Vesti
Saopštenja

Jednostavnije do ličnih dokumenata

Od danas je jednostavnije doći do ličnih dokumenata u Matičnoj službi Opštine Gračanica.
Jednostavnije do ličnih dokumenata
Matična služba (Foto Opština Gračanica)

Procedura za dobijanje dokumenata, poput izvoda rođenih, umrlih i venčanih je pojednostavljenja odlukom Ministarstva unutrašnjih poslova Кosova.

Odlukom br.296/2018 građanima sa Кosova koji poseduju dokumenta koja izdaje Republika Srbija omogućava se podnošenje zahteva za upis (registraciju) u Centralni registar civilnog stanja Кosova.

Rok za podnošenje zahteva za upis u Centralni registar za civilno stanje Кosova je do 5. juna 2019. godine, a odluka se odnosi na građane Кosova kojima su službe Republike Srbije izdale dokumenta u periodu od 10. juna 1999. godine do 14. septembra 2016. godine.

“Građani koji poseduju dokumenta Republike Srbije mogu da podnesu zahteve za prepis tj. za upis u Centralni registar civilnog stanja na Кosovu, odnosno za dobijanje dokumenata Кosova (rođenja, venčanih i umrlih) po ceni izdavanja traženog dokumenta, bez ikakvih drugih troškova (kazni)”, navodi se u saopštenju Opštine Gračanica.

Cena izvoda iz Centralnog registra rođenih, umrlih i venčanih u opštini Gračanica iznosi po 1 evro.

Sve dodatne informacije možete dobiti u matičnoj službi opštine Gračanica u zgradi opštine Gračanica (ul. Cara Lazara b.b.) u Gračanici.Ostale vesti

Osmani u Pragu tražila podršku za integraciju u EU
Predsednica Kosova Vjosa Osmani je na početku Samitu Evropske političke zajednice u Pragu naglasila stratešku orijentaciju Kosova prema evroatlantskim integracijama, kao najboljoj garanciji za mir i sigurnist.
  • 06.10.2022
Osmani u Pragu na prvom samitu Evropske političke zajednice
"Na poziv predsednika Evropskog saveta Šarla Mišela i premijera Češke Petra Fiale, predsednica Vjosa Osmani otputovala je u Prag gde će predstavljati Kosovo na prvom samitu Evropske političke zajednice", saopšteno je iz njenog kabineta.
  • 05.10.2022
Kancelarija za KiM: Opljačkana kuća povratnika iz Osojana
"U Osojanu je obijena i opljačkana kuća povratnika Ilije Tošića dok se nalazio na pregledima kod doktora u centralnoj Srbiji. On je danas, po povratku zatekao razvaljena ulazna vrata i premetačinu po kući iz koje su mu nestali brojni kućni aparati", saopšteno je iz Kancelarije za KiM.
  • 05.10.2022
Tribina o goranskom jeziku
U petak 7. oktobra u Domu kulture "Gračanica" održaće se tribina pod nazivom „Jezik izolovanih sredina goranske zajednice (odstupanja od standarda, uticaj albanskog i strah od upotrebe maternjeg jezika)“.
  • 05.10.2022
’’Venčeva škola folklora’’ u Gračanici i Lapljem Selu

Ansambl "Venac", nakon dve godine pauze usled pandemije kovida-19, ovog meseca je ponovo obnovio svoj rad sa decom kroz edukativni projekat "Venčeva škola folklora".

  • 05.10.2022
Klokot: Na pravoslavnom groblju polomljen spomenik

Na srpskom pravoslavnom groblju u Klokotu polomljen je spomenik pokojnom Milanu Nisiću. Oskrnavljeni spomenik su zatekli sinovi, koji su slučaj prijavili policiji, saopšteno je iz Kancelarija za Kosovo i Metohiju.

  • 04.10.2022