Vesti
Saopštenja

Jevtić, Bratu i Arduč o nastavku "Skopskog procesa"

Ministar za zajednice i povratak Dalibor Jevtić, ambasador misije OEBS-a na Kosovu Jan Bratu i šef misije UNHCR-a na Kosovu, Erol Arduč, razgovarali su danas putem video konferencije o povratku i integraciji raseljenih u okviru regionalne inicijative pod nazivom „Skopski proces“. 
Jevtić, Bratu i Arduč o nastavku
Tokom video konferencije (Foto MZZP)

U saopštenju Ministarstva za zajednice i povratak se navodi da su sagovornici razgovarali o sprovođenju akcionih mera u okviru Koncept dokumenta koji je ranije usvojen od strane delegacija Beograda, Prištine, Severne Makedonije i Crne Gore.

”Ono što je veoma važno kada je u pitanju regionalni proces o pronalaženju trajnih rešenja za raseljena lica (Skopski proces), jeste da je Vlada Kosova nedavno usvojila Akcioni plan za sprovođenje Vašingtonskog sporazuma, čiji je deo Skopski proces, tako da će ovo u velikoj meri doprinetu sprovođenju 12. tačke sporazuma koja se tiče obezbeđivanja trajnih rešenja za izbeglice i interno raseljena lica”, kazao je Jevtić.

Napominje se da je dogovoreno održavanje video sastanka sa gradonačelnicima pojedinih opština kako bi se ubrzalo pitanje dobijanja građevinskih dozvola i dodela parcela za izgradnju kuća povratnika Roma, Aškalija i Egipćana iz Severne Makedonije i Crne Gore.

"Učesnici konferencije zaključili da dijalog na svim nivoima mora biti osnov rešavanja svih zaostalih problema, jer je to jednini način za postizanje rezultata kojim će sve strane biti zadovoljne", zaključuje se u saopštenju ministarstva dostavljenom medijima.Ostale vesti

Petković sa britanskom ministarkom Vendi Morton o Kosovu
Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković sastao se danas sa ministarkom u Vladi Velike Britanije za evropsko susedstvo i Ameriku, Vendi Morton sa kojom je razgovarao o političkoj i bezbednosnoj situaciji na Kosovu, nastavku pregovora i Zajednici srpskih opština. 
  • 02.12.2020
Polomljeni prozori na kući povratnika u Klini
Povratnik Miodrag Stašić iz Drenovca kod Kline napadnut je pre nekoliko dana u svom dvorištu. Mlađa lica su 25. novembra Stašića gađala kamenicama i tom prilikom je polomljeno staklo na prozoru njegove kuće, saopštilo je Ministarstvo za zajednice i povratak.  
  • 01.12.2020
Rakić i Sunjog o aktuelnim temama i saradnji
Potpredsednik Vlade i ministar lokalne samouprave Goran Rakić razgovarao je danas sa šefom Kancelarije EU na Kosovu Tomašom Sunjogom o aktuelnim temama i situaciji u vezi sa pandemijom kovida-19, saopšteno je iz MLS-a. 
  • 01.12.2020
Opština Gračanica od večeras u crvenoj zoni
Ministarstvo zdravlja Kosova ističe da od večeras na snagu stupa nova kategorizacija opština vezana za kovid-19, prema broju zaraženih na 100.000 stanovnika. Opština Gračanica je od večeras u crvenoj zoni, navodi se u saopštenju.
  • 27.11.2020
OG: Još 11 osoba pozitivno na koronavirus
Prema podacima pristiglim u poslednja 24 časa, na teritoriji opštine Gračanica registrovano je 11 novoobolelih lica od koronavirusa, saopšteno je iz opštinske Informativne službe.
  • 27.11.2020
Priština: Požar u delu Paviljona ”E”
U delu Paviljona ”E” koji se nalazi preko puta univerzitetske Biblioteke u Prištini, gde živi ukupno petnaest srpskih i albanskih porodica, oko ponoći izbio je požar, saopštilo je Ministarstvo za zajednice i povratak.
  • 27.11.2020