Vesti
Saopštenja

"Jednake mogućnosti znače jednaku budućnost"

"Cveće je lepo, ali mi želimo rodnu ravnopravnost na mestima odlučivanja, u imovinskim pravima, u mirovnim pregovorima i u zapošljavanju".
Ilustracija (Foto Eulex)

Ovo je moto kampanje o rodnoj ravnopravnosti, koju je EULEX pokrenuo u partnerstvu sa "Mrežom žena Kosova" (MŽK) i NVO "Žensko pravo" iz Severne Mitrovice, povodom obeležavanja Međunarodnog dana žena, saopšteno je iz Kancelarije za medije EULEX-a.

Dodaje se da kampanja uključuje postavljanje bilborda širom Kosova i video koji ima za cilj podizanje svesti o rodnoj ravnopravnosti.

Govoreći o kampanji, zamenik šefa EULEX-a, Cezari Luba rekao je da jednake mogućnosti znače jednaku budućnost.

„Kosovo je 2020. godine ostvarilo napredak u uključivanju većeg broja žena u proces donošenja odluka, izabravši prvu predsednicu skupštine i pet ministarki. Ova povećana politička zastupljenost žena ohrabruje i želeli bismo da se ona odrazi na sve nivoe društva.”

Zamenik šefa EULEX-a takođe je naglasio važnost jednakog pristupa žena imovini, jer to na kraju vodi ka ekonomskom osnaživanju.

„Pomaže u razbijanju lanca zavisnosti koju preživeli porodičnog nasilja mogu imati prema svojim počiniocima“, kazao je Luba.

Tijana Simić Lavali, direktorka programa u NVO "Žensko pravo", naglašava da je neophodno uključiti žene u mirovne pregovore.

„Istraživanja pokazuju da uključivanje žena u mirovne pregovore povećava šanse za uspešan ishod za 64%. One imaju humanistički pristup, koji naglašava potrebe ljudi pogođenih sukobom. Ženska srca su u miru, a ne u ratu.”

U saopštenju se precizira da je ova kampanja deo EULEX-ovog rada na pitanjima rodne ravnopravnosti.

Podsećaju da od juna 2018. godine, kada je EULEX-u okončan izvršni mandat pravosuđu, Misija prati slučajeve rodno zasnovanog nasilja kroz ceo lanac krivičnog pravosuđa - od istrage do krivičnog gonjenja, praćenja suđenja i izvršenja kazni - i daje preporuke kosovskim vlastima da poboljšaju svoje postupanje.

Pored toga, EULEX u partnerstvu sa Institutom za sudsku medicinu sprovodi kampanju “Progovori na vreme“ o važnosti očuvanja bioloških dokaza u slučajevima seksualnog nasilja za utvrđivanje postojanja krivičnog dela i dovođenje počinitelja pred lice pravde.

Do sada je oko 800 učenika iz 17 osnovnih i srednjih škola pohađalo predavanja stručnjaka sa Instituta za sudsku medicinu i iz Policije Kosova, stoji u saopštenju.Ostale vesti

Vlada Kosova usvojila fiskalni paket mera
Vlada Kosova je na vandrednoj telefonskoj sednici usvojila fiskalni paket mera povodom epidemije koronavirusa, navodi se u saopštenju.
  • 31.03.2020
Odobrena izgradnja 62 kuće za raseljene
Na elektronskoj sednici Upravnog odbora projekta „Povratak i reintegracija na Kosovu, peta faza, odobrena je izgradnja 62 kuće za raseljena lica u opštinama Kosovo Polje, Gračanica, Kamenica, Novo Brdo, Prizren i Štrpce, saopšteno je iz Ministarstva za zajednice i povratak.
  • 30.03.2020
Zakonski postupci protiv prekršilaca vladinih mera
Vršilac dužnosti ministra unutrašnjih poslova Đeljaj Svećlja zatražio od Tužilaštva Kosova preduzimanje zakonskih postupaka prema prekršiocima mera ograničenja koje je naložila Vlada Kosova u sprečavanju daljeg širenja virusa Kovid 19.
  • 30.03.2020
EU donira 5 miliona evra Kosovu
Šefica Kancelarije EU na Kosovu Natalija Apostolova potpisaće danas ugovor vredan 5 miliona evra pomoći za Kosovo kao hitnu potrebu u borbi protiv pandemije koronavirusa.
  • 30.03.2020
Tači sa ambasadorima Kvinte i EU o novoj vladi
Predsednik Kosova Hašim Tači sastao se sa ambasadorima Kvinte i EU u Prištini i informisao ambasadore Kvinte i šeficu Kancelarije EU na Kosovu Nataliju Apostolovu o koracima koje će preduzeti nakon izglasavanja nepoverenja vladi Aljbina Kurtija.
  • 30.03.2020
NKEU poziva na saradnju BG i PR oko suzbijanja koronavirusa
Nacionalni konvent o Evropskoj uniji pozvao je nadležne organe Beograda i Prištine da uspostave direktnu i efikasnu saradnju na suzbijanju širenja pandemije koronavirusa. U saopštenju se ističe da je „saradnja neophodna zbog humanosti i odgovornosti prema ljudskim životima u ovim teškim vremenima".
  • 30.03.2020