Vesti
Saopštenja

Jevtić i Koli o problemima raseljenih lica

Ministar za zajednice i povratak Dalibor Jevtić razgovarao je o položaju interno raseljenih lica, povratnika i nevećinskih zajednica sa ambasadorom Švajcarske na Кosovu Tomasom Кolijem, navodi se u saopštenju.
Jevtić i Koli o problemima raseljenih lica
Tomas Koli i Dalibor Jevtić (Foto MZZP)

Tokom sastanka Jevtić je istako "da ima veliku odgovornost u pogledu opšteg položaja ove ranjive grupe stanovnika i upravo zato je važna komunikacija i koordinacija sa svim institucajama koje u tom smislu mogu da pomognu", navodi se u saopštenju MZZP-a dostavljenom medijima.

Sagovornici su se saglasili da je važno da sve institucije moraju uložiti veći trud i napor kako bi konačno bila zatvorena poglavlja povratka, kolektivnih centara i zbrinjavanja interno raseljenih lica. U tom pogledu je od presudnog značaja postojanje vladavine prava koja može biti motiv mladima da ne odlaze sa Кosova.

Ministar Jevtić je kazao da su česti izbori jasan pokazatelj nestabilnosti društva i da je to glavni uzrok nedovoljnog ekonomskog razvoja, manjka investicija, adekvatnog planiranja i opšteg napretka.

„Švajcarska jeste dobar primer suživota različitih zajednica, mogućnosti upotrebe jezika i poštovanja ostalih prava nevećinskih zajednica“, istakao je Jevtić.

Ambasador Кoli je izrazio zainteresovanost za proces povratka i naglasio da proces povratka umnogome zavisi od ekonomskog razvoja, zastupljenosti nevećinskih zajednica u institucijama, ravnopravne upotrebe jezika i nastavka dijaloga, zaključuje se u saopštenju.Ostale vesti

Petković: Kurti priziva sukobe
"Nema sumnje da Aljbin Кurti i najnovijom izjavom pokazuje da otvoreno želi rat, a ne dijalog i dogovor! Ako Кurti javno potvrđuje da Zajednica srpskih opština nikada neće biti formirana, a da Srbi moraju da prihvate jednostrane i nasilne odluke o tablicama i ličnim kartama, svima je jasno da Кurti priziva sukobe na Кosovu i Metohiji", navedeno je u najnovijem saopštenju za javnost direktora Кancelarije za Кosovo i Metohiju dr Petra Petkovića.
  • 08.08.2022
Nastavljena akcija ’’Brezovica’’
Osnovno tužilaštvo u Uroševcu u koordinaciji i saradnji sa Upravom za teška krivična dela (DKR) u Prištini, Inspektoratom Ministarstva životne sredine, Odeljenjem za zaštitu životne sredine, Inspektoratom opštine, Direkcijom nacionalnog paraka "Šara" i Katastarskom agencijom Kosova i danas vrši inspekcijski nadzor na području Brezovice.
  • 08.08.2022
Petković: Bisljimi izgubio kredibilitet
Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petkovića izjavio je da je glavni prištinski pregovarač Besnik Bisljimi izgubio svaki kredibilitet da govori o procesu dijaloga i postignutim sporazumima.
  • 06.08.2022
Petković: Očekuje nas značajna diplomatska borba

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju dr Petar Petković sastao se sa zamenikom načelnika Odseka za Zapadni Balkan u Ministarstvu inostranih poslova Savezne Republike Nemačke, Jergensom Frederikom sa kojim je razgovarao o dijalogu Beograda i Prištine, s posebnim osvrtom na poslednja dešavanja na severu, navodi se u saopštenju Kancelarije za KiM.

  • 05.08.2022
UNS i DNКiM: Zaštititi novinare Radio Goraždevca od pretnji
Udruženje novinara Srbije (UNS) sa svojim ogrankom Društvom novinara Кosova i Metohije (DNКiM) osuđuje verbalne pretnje koje je novinaru Miliću Petroviću uputio sin radnice policijske stanice u Goraždevcu Momir Bulatović zbog teksta koji je objavljen na portalu Radio Goraždevca i traže efikasnu istragu ovog incidenta.
  • 04.08.2022
Nastavljeno izdavanje ličnih karata
Kosovsko Ministarstvo unutrašnjih poslova i Agencija za civilnu registraciju obaveštavaju javnost da je popravljen uređaj za personalizaciju ličnih dokumenata koji je na nekoliko dana onemogućio izdavanje ličnih karata.
  • 04.08.2022