Vesti
Saopštenja

Jevtić i O’Konel o povratku, uzurpaciji i ZSO

Povratak raseljenih, uzurpirana imovina i formiranje ZSO neke su od tema o kojima su razgovarali ministar za zajednice i povratak Dalibor Jevtić i ambasador Velike Britanije na Kosovu Rori O’Konel.
Jevtić i O’Konel o povratku, uzurpaciji i ZSO
Dalibor Jevtić i Rori O'Konel (Foto MZZP)

Kako je saopšteno iz Ministarstva za zajednice i povratak Jevtić i O’Konel su se složili da se “poglavlje povratka raseljenih” mora što skorije zatvoriti i to na pozitivan način, odnosno da se svim raseljenima koji izraze želju za povratkom to i omogući.

Na sastanku je bilo reči i o problemu uzurpirane imovine, a kada je reč o formiranju Zajednice srpskih opština Jevtić je istakao da se ona mora formirati u toku 2018. godine.

“Formiranje Zajednice srpskih opština je važno upravo i zbog povratka jer se na taj način uliva sigurnost i raseljenima da se konačno mogu vratiti svojim domovima“, rekao je Jevtić.

“Pozitivna klima u Vladi, kada je u pitanju rešavanje problema nevećinskih naroda, ohrabruje i zbog toga ćemo pokušati da navedene probleme rešimo što pre”, dodao je Jevtić.

Ambasador O’Konel je istakao da je u proces važno uključiti i lokalne samouprave, kao i druge organizacije i institucije na svim nivoima, jer je primarni cilj da nevećinske zajednice budu jednake, u smislu poštovanja vladavine zakona i uvažavanju ljudskih prava.Ostale vesti

Bolnici u Gračanici uručeni reagensi za laboratorijske analize obolelih od kovida
Međunarodna organizacija za migracije (IOM), preko Opštine Gračanica, dopremila je KBC-u Priština u Gračanici reagense za laboratorijsku dijagnostiku, odnosno obavljanja neophodnih analiza u praćenju obolelih od kovida-19, saopšteno je iz Opštine Gračanica.
  • 11.05.2021

Eparhija raško-prizrenska izrazila je duboku zabrinutost zbog najnovijih u nizu napada na verske objekte Srpske pravoslavne crkve na Кosovu i Metohiji, navodi se u saopštenju.

  • 11.05.2021
Euleks i Kfor u zajedničkoj vežbi kontrole mase i nemira

Specijalizovana policijska jedinica Misije Evropske unije za vladavinu prava na Kosovu (Euleks) održala je sa Taktičkim rezervnim bataljonom mađarskog kontingenta Kfor-a, zajedničku obuku o kontroli mase i nemira u kampu Novo Selo, saopšteno je iz Misije Euleks. 

  • 07.05.2021
Srpska lista protv hrvatske vojne baze na Kosovu
"Najstrože se protivimo najavi Hrvatske da se na Kosovu grade vojne baze čime se najdirektnije ugrožava mir i spokojstvo građana", navodi se u zajedničkom saopštenju gradonačelnika opština sa srpskom većinom na Kosovu.
  • 06.05.2021
Majkl Davenport posetio Severnu Mitrovicu
Ambasador misije OEBS-a na Кosovu Majkl Davenport je tokom posete Severnoj Mitrovici razgovarao sa gradonačelnikom Milanom Radojevićem i zamenicom gradonačelnika Adrijanom Hodžić, o aktuelnoj situaciji sa pandemijom, izazovima po pitanju bezbednosti, uključujući najnovije incidente.
  • 05.05.2021
Kancelarija za KiM: Kamenovana kuća porodice Jaćović iz Kosovske Vitine

Kancelarija za Kosovo i Metohiju saopštila je da je u ponedeljak uveče, kamenovana porodična kuća Aleksandra Jaćovića iz Kosovske Vitine, dok je noćas razbijeno staklo na automobilu đakona iz Orahovca.

  • 04.05.2021