Vesti
Saopštenja

Jevtić: Dugoročna rešenja za povratak

Ministar za zajedice i povratak Dalibor Jevtić rekao je na sastanku skupštinske Komisije za prava i interese zajednica i povratak da je cilj da se pronađu dugoročna rešenja za raseljene.
Jevtić: Dugoročna rešenja za povratak
Sa današnjeg sastanka (Foto MZZP)

Kako je saopšteno iz Ministarstva za zajednice i povratak Jevtić je tokom svog izlaganja na komisiji za prava i interese zajednica i povratak rekao da je njegovo ministarstvo institucija koja je posvećena razvoju politike i sprovođenju zakona za promovisanje i zaštitu prava svih zajednica.

„Naš cilj je razvoj i sprovođenje politike za dugoročna rešenja za interno raseljena lica, povratnike i stabilizaciju zajednica kao i sveobuhvatnog pravnog okvira i zaštitu prava interno raseljenih lica na Kosovu i u regionu. Probleme ćemo rešavati  kroz uspostavljanje institucionalnih mehanizama saradnje sa resornim ministarstvima kao i sa regionalnim i međunarodnim partnerima”, rekao je Jevtić.

On je podsetio na to da strategija za zajednice i povratak 2014-2018 ima za cilj da postigne tri ključna elementa: održiv povratak, integraciju povratnika i raseljenih lica i stabilizaciju zajednica.

Ministar je takođe naglasio da se radi i na formiranju međuministarske Komisije za zajednice i da će „to biti još jedan vrlo važan mehanizam u ostvarivanju prava manjinskih naroda na Kosovu“.

Jevtić je rekao i da njegovo ministarstvo radi u cilju rešavanju nagomilanih problema po pitanju povratka i stabilizacije zajednica i da je pristup takav da se na ovim pitanjima radi sa svima koji mogu da pomognu i nikako sa jednostranim potezima koji mogu dovesti do stvaranja novih problema.Ostale vesti

Nastavlja se kampanja o preregistraciji vozila na
Ministarstvo Unutrašnjih Poslova Kosova navelo je u saopštenju za javnost da se nastavlja informativna kampanja o opremanju registarskim tablicama "RKS".
  • 12.08.2022
’’Kulturno nasleđe pod neprekidnom pretnjom’’
Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije je povodom izjave kosovskog ministra kulture Hajrule Čekua da je prisustvo KFOR oko manastira Visoki Dečani "simbolično" i da Srbija zloupotrebljava pravoslavne crkve na Kosovu, saopštilo da su Dečani jedini spomenik u Evropi koji se (više od) 20 godina nalazi pod snažnom vojnom zaštitom.
  • 11.08.2022
Rakić i gradonačelnici severa Kosova sa komandantom KFOR-a
"Očuvanje mira i stabilnosti je naš primarni cilj, zbog toga KFOR mora ostatim garant da bezbednosna situacija na Kosovu neće eskalirati, usled neslaganja sa Prištinom i najava da će se posle 1. septembra nastaviti sa sprovođenjem odluke o preregistraciji vozila i izdavanjem ulazno izlaznih dokumemata“, navodi se u sapštenju za javnost sa sastanka ministra Gorana Rakića i gradonačelnika sa severa Kosova sa komandantom KFOR-a.
  • 11.08.2022
Petković sa Hilom o situaciji na Kosovu
Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković sastao se sa ambasadorom Sjedinjenih Američkih Država u Republici Srbiji Kristoferom Hilom koga je detaljno upoznao sa poslednjim akcijama Prištine i izrazio zabrinutost zbog sve češćih poziva na rat i sukobe, saopšteno je iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju.
  • 11.08.2022
Objavljen OEBS-ov izveštaj o delotvornom zastupanju u krivičnom postupku
Misija OEBS-a na Kosovu objavila je najnoviji tematski izveštaj pod nazivom: "Pravo na delotvorno zastupanje u krivičnom postupku i sistem postavljanja branioca po službenoj dužnosti" u kome se za period između 2020. i 2021. godine, razmatraju standardi zastupanja odbrane i funkcionisanje sistema postavljanja branioca koji po službenoj dužnosti dodeljuje branioca okrivljenima koji ne mogu da priušte advokata.
  • 11.08.2022
Sporazum Kosova i Nemačke o grobovima nemačkih vojnika
Ambasador Jern Rode i druga potpredsednica Vlade Kosova i ministarka spoljnih poslova i dijaspore Donika Gervala-Švarc potpisali su sporazum o grobovima nemačkih vojnika na Kosovu.
  • 11.08.2022