Vesti
Saopštenja

Jevtić: Bole napadi iz SPC

Potpredsednik Vlade Kosova i Srpske liste, Dalibor Jevtić, oglasio se otvorenim pismom nakon poslednjeg reagovanja oca Save Janjića, istakavši da problem nije razgraničenje, već to što pojedincima smeta Aleksandar Vučić.
Jevtić: Bole napadi iz SPC
Dalibor Jevtić (Foto Kim arhiva)

"Smetalo bi im bilo koje rešenje, i da kaže predsednik Srbije - imamo dogovor sa Albancima da kao deo Srbije tu ostanu, raspisaćemo izbore i dobiti možda za predsednika Vlade Srbije Albanca - smetalo bi. I smetalo bi kada bi rešenje bilo Zajednica srpskih opština sa punim ovlašćenjima poput Republike Srpske. I bunili bi se neki protiv zamrznutog konflikta, rekli bi zar opet izolacija Srbije? Smetalo bi ne rešenje, već Aleksandar Vučić" podvukao je Jevtić.

Kako kaže, u trenutku kada je “neko konačno rešio da pitanje odnosa Srba i Albanaca na prostoru KiM trajno reši”, svakodnevno smo svedoci napada na onog "ko ima hrabrosti da sve nas pogleda u oči i kaže istinu, na onog ko ima hrabrosti da se sa problemom Kosova izbori, na našeg predsednika Aleksandra Vučića".

Navodi da Srbe i njega lično posebno bole napadi koji dolaze od strane pojedinaca iz SPC.

"Vladiku Teodosija poštujem, cenim i volim. Vladika Teodosije i celokupno sveštenstvo zna koliko je predsednik Vučić, koliko smo mi zajedno sa predsednikom Vučićem učinili za naše svetinje na Kosmetu i šire. Ne mogu a da ne ukažem na to da sam lično ja to osećao kao obavezu, kao Hrišćanin. Zato boli svaka otrovna strelica koja se uputi od strane pojedinaca iz naše srpske Crkve" ukazao je.

Precizirao je da u Ðakovici, osim u manastiru, nema Srba i da je to za njih zabranjeni grad.

Poručio je da kada neko pokušava da takvo stanje prikaže drugačije, onda time čini uslugu i korist onima zbog kojih se Srbima brani i na praznike da dođu u Ðakovicu, onima koji podižu lažne optužnice protiv naših sunarodnika samo zato što neće da prodaju svoju dedovinu.

Naveo je da poštuje i ceni hrabrost monahinja u Ðakovici kojima se pomagalo da im se stvore uslovi da u takvom okruženju žive u manastiru.

"Oče Savo Janjiću, kažete ne možete, a da ne oćutite predsedniku Vučiću? A kada ste to oćutali? Kažete i napadate u trenutku kada treba svi složno da se izborimo da život pobedi. Nije vama problem, oče Savo, razgraničenje koje se pominje a da smo od rešenja miljama daleko. Ako niste do sad uvideli koliko smo se zajedno sa vama borili za život i Crkvu, za narod i opstanak, onda granice postoje u glavama i teško ih je pomeriti" poručio je Jevtić.

Kako je rekao kada bi Vučić izašao sa bilo kojim predlogom, napadi bi bili uvek isti i od istih ljudi, od onih koji su nas između ostalog stavili u položaj kakav jeste.

Prethodno su se otvorenim pismom oglasili gradonačelnici svih deset opština sa srpskom većinom u kojem su izrazili podršci predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću.Ostale vesti

Pripadnici Kfora i Vojske Srbije patrolirali zajedno kod Kamenice
Pripadnici Kfora iz Regionalne komande Istok sproveli  su sinhronizovanu patrolu sa kolegama iz Vojske Srbije (VS) na administrativnoj liniji u blizini sela Hodonovce, u opštini Kamenica, saopšteno je iz Kfora.
  • 08.08.2020
Kfor dodelio šivaće mašine ženama žrtvama nasilja
Kfor je donirao profesionalne šivaće mašine i druge alate i opremu za krojenje nevladinoj organizaciji “Jeta” sa sedištem u Dečanima za žene koje su žrtve rodno zasnovanog nasilja.
  • 07.08.2020
U Osojanu obeležavanje 19 godina od povratka raseljenih i izbeglih Srba
U nedelju 9. avgusta u Osojanu će biti obeleženo devetnaest godina od početka povratka raseljenih i izbeglih Srba u Metohiju, saopšteno je iz Doma kulture "Gračanica".
  • 07.08.2020
Kancelarija za Kosovo i Metohiju saopštila je da je oružani napad na povratničku porodicu Кostić u Vidanju kod Кline potvrda da na Кosovu i dalje "postoje snage koje bi silom da menjaju etničku sliku na terenu".
  • 04.08.2020
Nova pošiljka pomoći Kosovu od EU
U okviru pomoći koji Kosovu daje EU u borbi protiv kovida-19, danas je dodeljeno 30 respiratora za intenzivnu negu, 200 pulsnih oksimetara i 20 elektrokardiografa.
  • 04.08.2020
Fondacija “Delije” iz Beograda, tokom jula, realizovala je niz akcija pomoći srpskom narodu na Kosovu.
  • 04.08.2020