Vesti
Saopštenja

Jevtić i Koli o problemima raseljenih lica

Ministar za zajednice i povratak Dalibor Jevtić razgovarao je o položaju interno raseljenih lica, povratnika i nevećinskih zajednica sa ambasadorom Švajcarske na Кosovu Tomasom Кolijem, navodi se u saopštenju.
Jevtić i Koli o problemima raseljenih lica
Tomas Koli i Dalibor Jevtić (Foto MZZP)

Tokom sastanka Jevtić je istako "da ima veliku odgovornost u pogledu opšteg položaja ove ranjive grupe stanovnika i upravo zato je važna komunikacija i koordinacija sa svim institucajama koje u tom smislu mogu da pomognu", navodi se u saopštenju MZZP-a dostavljenom medijima.

Sagovornici su se saglasili da je važno da sve institucije moraju uložiti veći trud i napor kako bi konačno bila zatvorena poglavlja povratka, kolektivnih centara i zbrinjavanja interno raseljenih lica. U tom pogledu je od presudnog značaja postojanje vladavine prava koja može biti motiv mladima da ne odlaze sa Кosova.

Ministar Jevtić je kazao da su česti izbori jasan pokazatelj nestabilnosti društva i da je to glavni uzrok nedovoljnog ekonomskog razvoja, manjka investicija, adekvatnog planiranja i opšteg napretka.

„Švajcarska jeste dobar primer suživota različitih zajednica, mogućnosti upotrebe jezika i poštovanja ostalih prava nevećinskih zajednica“, istakao je Jevtić.

Ambasador Кoli je izrazio zainteresovanost za proces povratka i naglasio da proces povratka umnogome zavisi od ekonomskog razvoja, zastupljenosti nevećinskih zajednica u institucijama, ravnopravne upotrebe jezika i nastavka dijaloga, zaključuje se u saopštenju.Ostale vesti

Kvinta: Obezbediti transparentan izborni proces bez političkog uplitanja
Centralna izborna komisija mora osigurati da izborni proces bude transparentan i bez političkog uplitanja, saopšteno je nakon sastanka ambasadora zemalja Kvinte sa predsedavajućom CIK-a Valjdetom Dakom.
  • 25.01.2021
EU pokrenula projekat za reformu pravosudnog sistema na Kosovu
Šef Kancelarije EU na Kosovu, Tomaš Sunjok pokrenuo je Program Evropske unije na Kosovu za pravosudni sektor. Projekat će se realizovati do januara 2024. godine i ima budžet od 7 miliona evra. Kako se navodi, EU trenutno ulaže oko 50 miliona evra od sredstava iz Instrumenta za pretpristupnu pomoć u vladavinu prava na Kosovu.
  • 25.01.2021
Opština Gračanica od večeras u žutoj zoni

Ministarstvo zdravlja Kosova saopštilo je novu odluku o podeli opština po zonama prema broju zaraženih na 100.000 stanovnika. Opština Gračanica od večeras se nalazi u žutoj zoni.

  • 22.01.2021
Petković sa Gujonom o zalaganju za bolji život Srba na Kosovu
Direktor Кancelarije za Кosovo i Metohiju Petar Petković razgovarao je sa osnivačem humanitarne organizacije „Solidarnost za Кosovo“ Arnoom Gujonom.
  • 22.01.2021
OG: Fondacija
Predsednik opštine Gračanica Srđan Popović primio je danas predstavnike Fondacije „Delije“  koji će tradicionalno i ove godine najmlađima sa teritorije ove loklane samouprave podeliti paketiće kao i laptopove, tablet računare i telefone kao i novac za 16 mališana iz socijalno ugroženih porodica, navodi se u saopštenju.
  • 22.01.2021
Petković sa ambasadorom Italije u Srbiji o Kosovu i položaju Srba
Direktor Кancelarije za Кosovo i Metohiju Petar Petković razgovarao je se sa ambasadorom Italije u Republici Srbiji Кarlom Lo Кašom o političko-bezbednosnoj situaciji na Kosovu, položaju srpskog naroda, navodi se u saopštenju.
  • 21.01.2021