Vesti
Saopštenja

Jevtić: Pljačke u Grabcu pokazatelj zašto proces povratka stoji u mestu

"Obijanje i pljačkanje kuća, kao i upad u kuću starice Ilinke Nešić koji se dogodio noćas u selu Grabac kod Kline je jasan pokazatelj zašto ne mogu da se ostvare bolji rezultati u procesu povratka”, ocenio je potpredsednik Vlade i ministar za zajednice i povratak u ostavci Dalibor Jevtić.
Jevtić: Pljačke u Grabcu pokazatelj zašto proces povratka stoji u mestu
Dalibor Jevtić (Foto MZZP)

Ministar Jevtić navodi da se ovakvim incidentima šalje jasna poruka da ne postoji spremnost od strane onih koji bi trebali da obezbede uslove za povratak da to i učine na konkretan način.

“Učestale krađe u Novom Brdu, krađa stoke u Plemetini, serija krađa u Velikoj Hoči, govori nam da postoji jasna namera da se Srbi zastraše, napuste svoja imanja, a takođe se šalje i jasna poruka da svi oni koji imaju nameru da se vrate, nisu dobrodošli. Nadležni organi koji treba hitno da reše ove slučajeve, ne čine dovoljno na rešavanju istih, što dodatno komplikuje situaciju i stvara nesigurnost među onima koji su incidentima izloženi“, ističe Jevtić.

Kako se navodi u saopštenju, Jevtić je uputio apel ljudima koji su izloženi ovakvim i sličnim incidentima “da ne posustaju u nameri da opstanu na svojim ognjištima i poručio im je da nisu sami i da će ministarstvo uvek biti tu da im pomogne”, a nadležnim institucijama još jednom uputio molbu da se ozbiljnije pozabave zaštitom Srba, pogotovu u povratničkim mestima.

„Kosovsko društvo ne može ići napred, sve dok svi narodi koji na Kosovu žive ne budu imali potpunu sigurnost i bezbednost, a sve dotle dok se ne zada ozbiljan udarac onima koji incidente čine imaćemo prepreke na putu ka stvaranju bolje budućnosti“, zaključio se u saopštenju Dalibora Jevtića.Ostale vesti

Vjosa Osmani se vraća iz Njujorka
"Predsednica Republike Kosovo Vjosa Osmani prekinula svoju posetu Njujorku i pošla za Prištinu zbog događaja na severu zemlje", saopšteno je medijima iz njenog kabineta.
  • 25.09.2021
Kancelarija za KiM: Grafit UČK na zidu kuće u Klokotu
Na zidu kuće u srpskoj opštini Klokot danas je osvanuo ispisan grafit UČK, saopšteno je iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju. 
  • 25.09.2021
Petković: Pretučena trojica Srba u blizini prelaza Brnjak
Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković saopštio je da su danas u blizni administrativnog prelaza Brnjak, pripadnici specijalne jedinice kosovske policije pretukli trojicu srpskih mladića. 
  • 23.09.2021
Tanin: Pozivam obe strane da pokažu odgovorno vođstvo
Specijalni predstavnik generalnog sekretara i šef UNMIK-a Zahir Tanin saopštio je da primećuje nastavak zastoja u vezi sprovođenja mera po pitanju registarskih tablica i pridružuje se međunarodnim partnerima u pozivu svim stranama da reše pitanja kroz uspostavljene mehanizme dijaloga, u znak podrške slobodnom kretanju ljudi i robe, i u interesu stanovništva.
  • 23.09.2021
Kancelarija za KiM: Privođenje zbog bilborda ZSO
Kosovska policija je privela danas u policijsku stanicu trojicu Srba koji su u Gračanici postavljali bilbord "Dobro došli u Zajednicu srpskih opština". Nakon datih izjava oni su pušteni na slobodu, stoji u saopštenju Kancelarije za Kosovo i Metohiju.
  • 22.09.2021
MUP Kosova: Izbegavati Jarinje i Brnjak
Ministarstvo unutrašnjih poslova poručilo je građanima da izbegavaju saobraćajnicu koja vodi ka prelazu Jarinje i Brnjak zbog prepreka na putu. 
  • 20.09.2021