodaje se u saopštnju.

Ministar je takođe izjavio da „ne bi bilo moguće ostvariti ove rezultate bez svesrdne podrške međunarodnih partnera, a pre svega Кancelarije Evropske unije na Кosovu“.

Članovi komisije su bili jednoglasni u pozitivnoj oceni rada Ministarstva za zajednice i povratak i ministra Jevtića, istakavši činjenicu da je dosta postignuto u vanrednim okolnostima koji su uzrokovani pandemijom koronavirusa i smanjenjem budžeta ministarstva za 2020.godinu za gotovo 50% u odnosu na prethodnu godinu.

Pojedini poslanici su takođe istakli da je nedopustivo da 20.godina nakon sukoba na Кosovu imamo kolektivne centre u kojima žive raseljena lica sa Кosova i da će lično zagovarati ideju o povećanju budžeta ovog ministarstva i zatvaranju svih kolektivnih centara na Кosovu.

Ministar Jevtić je na kraju svog izlaganja istakao „potrebu izrade Zakona o povratku raseljenih kojim bi mogla biti rešena sva postojeća sporna pitanja u pogledu održivog povratka, integracije, stabilizacije i razvoja svih zajednica i u tom smislu zatražio veću podršku svih relevantnih institucija i partnera, uključujući i Skupštinu Кosova“, zaključuje se u saopštenju.Ostale vesti

Osmani odlikovala Predsedničkom vojnom medaljom bivšeg komandanta Kfor-a

V.d. predsednice Kosova Vjosa Osmani na predlog Ministarstva odbrane dodelila je Predsedničku vojnu medalju, bivšem komandantu KFOR-a general-majoru Mikeleu Risiju.

  • 04.12.2020
Opština Gračanica ostaje u crvenoj zoni

Prema novoj odluci Ministarstva zdravlja o podeli opština po zonama u zavisnosti od broja inficiranih na nedeljnom nivou, Opština Gračanica ostaje u crvenoj zoni.

  • 04.12.2020
Rakić i Federići o bezbednosnoj situaciji na Kosovu
Zamenik premijera i ministra lokalne samouprave Goran Rakić i novoimenovani komandanta Kfora general-major Frank Federići razgovarali su o bezbednosnoj situaciju na Kosovu, navodi se u saopštenju.
  • 03.12.2020
Jevtić: Osobe sa invaliditetom moraju imati ravnopravan pristup u društvu
Danas se obeležava Međunarodni dan osoba sa invaliditetom. Ministar Dalibor Jevtić pozvao je na veću toleranciju, pomoć i zaštitu prava osoba koje imaju neku vrstu invaliditeta.
  • 03.12.2020
Petković sa britanskom ministarkom Vendi Morton o Kosovu
Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković sastao se danas sa ministarkom u Vladi Velike Britanije za evropsko susedstvo i Ameriku, Vendi Morton sa kojom je razgovarao o političkoj i bezbednosnoj situaciji na Kosovu, nastavku pregovora i Zajednici srpskih opština. 
  • 02.12.2020
Polomljeni prozori na kući povratnika u Klini
Povratnik Miodrag Stašić iz Drenovca kod Kline napadnut je pre nekoliko dana u svom dvorištu. Mlađa lica su 25. novembra Stašića gađala kamenicama i tom prilikom je polomljeno staklo na prozoru njegove kuće, saopštilo je Ministarstvo za zajednice i povratak.  
  • 01.12.2020