Vesti
Saopštenja

Jevtić: Incidentima se obesmišljava povratak

Vršilac dužnosti ministra za zajednice i povratak Dalibor Jevtić ocenio je da učestala krivična dela protiv imovine povratnika i pripadnika nevećinskih zajednica predstavljaju očigledan pritisak na povratnike da ponovo napuste svoja imanja.

Jevtić: Incidentima se obesmišljava povratak
Zapaljena kuća u Berkovu (Foto Ministarstvo za zajednice i povratak)

Kuća povratnika Žarka Vučkovića u selu Berkovo u opštini Klina, koju je sagradilo Ministarstvo za zajednice i povratak prošle godine, zapaljena je tokom protekla dva dana.

Meštani Berkova tvrde da je požar podmetnut i o tome su danas obavestili Policiju Kosova koja je odmah izašla na lice mesta i obavila uviđaj.

”Incidenti su (odraz) namere da se u potpunosti obesmili proces povratka. Ono što mi sagradimo - drugi zapale, pokradu ili na drugi način unište. Nesumnjivo je da postoji ozbiljna namera onih koji ovakva nedela čine da naruše proces povratka. Mi konstatno pozivamo da se ovom talasu nasilja stane na put. Bojim se da dokle god počinioci ovih napada na povratnike ne budu privedeni pravdi, da će se sa istom metodom zastrašivanja nastaviti.“, istakao je Jevtić i pozvao nadležne da brzo reaguju.

Paljenje kuće u Berkovu kod Kline je 18 incidet za poslenja četiri meseca, podseća se u saopštenju ministarstva.

 Ostale vesti

Petković: Briselski dijalog talac nespremnosti Prištine
"Beograd neće odustati od insistiranja na neodložnom formiranju Zajednice srpskih opština sa svim nadležnostima koje joj pripadaju u skladu sa briselskim dogovorima i već na prvom sledećem sastanku u Briselu, zahtevaće konkretne poteze u tom pravcu, što je jasno istakla i Evropska unija", ponovio je Petar Petković u razgovoru sa ruskim ambasadorom u Srbiji Aleksandrom Bocan Harčenkom.
  • 25.10.2021

"Odluka takozvanog Vrhovnog suda Кosova da potvrdi osuđujuću presudu Nenadu Arsiću, Srbinu iz Čaglavice, novi je u nizu dokaza pristrasnosti sudskih instanci iz Prištine", stoji u saopštenju Kancelarije za Kosovo i Metohiju dostavljenom medijima.

  • 20.10.2021
Sofronijević u stabilnom stanju

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković obišao je i razgovarao danas u Urgentnom centru u Beogradu sa Srećkom Sofronijevićem, Srbinom iz Zvečana ranjenim prošle nedelje tokom akcije kosovskih specijalaca na severu, saopšteno je iz Kancelarije.

  • 20.10.2021
UNS i UNS na Кosovu: Tražimo da SL na konferencije poziva sve medije
Udruženje novinara Srbije (UNS) sa svojim ogrankom na Кosovu traži da Srpska lista na konferencije za novinare i događaje koje organizuje poziva sve redakcije koje svakodnevno izveštavaju sa Кosova.
  • 18.10.2021
Kako popuniti glasački listić za gradonačelnika i skupštinu opštine
Na sutrašnjim lokalnim izborima na Kosovu biće dozvoljeno glasanje isključivo licima koja imaju važeća kosovska dokumenta.
  • 16.10.2021
’’Lažni narativ da nijedan vojnik OVK nije počinio nikakav zločin’’
Na početku suđenja Hisniju Gucatiju i Nasimu Haradinaju, koji su optuženi za ometanje rada Specijalizovanog tužilaštva i zastrašivanje i odmazdu prema svedocima, Specijalizovani tužilac Džek Smit saopštio je da se u predmetu radi o „uslovima koji se iziskuju za nepristranu primenu pravde“ i „onome što je potrebno da bi vladavina zakona postala realnost“.
  • 16.10.2021