Vesti
Saopštenja

Jevtić: Incidentima se obesmišljava povratak

Vršilac dužnosti ministra za zajednice i povratak Dalibor Jevtić ocenio je da učestala krivična dela protiv imovine povratnika i pripadnika nevećinskih zajednica predstavljaju očigledan pritisak na povratnike da ponovo napuste svoja imanja.

Jevtić: Incidentima se obesmišljava povratak
Zapaljena kuća u Berkovu (Foto Ministarstvo za zajednice i povratak)

Kuća povratnika Žarka Vučkovića u selu Berkovo u opštini Klina, koju je sagradilo Ministarstvo za zajednice i povratak prošle godine, zapaljena je tokom protekla dva dana.

Meštani Berkova tvrde da je požar podmetnut i o tome su danas obavestili Policiju Kosova koja je odmah izašla na lice mesta i obavila uviđaj.

”Incidenti su (odraz) namere da se u potpunosti obesmili proces povratka. Ono što mi sagradimo - drugi zapale, pokradu ili na drugi način unište. Nesumnjivo je da postoji ozbiljna namera onih koji ovakva nedela čine da naruše proces povratka. Mi konstatno pozivamo da se ovom talasu nasilja stane na put. Bojim se da dokle god počinioci ovih napada na povratnike ne budu privedeni pravdi, da će se sa istom metodom zastrašivanja nastaviti.“, istakao je Jevtić i pozvao nadležne da brzo reaguju.

Paljenje kuće u Berkovu kod Kline je 18 incidet za poslenja četiri meseca, podseća se u saopštenju ministarstva.

 Ostale vesti

Đurić i Harčenko o novim merama Prištine i dijalogu
Direktor Кancelarije za Кosovo i Metohiju Marko Đurić sastao se danas sa ambasadorom Rusije Aleksandrom Bocan-Harčenkom. Đurić je još jednom potvrdio da je Srbija opredeljena za put dijaloga, navodi se u saopštenju.
  • 01.06.2020
Ombudsman: Razvoj dece od suštinske važnosti
Povodom Međunarodnog dana deteta, iz Kancelarije Ombudsmana poručuju da je "zdrav razvoj dece od suštinske važnosti za dobrobit svakog društva".
  • 01.06.2020
Opremanje prostorija predškolskog odeljenja u Vitini
Humanitarna organizacija “Kosovsko Pomoravlje” pokrenula je akciju opremanja prostorija za predškolsko odeljenje škole „Mladen Marković“ u Vitini.
  • 29.05.2020
Romskim porodicama podeljeni paketi pomoći

Porodicama u Romskoj mahali u Gračanici danas su podeljeni paketi sa osnovnim životnim namirnicama i higijenskim sredstvima, saopšteno je iz Opštine Gračanica.

  • 29.05.2020
Kosovu 250.000 evra za nabavku testova
Program za razvoj Ujedinjenih nacija (UNDP) na Kosovu i Austrijska razvojna saradnja potpisali su sporazum kojim se obezbeđuju hitna sredstva za Kosovo u odgovoru na krizu izazvanu Kovidom 19.
  • 28.05.2020
Jevtić sa komandantom Kfora o napadima na povratnike
Bezbednosna situacija na Кosovu i u povratničkim sredinama bila je tema sastanka ministra za povratak Dalibora Jevtića i komandanta Кfora, general-majora Mikelea Risija.
  • 28.05.2020