Vesti
Saopštenja

Jevtić i Koli o problemima raseljenih lica

Ministar za zajednice i povratak Dalibor Jevtić razgovarao je o položaju interno raseljenih lica, povratnika i nevećinskih zajednica sa ambasadorom Švajcarske na Кosovu Tomasom Кolijem, navodi se u saopštenju.
Jevtić i Koli o problemima raseljenih lica
Tomas Koli i Dalibor Jevtić (Foto MZZP)

Tokom sastanka Jevtić je istako "da ima veliku odgovornost u pogledu opšteg položaja ove ranjive grupe stanovnika i upravo zato je važna komunikacija i koordinacija sa svim institucajama koje u tom smislu mogu da pomognu", navodi se u saopštenju MZZP-a dostavljenom medijima.

Sagovornici su se saglasili da je važno da sve institucije moraju uložiti veći trud i napor kako bi konačno bila zatvorena poglavlja povratka, kolektivnih centara i zbrinjavanja interno raseljenih lica. U tom pogledu je od presudnog značaja postojanje vladavine prava koja može biti motiv mladima da ne odlaze sa Кosova.

Ministar Jevtić je kazao da su česti izbori jasan pokazatelj nestabilnosti društva i da je to glavni uzrok nedovoljnog ekonomskog razvoja, manjka investicija, adekvatnog planiranja i opšteg napretka.

„Švajcarska jeste dobar primer suživota različitih zajednica, mogućnosti upotrebe jezika i poštovanja ostalih prava nevećinskih zajednica“, istakao je Jevtić.

Ambasador Кoli je izrazio zainteresovanost za proces povratka i naglasio da proces povratka umnogome zavisi od ekonomskog razvoja, zastupljenosti nevećinskih zajednica u institucijama, ravnopravne upotrebe jezika i nastavka dijaloga, zaključuje se u saopštenju.Ostale vesti

Vjosa Osmani otputovala u Njujork
Predsednica Kosova Vjosa Osmani je otputovala u Njujork u pratnji ministarke spoljnih poslova Donike Gervale, gde će na marginama 76. sesije Skupštine Ujedinjenih nacija imati niz sastanaka sa delegacijama nekoliko država učesnica, predsednicima, premijerima i ministrima spoljnih poslova.
  • 19.09.2021
Petković sa ambasadorom Belgije o Kosovu
Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković razgovarao je  sa ambasadorom Kraljevine Belgije u Srbiji Kunradom Adamom, koga je upoznao sa položajem srpskog naroda na Kosovu i tokom dijaloga Beograda i Prištine, saopšteno je iz Kancelarije za KiM. 
  • 16.09.2021
Grupa izbeglica iz Avganistana otputovala za Veliku Britaniju
Britanska ambasada u Prištini saopštila je da je grupa od 117 evakuisanih građana Avganistana povezanih sa Nato-om napustila Kosovo i otputovala za Veliku Britaniju. 
  • 16.09.2021
Petković sa Lo Kašom i Harčenkom o dijalogu i političkoj situaciji na Kosovu

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković razgovarao je sa ambasadorima Italije i  Ruske Fedracije u Republici Srbiji Karlom Lo Kašom i Aleksandrom Bocan Harčenkom o poslednjoj rundi razgovora Beograda i Prištine, održanoj nedavno u Briselu i o aktuelnoj političko-bezbednosnoj situaciji na Kosovu, saopšteno je iz Kancelarije za KiM.

  • 14.09.2021
YIHR: Građani moraju znati sadržaj dogovora o otvaranju tajnih arhiva
Inicijativa mladih za ljudska prava Srbija (YIHR Srbija) i Inicijativa mladih za ljudska prava Kosovo (YIHR Kosovo) zahtevaju od pregovaračkih timova Beograda i Prištine da što pre objave dokument na srpskom i albanskom jeziku o razmeni, odnosno otvaranju tajnih arhiva kako bi javnost, a pre svega porodice nestalih bile upoznate sa daljim koracima u potrazi za nestalim osobama.
  • 13.09.2021
Kosovski zvaničnici odali počast žrtvama 11. septembra
Predsednica Kosova Vjosa Osmani, predsednik Skupštine Gljauk Konjufca i premijer Kosova Aljbin Kurti su, zajedno sa zamenikom američkog ambasadora Nikolasom Đakobom, odali počast i položili venac kod spomen ploče „Kosovo se seća“, povodom 20. godišnjice terorističkih napada na SAD, navodi se u saopštenju dostavljenom medijima.
  • 11.09.2021