Vesti
Saopštenja

Jevtić: Pljačke u Grabcu pokazatelj zašto proces povratka stoji u mestu

"Obijanje i pljačkanje kuća, kao i upad u kuću starice Ilinke Nešić koji se dogodio noćas u selu Grabac kod Kline je jasan pokazatelj zašto ne mogu da se ostvare bolji rezultati u procesu povratka”, ocenio je potpredsednik Vlade i ministar za zajednice i povratak u ostavci Dalibor Jevtić.
Jevtić: Pljačke u Grabcu pokazatelj zašto proces povratka stoji u mestu
Dalibor Jevtić (Foto MZZP)

Ministar Jevtić navodi da se ovakvim incidentima šalje jasna poruka da ne postoji spremnost od strane onih koji bi trebali da obezbede uslove za povratak da to i učine na konkretan način.

“Učestale krađe u Novom Brdu, krađa stoke u Plemetini, serija krađa u Velikoj Hoči, govori nam da postoji jasna namera da se Srbi zastraše, napuste svoja imanja, a takođe se šalje i jasna poruka da svi oni koji imaju nameru da se vrate, nisu dobrodošli. Nadležni organi koji treba hitno da reše ove slučajeve, ne čine dovoljno na rešavanju istih, što dodatno komplikuje situaciju i stvara nesigurnost među onima koji su incidentima izloženi“, ističe Jevtić.

Kako se navodi u saopštenju, Jevtić je uputio apel ljudima koji su izloženi ovakvim i sličnim incidentima “da ne posustaju u nameri da opstanu na svojim ognjištima i poručio im je da nisu sami i da će ministarstvo uvek biti tu da im pomogne”, a nadležnim institucijama još jednom uputio molbu da se ozbiljnije pozabave zaštitom Srba, pogotovu u povratničkim mestima.

„Kosovsko društvo ne može ići napred, sve dok svi narodi koji na Kosovu žive ne budu imali potpunu sigurnost i bezbednost, a sve dotle dok se ne zada ozbiljan udarac onima koji incidente čine imaćemo prepreke na putu ka stvaranju bolje budućnosti“, zaključio se u saopštenju Dalibora Jevtića.Ostale vesti

Kfor dodelio šivaće mašine ženama žrtvama nasilja
Kfor je donirao profesionalne šivaće mašine i druge alate i opremu za krojenje nevladinoj organizaciji “Jeta” sa sedištem u Dečanima za žene koje su žrtve rodno zasnovanog nasilja.
  • 07.08.2020
U Osojanu obeležavanje 19 godina od povratka raseljenih i izbeglih Srba
U nedelju 9. avgusta u Osojanu će biti obeleženo devetnaest godina od početka povratka raseljenih i izbeglih Srba u Metohiju, saopšteno je iz Doma kulture "Gračanica".
  • 07.08.2020
Kancelarija za Kosovo i Metohiju saopštila je da je oružani napad na povratničku porodicu Кostić u Vidanju kod Кline potvrda da na Кosovu i dalje "postoje snage koje bi silom da menjaju etničku sliku na terenu".
  • 04.08.2020
Nova pošiljka pomoći Kosovu od EU
U okviru pomoći koji Kosovu daje EU u borbi protiv kovida-19, danas je dodeljeno 30 respiratora za intenzivnu negu, 200 pulsnih oksimetara i 20 elektrokardiografa.
  • 04.08.2020
Fondacija “Delije” iz Beograda, tokom jula, realizovala je niz akcija pomoći srpskom narodu na Kosovu.
  • 04.08.2020
Hoti posetio zdravstvene radnike i čestitao im Bajram
Premijer Кosova, Avdulah Hoti, posetio je danas Nacionalni institut za javno zdravlje Кosova i Кliniku za zarazne bolesti da bi se detaljno informisao o upravljanju pandemijom kovid-19.
  • 31.07.2020