Jevtić: Ne odustajemo od povratka, ne prodajte svoja imanja

Na Svetski dan izbeglica ministar za zajednice i povratak u ostavci Dalibor Jevtić poručio je da se od povratka raseljenih neće odustati i pozvao raseljene da ne prodaju svoja imanja.

Podeli ovaj članak sa:
 • Dalibor Jevtić (Foto Kim)

U saopštenju dostavljenom medijima, ministar Jevtić kaže da u trenutku kada bi pitanje povratka trebalo da bude davno zatvorena tema i dalje se govori o 200.000 raseljenih lica sa Kosova i činjenici da oni koji žele da se vrate nemaju priliku za to.

Ističe da u proces povratka sve institucije, ali i društvo u celini, moraju da ulože više napora jer, kako kaže, poslednjih godina nije bilo željenih rezultata.

„Obeležavnje Svetskog dana izbeglica treba da bude podsećanje da su oni koji su nekada živeli u svojim domovima danas daleko od njih i to je tako već 19 dugih godina. U velikom broju gradova na Kosovu u kojima su Srbi ranije živeli danas ih nema, a gradovi poput Mušutita i Đakovice su zabranjeni za raseljene čak i za jednodnevnu posetu, što je veoma tužno“.

Jevtić je zabrinut jer su uslovi za povratak raseljenih, ali i njihov opstanak loši.

„Brine me to što se oni koji su se vratili i dalje napadaju, što veliki broj slučajeva uzurpirane imovine i dalje čeka epilog u sudovima, što je ekonosmka situacija u povratničkim sredinama veoma loša, što se želja od strane raseljenih da posete svoje svetinje i danas dočekuje negativno. Najviše me brine što je i posle toliko godina međusobno poverenje, koje bi trebalo da bude ključ uspeha za povratak raseljenih, i dalje narušeno“.

Onima koji žele da se vrate Jevtić je poručio da se od povratka neće odustati.

„Uložićemo sav svoj trud da vam omogućimo povratak, jer pravo na povratak i slobodan život je osnovno pravo svih. Mi ćemo se za to i boriti. Molim vas i danas da ne prodajete svoja imanja i budete uporni u namari da se vratite jer ćemo jedino tako uspeti u onome čemu svi težimo, a to je da ponovo bude vaše ono što vam je nekada pripadalo“, zaključio je Dalibor Jevtić.

Ostale vesti

 • Rakić: Podrška poslanicima Srpske liste

  Rakić: Podrška poslanicima Srpske liste

  Predsednik Srpske liste Goran Rakić saopštio je da podržava srpske poslanike koji su danas “zbog svog političkog stava bili izloženi uvredama i dobacivanjima poslanika albanskih partija u Skupštini u Prištini”.

 • Sporazum: Zastoj Briselskog dijaloga

  Sporazum: Zastoj Briselskog dijaloga

  U novom Sporazumu govorimo o zastoju Briselskog dijaloga i perpsektivama njegovog nastavka. U kom smeru teku odnosi Beograda i Prištine? Posle 20 godina od prestanka oružanih sukoba i šest i po godina pregovaranja u Briselu idemo li  ka normalizaciji ili suprotno od toga?

© Copyright 2000-2013 Radio KIM. All Rights Reserved.
created by:   W3Industry izrada web sajta cms SEO

Vrh strane