Vesti
Saopštenja

Jevtić i Rakić sa vladikom Teodosijem

”Čvrsto ćemo stajati u odbranu interesa Srpske pravoslavne crkve. Za nas predstavnike srpskog naroda u institucijama Кosova, jedino prihvatiljivo rešenje kada je u pitanju izgradnja tranzitno-magistralnog puta Dečani-Plav je u okviru zakona”, poručili su ministri u kosovskoj Vladi i predstavnici Srpske liste, predsednik Goran Rakić i potpredsednik Dalibor Jevtić tokom današnjeg susreta sa vladikom raško-prizrenskim Teodosijem.
Jevtić i Rakić sa vladikom Teodosijem
Detalj sa sastanka (Foto MZZP)

Tokom susreta Jevtića i Rakića sa vladikom Teodosijem razgovaralo se i o pomoći SPC na svim poljima na kojima je potrebno, kako bi pozicija crkve bila još jača, ističe se u saopštenju Ministrastva za zajednice i povratak.

Pozdravili su odluku kojom je zaustavljena dalja izgradnja puta u zaštićenoj zoni i istakli da iskreno veruju da će ona ostati na snazi do pronalaženja rešenja prihvatljivog za sve jer kako su istakli, rešenje postoji.

”Ne želimo da ugrožavamo bilo čija prava ali isto tako želimo da se prava Srba na Кosovu poštuju. Na tome radimo i za tako nešto ćemo se zalagati. U stalnoj smo komunikaciji sa predstavnicima međunarodnih institucija i organizacija, kako bi im predočili da borba srpskog naroda na očuvanju svojih svetinja i identiteta ne sme biti zanemarena”, navodi se u saopštenju dostavljenom medijima.

Sagovornici su tokom sastanka razgovarali i o neprijatnosti koju je doživeo vladika raško-prizrenski Teodosije, kada su ga kosovski carinici zaustavlili na Jarinju i vratili. Rečeno je da se ovakvi neprijatni događaji u budućnosti ne smeju dešavati.

U saopštenju se napominje da je vladika Teodosije istakao da je od suštinskog značaja zajednički rešavati probleme koji su ovih dana zadesili SPC.

„Što je sloga Srba veća to je pozicija jača i napomenuo da je današnji susret značajan zbog nekoliko razloga a osnovni je taj što se ovime jasno pokazje da su Srbi i te kako odlučni da se izbore sa svime što stoji na putu njihovog opstanka i ostanka na Кosovu“, poručio je Teodosije.

Tokom današnjeg susreta zvaničnika Srpske liste sa vladikom Teodosijem, dogovorena je stalna komunikacija i koordinacija oko rešavanja svih problema, kao i održavanje sastanaka poput današnjeg na mesečnom nivou, zaključuje se u saopštenju.Ostale vesti

Specijalno tužilaštvo Kosova podiglo optužnicu protiv B.M.
Specijalno tužilaštvo Kosovo Osnovnog suda u Prištini podiglo je optužnicu protiv B.M. za krivično delo "krijumčarenje migranata".
  • 29.09.2020
“Transformativno finansiranje ravnopravnosti polova na zapadnom Balkanu“
UN Women i Sida (Švedska međunarodna saradnja za razvoj) pokrenule su danas četvorogodišnji regionalni program za podršku vladama Kosova, Albanije, Bosne i Hercegovine i Srbije u unapređivanju rodne ravnopravnosti u svim fazama nacionalnih i lokalnih procesa.
  • 29.09.2020
Zemaj i Hasanaj o borbi protiv koronavirusa
Ministar zdravlja Kosova Armend Zemaj sastao se danas sa zamenikom ministra zdravlja Severne Makedonije Iljirom Hasanije. Razgovarali su o epidemiološkoj situaciji i borbi protiv koronavirusa.
  • 29.09.2020
Četiri sela u opštini Istok dobila uličnu rasvetu

U selima Osojane, Dragoljevac, Dobruša i Кašica u opštini Istok postavljena je ulična rasveta u okviru pete faze programa "Povratak i reintegracija na Kosovu", saopšteno je iz Ministarstva za zajednice i povratak.

  • 29.09.2020
Popović sa Suoko i Rikardson o kulturnom nasleđu i saradnji
Predsednik Opštine Gračanica Srđan Popović razgovarao je sa predstavnicom UNDP-a Mariom Suoko i kordinatorkom UN na Кosovu Urlikom Rikardson o kulturnom nasleđu, trenutnoj situaciji u opštini i projektima vezanim za turizam i energetsku efikasnost.
  • 28.09.2020
Đurić: Hoti u Briselu obećava ZSO
Direktor Kancelarije za KiM marko Đurić saopštio je da premijer Kosova Avdulah Hoti treba “hitno da preduzme korake kako bi Zajednica srpskih opština bila formirana nakon sedmogodišnjeg zakašnjenja”.
  • 28.09.2020