Vesti
Saopštenja

Jevtić i Delavi o političkoj situaciji i povratku

Ministar za zajednice i povratak Dalibor Jevtić sastao se sa ambasadorom SAD-a na Kosovu Gregom Delavijem. Teme razgovora bile su politička situacija na Kosovu, kao i proces povratka.
Jevtić i Delavi o političkoj situaciji i povratku
Dalibor Jevtić i Greg Delavi (Foto MZP)

Kako se navodi u saopštenju, dvojica zvaničnika složila su se da je učešće Srpske liste u donošenju političkih odluka veoma bitno, te da ona treba biti konstruktivan partner u realizaciji istih.

Govoreći o procesu povratka Jevtić je izrazio zabrinutost i naglasio da se taj proces sporo odvija, a kao glavne razloge za to naveo je problem uzurpirane imovine, ekonomije ali i bezbodnosti u pojedinim sredinima.

"Ambasada SAD na Kosovu će i u budućnosti nastaviti da pruža podršku svim procesima koji su bitni da Kosovo krene napred, jer je to u interesu ne samo građana Kosova već i čitavog regiona", kazao je ambasador Delavi.

Na kraju sastanka zaključeno je da sa saradnjom između Ministarstva za zajednice i povratak i ambasade SAD-a na Kosovu treba nastaviti i ubuduće.Ostale vesti

Petković: Porodici iz Lipljana peti put obijena kuća

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković saopštio je da je porodici Slavić iz Lipljana obijena kuća peti put, ali da nije pričinjena veća materijalna šteta.

  • 27.03.2023
Dodeljeno još 62 miliona evra Kosovu u okviru IPA programa
Ambasador EU-a na Kosovu, Tomaš Sunjog uručio je zameniku premijera Besniku Bisljimiju 16. po redu godišnji Finansijski sporazum između Evropske unije i Kosova u okviru EU Instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPA). U pitanju je sporazum vredan 62 miliona evra.
  • 24.03.2023
Srpska lista obrazložila odluku o neučestvovanju na aprilskim izborima
’’Odluka naše stranke da ne učestvuje na izborima je posledica kontinuiranog institucionalnog nasilja koje nad našim narodom sprovodi režim Aljbina Кurtija, lišavajući Srbe svih ljudskih prava (...), a pre svega neispunjenja naših jasnih zahteva zbog kojih smo napustili kosovske institucije, a to je formiranje Zajednice srpskih opština i povlačenje svih specijalaca sa severa Кosova i Metohije’’, saopšteno je iz Srpske liste.
  • 23.03.2023
Petković: Bežeći od ZSO, Kurti se upliće u sopstvene laži

"Kurti koji je ZSO nazivao detinjarijom, tvrdio da Briselski sporazum ne postoji u Prištini sada ima problem da svojoj javnosti objasni zašto je u Ohridu pristao da formira ZSO prema jedino validnim dokumentima", naveo je direktor Kancelarije za KiM Petar Petković.

  • 23.03.2023
Kancelarija za KiM: Organizovan boravak na Tari za 50 đaka

Кancelarija za Кosovo i Metohiju organizovala je boravak na Tari za 50 đaka uzrasta od trećeg do šestog razreda iz severnih opština i iz opštine Istok. Putovanje se realizuje u periodu od 20-27 marta.

  • 23.03.2023
Petković: Kurti uzalud pokušava da pobegne od formiranja ZSO

Direktor Kancelarije za Kosovo i Meothiju Petar Petković saopštio je da Aljbin Кurti "uzalud" pokušava da pobegne od obaveze formiranja Zajednice srpskih opština skrivajući se iza nekih termina koje ni sam ne razume, jer preuzete obaveze Prištine i ranije postignuti sporazumi moraju da se sprovedu i tu dileme nema", reagujući tako na izjavu kosovskog premijera da se reč "zajednica" ne može poistovetiti sa opštinom, niti sa rečju "udruženje".

  • 22.03.2023