Vesti
Saopštenja

Jevtić i Davije o teškoćama u procesu povratka

Ministar za zajednice i povratak Dalibor Jevtić i francuska ambasadorka na Kosovu Marisa Davije razgovarali su danas o problemima u procesu povratka sa posebnim osvrtom na situaciju u Klini.
Jevtić i Davije o teškoćama u procesu povratka
Jevtić i ambasadorka Davije (Foto MZZP)

 Jevtić i Davije razgovarali su o povratku raseljenih u Suvu Reku, Mušutištu, o pitanju povratka u naselju Brđani, kao i planovima vezanim za rad Međuministarske komisije za povratak.

„Podrška međunarodne zajednice svim pitanjima koje se odnose na proces povratka raseljenih na Kosovo, kao i puno poštovanje prava nevećinskih zajednica je od suštinske važnosti. Vaša pomoć i podrška značajna je kako bi kosovskom društvu generalno pomogli u približavanju vrednostima velike evropske porodice kakva jeste Evropska Unija. Puno je problema i naš je posao da probleme rešavamo, a u tom poslu ne možemo i ne smemo da ostanemo sami“, rekao je ministar Jevtić.

On je podsetio na to da poslednji napadi u Klini zabrinjavaju i da pored toga što šalju lošu poruku „takođe ne doprinese generalnoj pozitivnoj atmosferi i izgradnji međusobnog poverenja između srpskog i albanskog naroda na Kosovu“.

„Stvari treba nazvati pravim imenom i u Klini nemamo problem koji se može nazvati samo kriminalnim aktom, ovde se radi o očiglednoj nameri da se povratnici zaplaše kako bi oni ponovo bili proterani“, kazao je Jevtić.

Kako je saopšteno iz Ministarstva za povratak ambasadorka Francuske je istakla kao veoma pozitivan rad ministra Jevtića, posebno naglasivši pristup rešavanju problema u Brđanima i Suvoj Reci.

„Ona je ocenila sastanak ministra Jevtića sa gradonačelnicom Đakovice kao jako pozitivan i da su sa njega izašle jasne i dobre poruke kada je o saradnji u rešavanju problema oko Đakovice i povratka Srba u taj grad“, navedeno je u saopštenju.Ostale vesti

U Sočanici obležena 106. godišnjica Topličkog ustanka

Polaganjem venaca i služenjem parastosa kod spomen česme, a potom i svečanom akademijom u Sočanici je obeležena 106. godišnjica Topličkog ustanka.

  • 30.01.2023
Pesničko veče mladih u četvrtak u CEC-u
U okviru projekta „Mladi pesnici Kosova – kulturno nasleđe u stvaranju“, NVO Centar za afirmativne društvene akcije organizuje pesničko veče i promociju istoimene edicije. 
  • 30.01.2023
KP ponovo poziva manjinske zajednice da se prijave na konkurs

Kosovska policija uputila je još jedan pozivi članovima manjinskih zajednica da se prijave na konkurs i postanu deo te službe.

  • 29.01.2023
Dodeljena oprema Dečanskoj vinici i manastiru Zočište
Dečanska vinica i manastir Zočište dobili su opremu za razvoj ekonomije od strane Кancelarije za Кosovo i Metohiju.
  • 28.01.2023
Osmani: Kriminalnim bandama Srbija pokušava da destabilizuje Kosovo
Predsednica Kosova Vjosa Osmani sastala se sa delegacijomm Grupe prijateljstva Austrija-Kosovo, koju je predvodio evropski poslanik Lukas Mandl, a u kojoj su bili visoki austrijski zvaničnici i privrednici. Tom prilikom razgovarano je i o procesu dijaloga, a Osmanijeva je kazala da "Srbija upotrebom kriminalnih grupa na severu pokušava da destabilizuje Kosovo".
  • 27.01.2023
Srpska lista najavljuje žalbu na odluku o eksproprijaciji zemljišta na severu

Predstavnici Srpske liste Zoran Todić i Igor Simić održali su danas sastanak sa vlasnicima parcela, njihovim naslednicima i predstavnicima naselja Lešak, zaseoka Zaselje, sela Mekiniće i sela Dren u opštini Leposavić kojima, kako navode, režim Aljbina Kurtija nastoji da otme zemlju ukupne površine više od 83 hektara "pravnim nasiljem, kršeći sopstvene zakonske regulative, bez ikakvog prethodnog obaveštenja i konsultacija sa vlasnicima parcela, lokalnom samoupravom i legitimnim predstavnicima srpskog naroda".

  • 27.01.2023