Vesti
Saopštenja

Jevtić i Bratu o procesu povratka i političkoj situaciji

Kosovski ministar za zajednice i povratak Dalibor Jevtić sastao se sa novoimenovanim ambasadorom misije OEBS na Kosovu Janom Bratuom. Teme sastanka su bile proces povratka, ljudska prava i trenutna politička situacija na Kosovu.
Jevtić i Bratu o procesu povratka i političkoj situaciji
Jan Bratu i Dalibor Jevtić (Foto MZP)

Jevtić je tom prilikom istakao da je saradnja između Ministarstva za zajednice i povratak i OEBS-a u proteklom periodu bila veoma dobra.

Na sastanku je zaključeno da je deklaracija koja je izglasana u SO Mušutište protivna osnovnim ljudskim pravima.

Dalibor Jevtić je ambasadora Bratua upoznao sa nizom problema sa kojima se suočavaju Srbi povratnici u Klini, u selu Drsnik i ostalim povratničkim mestima, naglašavaću da incidenti veoma loše utiču na proces povratka.

On je posebno ukazao na uznemirenost Srba povratnika u opštini Istok oko inicijative da se u povratničkim naseljima ove opštine započne sa otvaranjem rudnika, iskopavanjem ruda i minerala koja automatski podrazumeva eksproprijaciju isključivo srpske privatne imovine.

Kada je u pitanju kulturno nasleđe SPC na Kosovu i zabrana gradnje crkve u Svetim Arhangelima nadomak Prizrena, Jevtić izrazio zabrinutost odnosom određenih kosovskih institucija.

Zvaničnici su tokom sastanka zaključili da je potrebna implementacija zakona koji se odnose na prava nevećinskih zajednica, ali i rad na razvoju ekonomije, koji bi uticao na rešavanje mnogih problema.Ostale vesti

Pripadnici Kfora i Vojske Srbije patrolirali zajedno kod Kamenice
Pripadnici Kfora iz Regionalne komande Istok sproveli  su sinhronizovanu patrolu sa kolegama iz Vojske Srbije (VS) na administrativnoj liniji u blizini sela Hodonovce, u opštini Kamenica, saopšteno je iz Kfora.
  • 08.08.2020
Kfor dodelio šivaće mašine ženama žrtvama nasilja
Kfor je donirao profesionalne šivaće mašine i druge alate i opremu za krojenje nevladinoj organizaciji “Jeta” sa sedištem u Dečanima za žene koje su žrtve rodno zasnovanog nasilja.
  • 07.08.2020
U Osojanu obeležavanje 19 godina od povratka raseljenih i izbeglih Srba
U nedelju 9. avgusta u Osojanu će biti obeleženo devetnaest godina od početka povratka raseljenih i izbeglih Srba u Metohiju, saopšteno je iz Doma kulture "Gračanica".
  • 07.08.2020
Kancelarija za Kosovo i Metohiju saopštila je da je oružani napad na povratničku porodicu Кostić u Vidanju kod Кline potvrda da na Кosovu i dalje "postoje snage koje bi silom da menjaju etničku sliku na terenu".
  • 04.08.2020
Nova pošiljka pomoći Kosovu od EU
U okviru pomoći koji Kosovu daje EU u borbi protiv kovida-19, danas je dodeljeno 30 respiratora za intenzivnu negu, 200 pulsnih oksimetara i 20 elektrokardiografa.
  • 04.08.2020
Fondacija “Delije” iz Beograda, tokom jula, realizovala je niz akcija pomoći srpskom narodu na Kosovu.
  • 04.08.2020