Vesti
Saopštenja

Jevtić: Penjanje uz zidove pravoslavnog hrama skandalozno

Dva nepoznata mladića pod opremom za planinarenje oprobala su se tokom vikenda u penjanju po zidovima hrama Hrista Spasa. Ministar za povratak Dalibor Jevtić osudio je ovaj čin, ocenivši ga skandaloznim.
Jevtić: Penjanje uz zidove pravoslavnog hrama skandalozno
Penjanje uz hram Hrista Spasa (Foto Ekspres)

Nakon objavljivanja kratke vesti na sajtu lista Ekspres o dvojici momaka koji se penju po zidovima pravoslavnog hrama u Prištini, oglasio se ministar za zajednice i povratak Dalibor Jevtić koji je osudio ovaj čin i pozvao nadležne da spreče dalje skrnavljenje srpske crkve.

„ Verski objekti moraju biti mesta gde će se propovedati vera i koji će biti maksimalno zaštićeni svim važećim normama i pravilima. Oni ne smeju biti na meti bilo koga, niti sužiti za bilo šta drugo, osim za ono za šta su namenjeni”, navodi Jevtić u pisanoj izjavi.

Uz podsećanje da je hram Hrsta Spasa u centru Prištine i ranije bio na meti huligana, Jevtić je istakao da nadležni moraju sprečiti skrnavljenje ove crkve.

“Tražim reagovanje nadležnih organa u skladu sa zakonom i hapšenje i adekvatno kažnjavanje svih oni koji su oskrnavili hram. Takođe molim sve nadležne da hram uzmu u zaštitu kako bi se ovake i slične situacije izbegle u budućnosti”.

Jevtić ističe da iako hram nije dovršen i u njega ne odlaze vernici, za Srbe je od velikog značaja.

U hramu Hrista Spasa u centru Prištine prošle godine je snimljen spot u kome se pojavljuje obnažena pevačica Era Istrefi sa plesačima. Crkva je u tom period služila i kao dom i nužnik za beskućnike.
Ostale vesti

’’Osmani nije spremna da primeni odluke Ustavnog suda’’
“Vjosa Osmani se bez imalo stida drznula da govori o nekakvom poštovanju Ustava i zakona, ona ista koja nije nikada pokazala spremnost da primeni odluku Ustavnog suda kojim je naloženo da se vrati oteta zemlja manastiru Visoki Dečani, ili da pozove na odgovornost sve koji nikako da počnu sa poštovanjem prava srpskog naroda koja im garantuju akti koje pominje", navedeno je u saopštenju za medije iz Srpske liste.
  • 07.10.2022
Osmani u Pragu tražila podršku za integraciju u EU
Predsednica Kosova Vjosa Osmani je na početku Samitu Evropske političke zajednice u Pragu naglasila stratešku orijentaciju Kosova prema evroatlantskim integracijama, kao najboljoj garanciji za mir i sigurnist.
  • 06.10.2022
Osmani u Pragu na prvom samitu Evropske političke zajednice
"Na poziv predsednika Evropskog saveta Šarla Mišela i premijera Češke Petra Fiale, predsednica Vjosa Osmani otputovala je u Prag gde će predstavljati Kosovo na prvom samitu Evropske političke zajednice", saopšteno je iz njenog kabineta.
  • 05.10.2022
Kancelarija za KiM: Opljačkana kuća povratnika iz Osojana
"U Osojanu je obijena i opljačkana kuća povratnika Ilije Tošića dok se nalazio na pregledima kod doktora u centralnoj Srbiji. On je danas, po povratku zatekao razvaljena ulazna vrata i premetačinu po kući iz koje su mu nestali brojni kućni aparati", saopšteno je iz Kancelarije za KiM.
  • 05.10.2022
Tribina o goranskom jeziku
U petak 7. oktobra u Domu kulture "Gračanica" održaće se tribina pod nazivom „Jezik izolovanih sredina goranske zajednice (odstupanja od standarda, uticaj albanskog i strah od upotrebe maternjeg jezika)“.
  • 05.10.2022
’’Venčeva škola folklora’’ u Gračanici i Lapljem Selu

Ansambl "Venac", nakon dve godine pauze usled pandemije kovida-19, ovog meseca je ponovo obnovio svoj rad sa decom kroz edukativni projekat "Venčeva škola folklora".

  • 05.10.2022