Vesti
Saopštenja

Jevtić: Došlo vreme da se reše mnoga pitanja

„Dijalog Beograda i Prištine je od izuzetne važnosti ali se Zajednica srpskih opština mora formirati u što skorijem periodu“, preneo je Dalibor Jevtić predstavnicima „evropske trojke“ koja boravi u Prištini.
Jevtić: Došlo vreme da se reše mnoga pitanja
Evropski i kosovski zvaničnici u Prištini (Foto Mzzp)

Potpredsednik Vlade Kosova i ministar za zajednice i povratak sreo se danas sa predsednikom Evropske komisije Žan Klodom Junkerom, visokom predstavnicom EU Federikom Mogerini i komesarom za proširenje EU Johanesom Hanom.

Kako je saopšteno iz njegovog ministarstva, Jevtić je tokom tog razgovora pohvalio i inicijativu predsednika Srbije za sprovođenje unutrašnjeg dijaloga o Kosovu, istakavši u tom smislu „da je došlo vreme kada se moraju rešiti mnoga nerešena pitanja u odnosima dva najveća naroda na Balkanu“. Pitanja koja, kako je rekao, već dugo stoje na putu evropske budućnosti čitavog regiona.

Jevtić je najznačajnijim evropskim zvaničnicima rekao da je interes Srba na Kosovu mir i stabilnost i da se jedino na taj način može izgraditi bolji položaj svih zajednica na Kosovu.

„Uzurpirana imovina je problem koji moramo brzo rešavati. Moramo obezbediti bolje i sigurnije ekonomsko okruženje u povratničkim mestima“, naglasio je ministar Jevtić.Ostale vesti

Kancelarija za KiM: Obijena crkva u Klokotu
"Pravoslavna Crkva Svetog Petra i Pavla u Кlokotu obijena je na Zadušnice, a lopovi su iz nje odneli novac i određeni mobilijar", navodi se u saopštenju Kancelarije za KiM.
  • 06.03.2021
Opština Gračanica u žutoj zoni

Ministarstvo zdravlja Kosova napravilo je novu kategorizaciju opština na osnovu broja novih slučajeva kovida-19 na 100.000 stanovnika. U vremenskom intervalu od sedam dana opština Gračanica će biti u takozvanoj žutoj zoni.

  • 05.03.2021
Zadušnice uz stroge mere
Zimske Zadušenice će sutra biti obeležene, ali u skladu sa propisanim pravilima i  merama zaštite od epidemije kovidom-19, poručuju je iz Kriznog štaba opštine Gračanica.
  • 05.03.2021
Osmani završila dvodnevnu posetu Švajcarskoj

Vršiteljka dužnosti predsednice Kosova Vjosa Osmani završila je dvodnevnu posetu Švajcarskoj, gde je boravila na poziv švajcarskog Parlamenta, saopšteno je iz Predsedništva.

  • 04.03.2021
Petković: Kurti najavljujući referendum ruši međunarodno pravo
Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković, reagovao je saopštenjem na današnju izjavu lidera Pokreta Samoopredeljenje Aljbina Kurtija, da je za ujednjenje Kosova sa Albanijom potreban zakon o referendumu. Petković ističe da time Kurti ne ruši samo međunarodno pravo, već i svaku mogućnost stvaranja trajnog mira i stabilnosti na Zapadnom Balkanu.
  • 04.03.2021
Srpska lista se zahvalila biračima na podršci
"Nakon prebrojanih glasova na vanrednim parlamentarnim izborima zvanično je potvrđeno da je svih deset mandata u parlamentu u Prištini u rukama srpskog naroda, odnosno Srpske liste", saopšteno je iz ove stranke. 
  • 04.03.2021