Vesti
Saopštenja

Jevtić: Ni ovog Božića nema mira u Đakovici

Potpredsednik Vlade Kosova i ministar za zajednice i povratak Dalibor Jevtić najoštrije je osudio, kako navodi "mirne proteste" Albanaca jutros u Đakovici. U saopštenju se navodi i da su monahinje u manastiru Presvete Bogorodice jutros bile zaključane.
Jevtić: Ni ovog Božića nema mira u Đakovici
Manastir Presvete Bogorodiced u Đakovici (Foto arhiva Večernje novosti)

Jevtić, kako se navodi u saopštenju, najoštrije osuđuje one koji na najveći Hrišćanski praznik šalju poruke mržnje i nasilja.

”Ni ovaj Božić Srbi iz Đakovice ne mogu da dočekaju u svojim kućama, u svojoj Đakovici. Ni ovog Božića nema mira u Đakovici iako su raseljeni Srbi upravo iz bezbednosnih razgloga, usled javnih pratnji poslednjih dana, otkazali posetu manastiru Presvete Bogorodice u ovom gradu. Protiv koga i čega su protestovali jutros okupljeni Albanci ispred manastira u Đakovici? Naravno, odgovor se zna, cilj je isti - da Srba u Đakovici nema", navodi se u saopštenju.

Dodaje i da ni ovog puta, neće koristiti teške reči, ali da tražim i zahtevam da vladavinu prava, a ne ulice u Đakovici.

Jevtić ujedno postavlja i nekoliko pitanja: "Ko je i zašto zaključao monahinje u manastiru Presvete Bogorodice na Badnje jutro i Badnji dan u Đakovici? Ko je i zašto onemogućio služenje liturgije na ovaj Hrišćanski veliki praznik? Ko je i zašto jutros u Đakovici zabranio unošenje Badnjaka u crkvu? Ko je i zašto monahinjama onemogućio da jutros kupe hleb?"

Jevtić navodi da ova pitanja postavlja svojim kolegama u Vladi Kosova, i ministru policije i svima ostalima od kojih očekuje ne samo odgovore i reči osude već i konkretna dela u korake u cilju kažnjavanja onih koji "promovišu i šire etničku i versku mržnju i netoleranciju".

Razumejući bol i patnju onih koji su tokom rata stradali bilo gde i na bilo kojoj strani, mi danas imamo obavezu da radimo na uspostavljanju ljudskih vrednosti u društvu na Kosovu, na mir, suživot i toleranciju. I neka budu sigurni oni koji misle da će Srbi odustati od povratka u Đakovici i na Kosovo - to se neće desiti jer mi ne odustajemo i to je naša poruka i ovog Božića jer mi samo hoćemo da budemo svoj na svome i u Đakovici ali i u Mušutištu i svuda tamo gde smo vekovima na Kosovu kao narod živeli", zaključuje se u saopštenju.Ostale vesti

Kfor sproveo dezinfekciju prostorija u školama u Prištini i Mitrovici

Dva italijanska specijalizovana tima iz Kfor-ove Regionalne komande Zapad nedavno su sprovela akcije dezinfekcije prostorija u školama u Prištini i Mitrovici, saopšteno je iz ove misije. 

  • 02.03.2021
Petković razgovarao sa igumanijom Pećke patrijaršije, mati Haritinom
Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković razgovarao je danas u Beogradu sa igumanijom manastira Pećka patrijaršija, mati Haritinom, saopšteno je iz Kancelarije za KiM. 
  • 02.03.2021
SNF: Hram Hrista Spasa izgrađen na zakonit način
Povodom tužbe Univerziteta u Prištini protiv Srpske pravoslavne crkve za navodnu uzurpaciju više od četri hektara zemljišta za izgradnju hrama Hrista Spasa, Srpski nacionali forum naveo je da je zemljište na kome je sagrađena crkva na legalan i zakonit način prenesno na SPC. SNF ističe da je hram izgrađen na zakonit način i u skladu sa svim potrebnim propisima i dozvolama.
  • 02.03.2021
Jevtić razgovarao sa ambasadorom Italije o situaciji na Kosovu

Vršilac dužnosti ministra za zajednice i povratak Dalibor Jevtić sastao se danas sa ambasadorom Italije na Kosovu Nikolom Orlandom. Na sastanku je bilo reči o nedavno održanim vanrednim parlamentarnim izborima, pandemiji koronavirusa i nasilju.

  • 02.03.2021
OG: Tokom vikenda 15 pozitivnih na koronavirus
Tokom proteklog vikenda koronavirus je registrovan kod 15 osoba, saopštio je Кrizni štab opštine Gračanica u svom izveštaju.
  • 01.03.2021
Kancelarija za KiM: Rukometašima
Rukometašima Rukometnog kluba "Arilje" nije dopušteno danas da preko Jarinja uđu na teritoriju Kosova, gde su imali zakazanu utakmicu sa RK "Trepča" u Kosovskoj Mitrovici, saopštila je Kancelarija za KiM.
  • 28.02.2021