Vesti
Saopštenja

Jevtić: Pljačke u Grabcu pokazatelj zašto proces povratka stoji u mestu

"Obijanje i pljačkanje kuća, kao i upad u kuću starice Ilinke Nešić koji se dogodio noćas u selu Grabac kod Kline je jasan pokazatelj zašto ne mogu da se ostvare bolji rezultati u procesu povratka”, ocenio je potpredsednik Vlade i ministar za zajednice i povratak u ostavci Dalibor Jevtić.
Jevtić: Pljačke u Grabcu pokazatelj zašto proces povratka stoji u mestu
Dalibor Jevtić (Foto MZZP)

Ministar Jevtić navodi da se ovakvim incidentima šalje jasna poruka da ne postoji spremnost od strane onih koji bi trebali da obezbede uslove za povratak da to i učine na konkretan način.

“Učestale krađe u Novom Brdu, krađa stoke u Plemetini, serija krađa u Velikoj Hoči, govori nam da postoji jasna namera da se Srbi zastraše, napuste svoja imanja, a takođe se šalje i jasna poruka da svi oni koji imaju nameru da se vrate, nisu dobrodošli. Nadležni organi koji treba hitno da reše ove slučajeve, ne čine dovoljno na rešavanju istih, što dodatno komplikuje situaciju i stvara nesigurnost među onima koji su incidentima izloženi“, ističe Jevtić.

Kako se navodi u saopštenju, Jevtić je uputio apel ljudima koji su izloženi ovakvim i sličnim incidentima “da ne posustaju u nameri da opstanu na svojim ognjištima i poručio im je da nisu sami i da će ministarstvo uvek biti tu da im pomogne”, a nadležnim institucijama još jednom uputio molbu da se ozbiljnije pozabave zaštitom Srba, pogotovu u povratničkim mestima.

„Kosovsko društvo ne može ići napred, sve dok svi narodi koji na Kosovu žive ne budu imali potpunu sigurnost i bezbednost, a sve dotle dok se ne zada ozbiljan udarac onima koji incidente čine imaćemo prepreke na putu ka stvaranju bolje budućnosti“, zaključio se u saopštenju Dalibora Jevtića.Ostale vesti

Održana vežba Kfora
Misija Kfor-a koju predvodi Nato sprovela je letačku obuku, u kojoj je učestvovalo šest helikoptera iz kontingenata Hrvatske, Švajcarske i Sjedinjenih Američkih Država, ističe se u saopštenju Kfora.
  • 25.02.2021
Kfor sutra održava rutinsku vežbu
Pripadnici Kfora će sutra, 25. februara širom Kosova održati rutinsku vežbu u kojoj će učestvovati više helikoptera, navodi se u saopštenju.
  • 24.02.2021
Računari za mlade žene iz RAE zajednice
UN Women i Britanska ambasada podelilu su laptopove mladim ženama i devojkama iz zajednica Roma, Aškalija i Egipćana, kako bi im olakšali učenje putem intereneta.
  • 23.02.2021
Srpska lista i Kancelarija za KiM: Tuča nema veze sa politikom

Iako su prvobitno osudili prebijanje osamnaestogodišnjeg Nikole Rašića, predstavnici Srpske liste i Kancelarije za Kosovo i Metohiju ubrzo su izdali nova saopštenja u kojima navode da Nenad Rašić i Aljbin Kurti ovaj događaj pokušavaju da zloupotrebe u političke svrhe.

  • 23.02.2021
Osmani sa koordinatorkom za razvoj UN o važnosti nabavke vakcina
V.d. predsednika Kosova Vjosa Osmani razgovarala je sa koordinatorkom za razvoj UN Urlike Ričardson, jedna od tema bila je i važnosti što skorijeg obezbeđivanja vakcina protiv koronavirusa, navodi se u saopštenju.
  • 22.02.2021
Kancelarija za KiM: Video nadzor za škole u srpskim sredinama

Kancelarija za Kosovo i Metohiju pokrenula je aktivnosti da sve osnovne i srednje škole, kao i predškolske ustanove u srpskim sredinama na Kosovu budu pokrivene video nadzorom, navodi se u saopštenju Kancelarije dostavljenom medijima.

  • 22.02.2021