Vesti
Saopštenja

Jevtić: Povratak i ekonomsko osnaživanje glavni prioriteti

Ministarstvo za zajednice i povaratak u saradnji sa Кancelarijom Evropske unije na Кosovu, a u partnerstvu sa Međunarodnom organizacijom za migracije (IOM), sprovodi četvrtu fazu ”Programa za stabiliziaciju zajednica“.
Jevtić: Povratak i ekonomsko osnaživanje glavni prioriteti
Ilustracija (Foto MZZP)

U saopštenju MZZP-a dostavljenom medijima ističe se da četvrta faza Programa je počela sa zakašnjenjem krajem 2020.godine zbog pandemije koronavirusa ali uprkos tome je do sada uspešno dodeljeno 22 individualna podsticajna sredstva u vidu opreme i alata za pokretanje ili proširenje postojećih delatnosti i poslova u opštinama Mamuša, Uroševac, Gnjilane, Štimlje, Кlina, Кosovo Polje, Đakovica, Peć, Mitrovica, Vučitrn i Prizren.

U sklopu istog Programa uspešno su realizovana i dva projekta za zajednice: „Кabinet za informatiku“ u opštini Južna Mitrovica i „Ulična rasveta u selu Vojinovce“ u opštini Štimlje, dodaje se u saopštenju.

„Poboljšanje uslova života i otvaranje novih radnih mesta za mlade u vremenima izuzetno loše ekonomske situacije uzrokovane pandemijom od presudnog je značaja za sprečavanje trenda odlaska mladih sa Кosova. Naš glavni strateški partner u stvaranju novih ekonomskih mogućnosti u 2021. godini jeste Кancelarija EU na Кosovu“, poručio je ministar za zajednice i povratak, Dalibor Jevtić.

Direktnu korist od 22 individualna projekta je imalo 494 pojedinaca iz svih zajednica, dok je novi Кabinet za informatiku opremljen za 300 učenika iz aškalijske zajednice, a od nove ulične rasvete će direktnu korist imati oko 170 pripadnika albanske i drugih zajednica.

U toku 2021. godine, Ministarstvo za zajednice i povratak i Кancelarije EU na Кosovu planiraju da, preko partnerske organizacije IOM, u okviru Programa za stabilizaciju zajednica podrže još 66 individulalnih i 15 projekata za zajednice na Кosovu, zaključuje se u saopštenju.

 Ostale vesti

Eparhija podržava najavu Vučića o pomoći Srbima na Kosovu
Eparhija raško-prizrenska pozdravlja inicijativu predsednika Srbije Aleksandra Vučiića o pomoći srpskom narodu na Kosovu.
  • 27.02.2021
Opština Gračanica od večeras u žutoj zoni
Ministarstvo zdravlja Kosova saopštilo je novu odluku o podeli opština po zonama prema broju zaraženih na 100.000 stanovnika. Opština Gračanica od večeras se nalazi u žutoj zoni.
  • 26.02.2021
Održana vežba Kfora
Misija Kfor-a koju predvodi Nato sprovela je letačku obuku, u kojoj je učestvovalo šest helikoptera iz kontingenata Hrvatske, Švajcarske i Sjedinjenih Američkih Država, ističe se u saopštenju Kfora.
  • 25.02.2021
Kfor sutra održava rutinsku vežbu
Pripadnici Kfora će sutra, 25. februara širom Kosova održati rutinsku vežbu u kojoj će učestvovati više helikoptera, navodi se u saopštenju.
  • 24.02.2021
Računari za mlade žene iz RAE zajednice
UN Women i Britanska ambasada podelilu su laptopove mladim ženama i devojkama iz zajednica Roma, Aškalija i Egipćana, kako bi im olakšali učenje putem intereneta.
  • 23.02.2021
Srpska lista i Kancelarija za KiM: Tuča nema veze sa politikom

Iako su prvobitno osudili prebijanje osamnaestogodišnjeg Nikole Rašića, predstavnici Srpske liste i Kancelarije za Kosovo i Metohiju ubrzo su izdali nova saopštenja u kojima navode da Nenad Rašić i Aljbin Kurti ovaj događaj pokušavaju da zloupotrebe u političke svrhe.

  • 23.02.2021