Vesti
Saopštenja

Jevtić i Dankan o problemima manjina na Kosovu

Problem povratka mora biti problem kojim će se baviti sve institucije na Kosovu, istakao je ministar Jevtić tokom sastanka sa britanskim ministrom Alanom Dankanom. Zvaničnik Velike Britanije ukazao na važnost poštovanja prava nevećinskih naroda na Kosovu.
Jevtić i Dankan o problemima manjina na Kosovu
Dalibor Jevtić i Alan Dankan (Foto MZZP)

Potpredsednik Vlade i ministar za zajednice i povratak Dalibor Jevtić sastao se danas u Prištini sa ministrom Velike Britanije za Ameriku i Evropu Alanom Dankanom u čijoj je delegaciji bio i ambasador ove zemlje na Kosovu O’ Konel.

Kako je saopšteno iz Minisatrstva za povratak bezbednosni problemi u povratničkim sredinama i povratak, primena dogovora postignutih u Briselu, zastoj u formiranju Zajednice srpskih opština, jezička prava srpskog naroda na Kosovu bile su teme o kojima su dvojica zvaničnika razgovarala tokom današnjeg susreta.

„Srpski jezik, kao službeni jezik, mora biti ravnopravan sa albanskim jezikom i to je jedna od budućih stvari na kojoj će se raditi jer je situacija takva da se Zakon u upotrebi jezika na Kosovu ne poštuje. Važno je raditi na ovom problemu ne samo iz praktičnih nego iz zbog tradicionalnih razloga“, zaključeno je na sastanku.

U tom kontekstu je, dodaje se, britanski ministar Dankan kazao da je veoma važno poštovati prava nevećinskih naroda na Kosovu, jer je to ključ napretka svakog društva.

Problem povratka generalno mora biti problem kojim će se baviti sve institucije na Kosovu, istako je ministar Jevtić i kazao da je povratak u velikoj meri u zastoju zbog ekonomskih i bezbednosnih problema.

„Tamo gde nemamo sigurnosne probleme imamo ekonomske probleme i obrnuto. Ovo nam stvara velike probleme u procesu povratka. Tražimo podršku svih domaćih i međunarodnih organizacija i institucija u rešavanju ovih problema“, kazao je Jevtić.

Na sastanku je zaključeno i da se Briselski dogovori moraju poštovati, što podrazumeva njihovo puno sprovođenje.

„Formiranje zajednice srpskih opština je ključan sporazum iz Brisela koji se mora sprovesti što pre, prošlo je gotovo 1.700 dana od potisivanja ovog sporazuma i niti jedan dan konkretnog rada na implementaciji istog“, rekao je ministar Jevtić.

Jevtić i Zanijer o zaštiti prava nevećinskih naroda

Potpredsednik Vlade i ministar za zajednice i povratak Dalibor Jevtić susreo se danas i sa visokom komesarom OEBS-a za pitanja manjina Lambertom Zanijerijem.

Jevtić je sa Zanijerijem razgovarao o zaštiti prava nevećinskih naroda na Kosovu, kao i o zalaganju institucija u zaštiti ovih prava.

Pomenuto je, dodaje se u saopštenju, da kancelarije za zajednice i povratak, koje sada pripadaju lokalnim samoupravama moraju biti proaktivnije i odgovornije prema procesu povratka jer dobrom saradnjom ovih kancelarija i ministarstva može se doprineti rešavanju nekih osnovnih pitanja kada je reč o povratku.

Jevtić je naglasio problem nemogućnosti povratka raseljenih u neke gradove na Kosovu, navodivši primer poslednjih hapšenja Bogdana Mitrovića i Milanke Terzić, jer kako je rekao „ neki ljudi ne mogu posetiti mesta u kojima su žieli ni na sat vremena a kamoli da se u tim mestima govori o povratku“.Ostale vesti

Euleks i Kfor u zajedničkoj vežbi kontrole mase i nemira

Specijalizovana policijska jedinica Misije Evropske unije za vladavinu prava na Kosovu (Euleks) održala je sa Taktičkim rezervnim bataljonom mađarskog kontingenta Kfor-a, zajedničku obuku o kontroli mase i nemira u kampu Novo Selo, saopšteno je iz Misije Euleks. 

  • 07.05.2021
Srpska lista protv hrvatske vojne baze na Kosovu
"Najstrože se protivimo najavi Hrvatske da se na Kosovu grade vojne baze čime se najdirektnije ugrožava mir i spokojstvo građana", navodi se u zajedničkom saopštenju gradonačelnika opština sa srpskom većinom na Kosovu.
  • 06.05.2021
Majkl Davenport posetio Severnu Mitrovicu
Ambasador misije OEBS-a na Кosovu Majkl Davenport je tokom posete Severnoj Mitrovici razgovarao sa gradonačelnikom Milanom Radojevićem i zamenicom gradonačelnika Adrijanom Hodžić, o aktuelnoj situaciji sa pandemijom, izazovima po pitanju bezbednosti, uključujući najnovije incidente.
  • 05.05.2021
Kancelarija za KiM: Kamenovana kuća porodice Jaćović iz Kosovske Vitine

Kancelarija za Kosovo i Metohiju saopštila je da je u ponedeljak uveče, kamenovana porodična kuća Aleksandra Jaćovića iz Kosovske Vitine, dok je noćas razbijeno staklo na automobilu đakona iz Orahovca.

  • 04.05.2021
Delegacija iz Sremske Mitrovice u poseti Gračanici
Predsednik opštine Gračanica Srđan Popović ugostio je danas delegaciju iz Sremske Mitrovice i Inđije, zamenika gradonačelnika Sremske Mitrovice Petra Samardžića, narodnog poslanika u Skupštini Srbije Tomislava Jankovića, predsednika Saveta Mesne zajednice „Blok B“ Sremska Mitrovica Dragana Božića i predstavnike Udruženja Kraljevine Srbije, navodi se u saopštenju dostavljenom medijima. 
  • 04.05.2021
Popović:
"Mogućnost tužbe za navodni genocid, kojom političari u Prištini ponovo prete Srbiji, postoji samo u njihovim uzavrelim glavama. U pravnom smislu takva opcija ne postoji čak ni u teoriji", poručuje putem saopštenja pomoćnik direktora Kancelarije za KiM Igor Popović.
  • 04.05.2021