Vesti
Saopštenja

Jevtić, Bratu i Arduč o nastavku "Skopskog procesa"

Ministar za zajednice i povratak Dalibor Jevtić, ambasador misije OEBS-a na Kosovu Jan Bratu i šef misije UNHCR-a na Kosovu, Erol Arduč, razgovarali su danas putem video konferencije o povratku i integraciji raseljenih u okviru regionalne inicijative pod nazivom „Skopski proces“. 
Jevtić, Bratu i Arduč o nastavku
Tokom video konferencije (Foto MZZP)

U saopštenju Ministarstva za zajednice i povratak se navodi da su sagovornici razgovarali o sprovođenju akcionih mera u okviru Koncept dokumenta koji je ranije usvojen od strane delegacija Beograda, Prištine, Severne Makedonije i Crne Gore.

”Ono što je veoma važno kada je u pitanju regionalni proces o pronalaženju trajnih rešenja za raseljena lica (Skopski proces), jeste da je Vlada Kosova nedavno usvojila Akcioni plan za sprovođenje Vašingtonskog sporazuma, čiji je deo Skopski proces, tako da će ovo u velikoj meri doprinetu sprovođenju 12. tačke sporazuma koja se tiče obezbeđivanja trajnih rešenja za izbeglice i interno raseljena lica”, kazao je Jevtić.

Napominje se da je dogovoreno održavanje video sastanka sa gradonačelnicima pojedinih opština kako bi se ubrzalo pitanje dobijanja građevinskih dozvola i dodela parcela za izgradnju kuća povratnika Roma, Aškalija i Egipćana iz Severne Makedonije i Crne Gore.

"Učesnici konferencije zaključili da dijalog na svim nivoima mora biti osnov rešavanja svih zaostalih problema, jer je to jednini način za postizanje rezultata kojim će sve strane biti zadovoljne", zaključuje se u saopštenju ministarstva dostavljenom medijima.Ostale vesti

Kurti posetio porodice Miletić i Komatović u opštini Istok
Predsednik Vlade Kosova Aljbin Kurti je u pratnji ministra za zajednice i povratak Nenada Rašića juče obišao porodice Miletić i Komatović iz sela Opraške i Žač u opštini Istok.
  • 08.02.2023
ERP: Mural Novaka Đokovića simbol slobode i dostojanstva
"Svaki incident i napad na naš narod na Кosovu i Metohiji naša Eparhija doživljava sa bolom i tugom. Tako je i sa najnovijim incidentom u maloj srpskoj enklavi u Orahovcu, gde je na trgu ispred crkve oskrnavljen mural sa likom najboljeg tenisera sveta Novaka Đokovića", navode iz Eparhije raško-prizrenske. 
  • 07.02.2023
Rakić i Simić razgovarali sa Vigemarkom
Predsednik Srpske liste Goran Rakić i potpredsenik Igor Simić razgovarali su sa šefom Misije EULEKS-a na Kosovu Lars Gunar Vigemarkom o bezbednosnoj i političkoj situaciji.
  • 07.02.2023
Ambasadori Kvinte pri OEBS-u u poseti Kosovu
Ambasadori Francuske, Nemačke, Italije, Ujedinjenog Kraljevstva i Sjedinjenih Američkih Država pri OEBS-u u Beču posetiće danas Kosovo u okviru regionalne turneje po Zapadnom Balkanu, saopšteno je medijima. 
  • 07.02.2023
NSI: Odbijena krivična prijava zbog širenja mržnje u kampanji bojkota srpskih proizvoda
Krajem marta prošle godine organizacije Nova društvena inicijativa, Centar za afirmativne društvene akcije, Centar za socijalne inicijative i Forum za razvoj i multietničku saradnju pokrenule su niz pravnih mehanizama kao odgovor na govor mržnje i etničku netrpeljivost u spotu neformalne grupe Besa Besë.
  • 06.02.2023
Predstavnici Narodne stranke u poseti ranjenom mladiću u Mogili

Potpredsednik Narodne stranke Miroslav Aleksić, predsednik Odbora Narodne stranke za Kosovo i Metohiju Žarko Ristić i potpredsednik Izvršnog odbora Uroš Đokić posetili su u selu Mogila kod Klokota porodicu Bobana Đuzića, koga su napala dva maloletna Albanca i naneli mu povrede u leđa ubodom nožem.

  • 05.02.2023