Vesti
Saopštenja

Jevtić o bezbednosti sa građanima i predstavnicima Kfora

Predsednik opštine Štrpce Dalibor Jevtić sastao se sa građanima i predstavnicima Kfora povodom bezbednosne situacije nakon ranjavanja Stefana i Miloša Stojanovića u selu Gotovuša. "Mir je naš najveći interes", rekao je Jevtić.

Jevtić o bezbednosti sa građanima i predstavnicima Kfora
Jevtić sa građanima (Foto Opština Štrpce)

Na sastanku u zgradi opštine bili su predstavnici sela i građani koji su blokirali put nakon ranjavanja dvojice dečaka. Kako je saopšteno, Jevtić je od građana dobio niz predloga vezanih za bezbednost, prevashodno dece među kojima je pojačano prisustvo Kfora i policije, posebno oko škola i na mestima gde deca čekaju prevoz.

"Predlozi su bili različiti, a sve ono što je na sastanku usvojeno kao realan zahtev i bojazan naših građana, Opština će kao institucija delovati i uputiti zahteve kako bi se sigurnost i bezbednost naših građana osigurala. Takođe, na sastanku je dogovoreno da se iz svih sela sa srpskom većinom odabere po 3 do 5 predstavnika koji će u buduće redovno da se sastaju i održavaju sastanke sa predsednikom i njegovim saradnicima, ne samo po pitanju bezbednosti, već će se razgovarati o svim temama koje oni budu kandidovali", navode iz Opštine Štrpce.

Posle sastanka sa građanima, Jevtić je razgovarao i sa komandantom regionalne komande-zapad КFOR-a, kome je preneo zabrinutosti građana, te istakao da je situacija izuzetno teška i ozbiljna.

Kako je naglašeno, Jevtić je predstavniku KFOR-a izneo svoju zabrinutost oko narativa nakon ovog događaja, ali i nastojanje da se opravda pokušaj ubistva dečaka i mladića 6. januara.

Jevtić je zatražio od КFOR-a da povećaju svoju prisutnost u skladu sa kapacitetom, kao i misijom koju oni trenutno imaju na Кosovu.

Naglašeno je da će od policije tražiti da pored stalnih punktova, dodatno povećaju patrole, u blizini škola ali i mesta gde deca čekaju javni prevoz, što su inače bili neki od zahteva građana.

 Ostale vesti

Dodeljena oprema Dečanskoj vinici i manastiru Zočište
Dečanska vinica i manastir Zočište dobili su opremu za razvoj ekonomije od strane Кancelarije za Кosovo i Metohiju.
  • 28.01.2023
Osmani: Kriminalnim bandama Srbija pokušava da destabilizuje Kosovo
Predsednica Kosova Vjosa Osmani sastala se sa delegacijomm Grupe prijateljstva Austrija-Kosovo, koju je predvodio evropski poslanik Lukas Mandl, a u kojoj su bili visoki austrijski zvaničnici i privrednici. Tom prilikom razgovarano je i o procesu dijaloga, a Osmanijeva je kazala da "Srbija upotrebom kriminalnih grupa na severu pokušava da destabilizuje Kosovo".
  • 27.01.2023
Srpska lista najavljuje žalbu na odluku o eksproprijaciji zemljišta na severu

Predstavnici Srpske liste Zoran Todić i Igor Simić održali su danas sastanak sa vlasnicima parcela, njihovim naslednicima i predstavnicima naselja Lešak, zaseoka Zaselje, sela Mekiniće i sela Dren u opštini Leposavić kojima, kako navode, režim Aljbina Kurtija nastoji da otme zemlju ukupne površine više od 83 hektara "pravnim nasiljem, kršeći sopstvene zakonske regulative, bez ikakvog prethodnog obaveštenja i konsultacija sa vlasnicima parcela, lokalnom samoupravom i legitimnim predstavnicima srpskog naroda".

  • 27.01.2023
Izložba „Manastir Gračanica na starim razglednicama i fotografijama“

Arhiv Kosova i Metohije i Dom kulture „Gračanica“ organizuju izložbu „Manastir Gračanica na starim razglednicama i fotografijama“. Postavka se sastoji od 56 različitih, većinom neobjavljivanih razglednica i fotografija, koje su nastajale od kraja 19. do druge polovine 20. veka. Svečano otvaranje je u ponedeljak 30. januara 2023. godine od 19 časova u Galeriji Doma kulture.

  • 27.01.2023
Osmani odlikovala komandanta Nacionalne garde Ajova
Predsednica Kosovo Vjosa Osmani sastala se sa delegacijom Sjedinjenih Američkih Država, koju je predvodio general-major Benjamin J. Korel, komandant Nacionalne garde Ajove, američki ambasador Đefri Hovenier i drugi visoki zvaničnici odbrane, saopšteno je iz njenog kabineta.
  • 26.01.2023
Petković sa Ajgnerom o bezbednosti i problemima Srba na Kosovu
Direktor Кancelarije za Кosovo i Metohiju Petar Petković razgovarao je sa specijalnim poverenikom Saveznog ministarstva za evropske i međunarodne poslove Republike Austrije za Zapadni Balkan Johanesom Ajgnerom o ugroženoj bezbednosti i političkim problemima sa kojima se suočava srpski narod na Кosovu, navodi se u saopštenju.
  • 26.01.2023