Vesti
Saopštenja

Jevtić: O pravima Roma treba govoriti svaki dan

Ministar za zajednice i povratak Dalibor Jevtić, prisustvovao je danas svečanoj konferenciji, koja je u Vladi Kosova organizovana povodom obeležavanja Međunarodnog dana Roma.
Jevtić: O pravima Roma treba govoriti svaki dan
Sa današnje konferencije povodom Međunarodnog dana Roma(Foto MZZP)

Ministar Dalibor Jevtić  je obraćajući se prisutnima rekao da o pravima Roma treba govoriti svaki dan.

„Vrlo često imam priliku da upravo sa predstavnicima Roma govorim o tome na koji način trebamo da budemo aktivni, na koji način ne treba da se samo 8. aprila govori o problemima koje Romi na Kosovu imaju. I ove godine sam se zalagao da aktivnosti ministarstva na čijem sam čelu budu usmerene ka tome da upravo rešavamo one probleme koje mnoge romske porodice na Kosovu imaju”, istakao je on.

U predhodnom periodu je Ministarstvo za zajednice i povratak imlementiralo projekte vrednosti od oko 680.000 evra, koji su bili umereni ka reševanju problema sa kojima se Romi na Kosovu suočavaju.

“Mi smo kroz programe Stabilizacija zajednica na direktan način onim porodicama, koje su želele da pokrenu određene biznise, da pokrenu određene ideje koje će im pomoći u rešavanju egzistencijalnih problema , uspeli da određeni broj tih porodica pomognemo i na taj način učinimo makar malo u rešavanju celokupnih problema koje Romi na Kosovu imaju“, rekao je ministar Jevtić.

Jevtic je istakao i da je ministarstvo na čijem je čelu u 2015 godini zajedno sa svojim parterima, pre svega misleći na Kancelariju EU na Kosovu za pripadnike romskog narodna izgradilo 61 kuću i pomoglo povratak raseljenih iz Makedonije i Crne Gore i to ostvarivanjem i drugih prava, sem izgradnje kuća. Jevtić je kazao da veruje da će tokom naredne godine s ponosom govoriti o tome da je ova misija uspešno završena.

„ Takođe žalim da istaknem da će Ministasrtvo za zajednice i povratka samo tokom sutrašnjeg dana imati nekoliko aktivnosti, koje su upravo usmerene i ka rešavanju određenih problema ali i ukazivanju na to da Romi na Kosovu žive drugačije i sa puno problema u odnosu na ostale građane Kosova“, istakao je ministar u svom izlaganju.

U okviru svojih aktivnosti ministar Jevtić će položiti kamen temeljac za izgradnju kuće romskoj četrnaestočlanoj porodici Osmani iz Prilužja, opština Obilić, koja je izgubila svoj dom i sa tog mesta poslati poruku, da svi moraju institucilano rešavati probleme Roma u skladu sa mogućnostima dodavši  i da aktivnosti treba usmeriti ka trajnijem rešavanju problema, a ne samo suštnski i formalno obeležavanje, tako što će se samo 8. aprila govoriti o ovom problemu.

Zamenik ministra za zajednice i povratak Joldži Šalja, inače romske nacionalnosti, je na svečanoj konferenciji rekao da se kosovski Romi nalaze u veoma teškom položaju.

„ Oni su nezaposleni, siromašni i u teškoj materijalnoj i socijalnoj situaciji“, rekao je Šalja.

Svečanu konferenciju povodom Međunarodnog Dana Roma organizovala je Kancelarija za pitanja zajednica pri kancelariji premijera.

Osim ministra Jevtića na obeležavanju Međunarodnog dana roma prisustvovali su i šef Kacelarije EU na Kosovu Samuel Žbogar, šef misije UNHCR-a na Kosovu, predstavnici Ministarstava obrazovanja nauke i tehnologije, Evropske integracije, administracije i lokalne samouprave, kulture, omladine i sporta, predstavnici abasade Amerike na Kosovu, civilnog društva i diplomatskih misija u Prištini.

Ostale vesti

ERP: Nova pravila zaštite sveštenstva i vernika tokom pandemije
Eparhija raško-prizrenska obaveštava verni narod o novim pravilima zaštite tokom epidemije koronavirusa, “budući da je pred nama period u kome se u normalnim okolnostima svečano proslavlja više manastirskih, parohijskih i porodičnih slava”.
  • 20.10.2020
Euleks: Potrebno poboljšati saradnju policije i tužilastva
Misija Evropske unije za vladavinu prava na Kosovu (Euleks) predstavila je svoj prvi Izveštaj o sistemskom i tematskom nadgledanju pravosuđa.
  • 19.10.2020
Zamenik premijera Kosova i ministar lokalne samouprave Goran Rakić sastao se danas sa delegacijom za energetiku SAD a tema sastanka bila je implementacija sporazuma koji je potpisan u Vašingtonu.
  • 19.10.2020
Tači: Kosovo postiglo napredak u borbi protiv trgovine ljudima

Kosovo je postiglo napredak u borbi protiv trgovine ljudima, rekao je kosovski predsednik Hašim Tači na konferenciji povodom Međunarodnog dana borbe protiv trgovine ljudima, saopšteno je iz predsedničkog kabineta.

  • 19.10.2020
Odloženi vandredni izbori u Podujevu i Severnoj Mitrovici
Predsednik Kosova Hašim Tači danas je nakon razgovara sa predsednicom Centralne izborne komisije Valdetom Dakom, odložio održavanje vandrednih izbora u opštinama Podujevo i Severna Mitrovica, u cilju sprečavanja širenja koronavirusa.
  • 19.10.2020
Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je sinoć da pitanje Kosova i odnos sa Prištinom ostaje jedan od najvećih izazova i za pitanje bezbednosti zemlje.
  • 19.10.2020