Vesti
Saopštenja

Jevtić i Rakić sa vladikom Teodosijem

”Čvrsto ćemo stajati u odbranu interesa Srpske pravoslavne crkve. Za nas predstavnike srpskog naroda u institucijama Кosova, jedino prihvatiljivo rešenje kada je u pitanju izgradnja tranzitno-magistralnog puta Dečani-Plav je u okviru zakona”, poručili su ministri u kosovskoj Vladi i predstavnici Srpske liste, predsednik Goran Rakić i potpredsednik Dalibor Jevtić tokom današnjeg susreta sa vladikom raško-prizrenskim Teodosijem.
Jevtić i Rakić sa vladikom Teodosijem
Detalj sa sastanka (Foto MZZP)

Tokom susreta Jevtića i Rakića sa vladikom Teodosijem razgovaralo se i o pomoći SPC na svim poljima na kojima je potrebno, kako bi pozicija crkve bila još jača, ističe se u saopštenju Ministrastva za zajednice i povratak.

Pozdravili su odluku kojom je zaustavljena dalja izgradnja puta u zaštićenoj zoni i istakli da iskreno veruju da će ona ostati na snazi do pronalaženja rešenja prihvatljivog za sve jer kako su istakli, rešenje postoji.

”Ne želimo da ugrožavamo bilo čija prava ali isto tako želimo da se prava Srba na Кosovu poštuju. Na tome radimo i za tako nešto ćemo se zalagati. U stalnoj smo komunikaciji sa predstavnicima međunarodnih institucija i organizacija, kako bi im predočili da borba srpskog naroda na očuvanju svojih svetinja i identiteta ne sme biti zanemarena”, navodi se u saopštenju dostavljenom medijima.

Sagovornici su tokom sastanka razgovarali i o neprijatnosti koju je doživeo vladika raško-prizrenski Teodosije, kada su ga kosovski carinici zaustavlili na Jarinju i vratili. Rečeno je da se ovakvi neprijatni događaji u budućnosti ne smeju dešavati.

U saopštenju se napominje da je vladika Teodosije istakao da je od suštinskog značaja zajednički rešavati probleme koji su ovih dana zadesili SPC.

„Što je sloga Srba veća to je pozicija jača i napomenuo da je današnji susret značajan zbog nekoliko razloga a osnovni je taj što se ovime jasno pokazje da su Srbi i te kako odlučni da se izbore sa svime što stoji na putu njihovog opstanka i ostanka na Кosovu“, poručio je Teodosije.

Tokom današnjeg susreta zvaničnika Srpske liste sa vladikom Teodosijem, dogovorena je stalna komunikacija i koordinacija oko rešavanja svih problema, kao i održavanje sastanaka poput današnjeg na mesečnom nivou, zaključuje se u saopštenju.Ostale vesti

Osmani sa ambasadorom Francuske: Institucije angažovane na očuvanju mira
Kosovska predsednica Vjosa Osmani primila je ambasadora Francuske na Kosovu Olivijea Geroa. Tema razgovora dvoje zvaničnika bili su bilateralni odnosi, koordinacija Kosova i Francuske, kao i najnovija bezbednosna dešavanja na Kosovu, regionu i šire, saopšteno je iz Predsedništva Kosova.
  • 07.12.2022
Petković: KP naoružana dugim cevima ušla u Opštinu Zubin Potok
Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković saopštio je da je premijer Kosova Aljbin Kurti na sever Kosova poslao policiju sa dugim cevima u prostorije Opštine Zubin Potok, kako bi "nasilno pokušao da pripremi teren za održavanje svojih nelegalnih izbora i preotme četiri opštine". U Zubinom Potoku je mirno nakon povlačenja policije. Sirene za uzbunu nakratko su se začule u Severnoj Mitrovici.
  • 06.12.2022
Radulović imenovan za savetnika Nenada Rašića

Predsedik Udruženja Crnogoraca „Lovćen“, Lazar Radulović, imenovan je za savetnika ministra za zajednice i povratak u Vladi Kosova Nenada Rašića. Radulović je podneo ostavku na mesto predsednika ovog Udruženja.

  • 06.12.2022
Kancelarija za KiM pomaže uređenje platoa ispred škole u Orahovcu

U Orahovcu su juče započeti radovi na rekonstrukciji platoa ispred objekta u kojem se zajedno nalaze dve srpske škole – Osnovna škola „Dositej Obradović“ i gimnazija „Orahovac“, a radove finansira Кancelarija za Кosovo i Metohiju.

  • 05.12.2022
Tužilaštvo: Ozbiljan odnos prema slučaju ubistva

Osnovno tužilaštvo u Prištini je saopštilo da je od momenta dobijanja informacije o ubistvu trudnice koje je počinio S.H. preuzelo sve neophodne istražne radnje radi obezbeđivanja dokaza i prisustva okriveljnog u postupku.

  • 02.12.2022
Nova DSS KiM ogorčena imenovanjem Rašića i Trajkovićeve u kosovskoj vladi
Povodom odluke kosovskog premijera Aljbina Kurtija o imenovanju Nenada Rašića za ministra za zajednice i povratak i Rade Trajković za njegovog savetnika, nova DSS KiM je saopštila da je sa velikim ogorčenjem primljena ova vest.
  • 02.12.2022