Vesti
Saopštenja

Jevtić: Incidentima se obesmišljava povratak

Vršilac dužnosti ministra za zajednice i povratak Dalibor Jevtić ocenio je da učestala krivična dela protiv imovine povratnika i pripadnika nevećinskih zajednica predstavljaju očigledan pritisak na povratnike da ponovo napuste svoja imanja.

Jevtić: Incidentima se obesmišljava povratak
Zapaljena kuća u Berkovu (Foto Ministarstvo za zajednice i povratak)

Kuća povratnika Žarka Vučkovića u selu Berkovo u opštini Klina, koju je sagradilo Ministarstvo za zajednice i povratak prošle godine, zapaljena je tokom protekla dva dana.

Meštani Berkova tvrde da je požar podmetnut i o tome su danas obavestili Policiju Kosova koja je odmah izašla na lice mesta i obavila uviđaj.

”Incidenti su (odraz) namere da se u potpunosti obesmili proces povratka. Ono što mi sagradimo - drugi zapale, pokradu ili na drugi način unište. Nesumnjivo je da postoji ozbiljna namera onih koji ovakva nedela čine da naruše proces povratka. Mi konstatno pozivamo da se ovom talasu nasilja stane na put. Bojim se da dokle god počinioci ovih napada na povratnike ne budu privedeni pravdi, da će se sa istom metodom zastrašivanja nastaviti.“, istakao je Jevtić i pozvao nadležne da brzo reaguju.

Paljenje kuće u Berkovu kod Kline je 18 incidet za poslenja četiri meseca, podseća se u saopštenju ministarstva.

 Ostale vesti

Kvinta: Obezbediti transparentan izborni proces bez političkog uplitanja
Centralna izborna komisija mora osigurati da izborni proces bude transparentan i bez političkog uplitanja, saopšteno je nakon sastanka ambasadora zemalja Kvinte sa predsedavajućom CIK-a Valjdetom Dakom.
  • 25.01.2021
EU pokrenula projekat za reformu pravosudnog sistema na Kosovu
Šef Kancelarije EU na Kosovu, Tomaš Sunjok pokrenuo je Program Evropske unije na Kosovu za pravosudni sektor. Projekat će se realizovati do januara 2024. godine i ima budžet od 7 miliona evra. Kako se navodi, EU trenutno ulaže oko 50 miliona evra od sredstava iz Instrumenta za pretpristupnu pomoć u vladavinu prava na Kosovu.
  • 25.01.2021
Opština Gračanica od večeras u žutoj zoni

Ministarstvo zdravlja Kosova saopštilo je novu odluku o podeli opština po zonama prema broju zaraženih na 100.000 stanovnika. Opština Gračanica od večeras se nalazi u žutoj zoni.

  • 22.01.2021
Petković sa Gujonom o zalaganju za bolji život Srba na Kosovu
Direktor Кancelarije za Кosovo i Metohiju Petar Petković razgovarao je sa osnivačem humanitarne organizacije „Solidarnost za Кosovo“ Arnoom Gujonom.
  • 22.01.2021
OG: Fondacija
Predsednik opštine Gračanica Srđan Popović primio je danas predstavnike Fondacije „Delije“  koji će tradicionalno i ove godine najmlađima sa teritorije ove loklane samouprave podeliti paketiće kao i laptopove, tablet računare i telefone kao i novac za 16 mališana iz socijalno ugroženih porodica, navodi se u saopštenju.
  • 22.01.2021
Petković sa ambasadorom Italije u Srbiji o Kosovu i položaju Srba
Direktor Кancelarije za Кosovo i Metohiju Petar Petković razgovarao je se sa ambasadorom Italije u Republici Srbiji Кarlom Lo Кašom o političko-bezbednosnoj situaciji na Kosovu, položaju srpskog naroda, navodi se u saopštenju.
  • 21.01.2021