Vesti
Saopštenja

Jevtić, Bratu i Arduč o nastavku "Skopskog procesa"

Ministar za zajednice i povratak Dalibor Jevtić, ambasador misije OEBS-a na Kosovu Jan Bratu i šef misije UNHCR-a na Kosovu, Erol Arduč, razgovarali su danas putem video konferencije o povratku i integraciji raseljenih u okviru regionalne inicijative pod nazivom „Skopski proces“. 
Jevtić, Bratu i Arduč o nastavku
Tokom video konferencije (Foto MZZP)

U saopštenju Ministarstva za zajednice i povratak se navodi da su sagovornici razgovarali o sprovođenju akcionih mera u okviru Koncept dokumenta koji je ranije usvojen od strane delegacija Beograda, Prištine, Severne Makedonije i Crne Gore.

”Ono što je veoma važno kada je u pitanju regionalni proces o pronalaženju trajnih rešenja za raseljena lica (Skopski proces), jeste da je Vlada Kosova nedavno usvojila Akcioni plan za sprovođenje Vašingtonskog sporazuma, čiji je deo Skopski proces, tako da će ovo u velikoj meri doprinetu sprovođenju 12. tačke sporazuma koja se tiče obezbeđivanja trajnih rešenja za izbeglice i interno raseljena lica”, kazao je Jevtić.

Napominje se da je dogovoreno održavanje video sastanka sa gradonačelnicima pojedinih opština kako bi se ubrzalo pitanje dobijanja građevinskih dozvola i dodela parcela za izgradnju kuća povratnika Roma, Aškalija i Egipćana iz Severne Makedonije i Crne Gore.

"Učesnici konferencije zaključili da dijalog na svim nivoima mora biti osnov rešavanja svih zaostalih problema, jer je to jednini način za postizanje rezultata kojim će sve strane biti zadovoljne", zaključuje se u saopštenju ministarstva dostavljenom medijima.Ostale vesti

Kancelarija za KiM: Položen kamen temeljac za kuću Pirića u Vrbovcu
Zahvaljujući sredstvima Кancelarije za Кosovo i Metohiju, danas je u Vrbovcu položen kamen temeljac za gradnju nove porodične kuće za porodicu Marka i Jelene Pirić koji godinama nakon raseljeništva žive kao podstanari, navodi se u saopštenju Kancelarije za KiM.
  • 01.10.2022
Šubarić: Procene su da menjamo tri hektara kamenjara za 18 ari puta
"Zbog istinitog i objektivnog informisanja javnosti, ističem da su apsolutno netačna i proizvoljna tumačenja da je Opština Gračanica izvršila zamenu 17 hektara opštinskog zemljišta za 18 ari privatnog zemljišta. Procene stručnih službi su da to neće biti više od jedne šestine pomenute parcele - kamenjara", navela je u saopštenju za medije predsednica opštine Gračanica Ljiljana Šubarić.
  • 29.09.2022
Grnčarska radionica za decu u Gračanici
Dom kulture „Gračanica“ organizuje grnčarsku radionicu „Vredne ruke“ i poziva decu uzrasta od sedam do 12 godina da se prijave za učešće. Broj učesnika je ograničen, navodi se u saopštenju.
  • 29.09.2022
EU nastavlja izgradnju zgrada za raseljene i ugrožene u Gračanici
Izgradnja dve nove stambene zgrade koje finansira EU za 34 porodice koje su više od 20 godina živele u kolektivnom centru Padalište u opštini Gračanica ušla je u drugu fazu, a preseljenje porodica se očekuje u septembru 2023. godine, saopšteno je iz kancelarije Evropske unije na Kosovu.
  • 29.09.2022
GI Srpski opstanak i Zubin Potok: Hitno povlačenje odluke SO Gračanica
GI Srpski opstanak i GI za Zubin Potok zahtevaju hitno povlačenje odluke Skupštine opštine Gračanica o razmeni 17 hektara zemljišta u Gračanici za 18 ari u Čaglavici.
  • 29.09.2022
Kosovo dobilo više od pet miliona od Evropske komisije
Evropska komisija uplatila je Kosovu 5,25 miliona evra kako bi pomogla u ublažavanju uticaja pandemije kovid-19 i brzog rasta cena energije i hrane.
  • 28.09.2022