Vesti
Saopštenja

Jevtić, Bratu i Arduč o nastavku "Skopskog procesa"

Ministar za zajednice i povratak Dalibor Jevtić, ambasador misije OEBS-a na Kosovu Jan Bratu i šef misije UNHCR-a na Kosovu, Erol Arduč, razgovarali su danas putem video konferencije o povratku i integraciji raseljenih u okviru regionalne inicijative pod nazivom „Skopski proces“. 
Jevtić, Bratu i Arduč o nastavku
Tokom video konferencije (Foto MZZP)

U saopštenju Ministarstva za zajednice i povratak se navodi da su sagovornici razgovarali o sprovođenju akcionih mera u okviru Koncept dokumenta koji je ranije usvojen od strane delegacija Beograda, Prištine, Severne Makedonije i Crne Gore.

”Ono što je veoma važno kada je u pitanju regionalni proces o pronalaženju trajnih rešenja za raseljena lica (Skopski proces), jeste da je Vlada Kosova nedavno usvojila Akcioni plan za sprovođenje Vašingtonskog sporazuma, čiji je deo Skopski proces, tako da će ovo u velikoj meri doprinetu sprovođenju 12. tačke sporazuma koja se tiče obezbeđivanja trajnih rešenja za izbeglice i interno raseljena lica”, kazao je Jevtić.

Napominje se da je dogovoreno održavanje video sastanka sa gradonačelnicima pojedinih opština kako bi se ubrzalo pitanje dobijanja građevinskih dozvola i dodela parcela za izgradnju kuća povratnika Roma, Aškalija i Egipćana iz Severne Makedonije i Crne Gore.

"Učesnici konferencije zaključili da dijalog na svim nivoima mora biti osnov rešavanja svih zaostalih problema, jer je to jednini način za postizanje rezultata kojim će sve strane biti zadovoljne", zaključuje se u saopštenju ministarstva dostavljenom medijima.Ostale vesti

Vjosa Osmani otputovala u Njujork
Predsednica Kosova Vjosa Osmani je otputovala u Njujork u pratnji ministarke spoljnih poslova Donike Gervale, gde će na marginama 76. sesije Skupštine Ujedinjenih nacija imati niz sastanaka sa delegacijama nekoliko država učesnica, predsednicima, premijerima i ministrima spoljnih poslova.
  • 19.09.2021
Petković sa ambasadorom Belgije o Kosovu
Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković razgovarao je  sa ambasadorom Kraljevine Belgije u Srbiji Kunradom Adamom, koga je upoznao sa položajem srpskog naroda na Kosovu i tokom dijaloga Beograda i Prištine, saopšteno je iz Kancelarije za KiM. 
  • 16.09.2021
Grupa izbeglica iz Avganistana otputovala za Veliku Britaniju
Britanska ambasada u Prištini saopštila je da je grupa od 117 evakuisanih građana Avganistana povezanih sa Nato-om napustila Kosovo i otputovala za Veliku Britaniju. 
  • 16.09.2021
Petković sa Lo Kašom i Harčenkom o dijalogu i političkoj situaciji na Kosovu

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković razgovarao je sa ambasadorima Italije i  Ruske Fedracije u Republici Srbiji Karlom Lo Kašom i Aleksandrom Bocan Harčenkom o poslednjoj rundi razgovora Beograda i Prištine, održanoj nedavno u Briselu i o aktuelnoj političko-bezbednosnoj situaciji na Kosovu, saopšteno je iz Kancelarije za KiM.

  • 14.09.2021
YIHR: Građani moraju znati sadržaj dogovora o otvaranju tajnih arhiva
Inicijativa mladih za ljudska prava Srbija (YIHR Srbija) i Inicijativa mladih za ljudska prava Kosovo (YIHR Kosovo) zahtevaju od pregovaračkih timova Beograda i Prištine da što pre objave dokument na srpskom i albanskom jeziku o razmeni, odnosno otvaranju tajnih arhiva kako bi javnost, a pre svega porodice nestalih bile upoznate sa daljim koracima u potrazi za nestalim osobama.
  • 13.09.2021
Kosovski zvaničnici odali počast žrtvama 11. septembra
Predsednica Kosova Vjosa Osmani, predsednik Skupštine Gljauk Konjufca i premijer Kosova Aljbin Kurti su, zajedno sa zamenikom američkog ambasadora Nikolasom Đakobom, odali počast i položili venac kod spomen ploče „Kosovo se seća“, povodom 20. godišnjice terorističkih napada na SAD, navodi se u saopštenju dostavljenom medijima.
  • 11.09.2021