Vesti
Saopštenja

"Jednake mogućnosti znače jednaku budućnost"

"Cveće je lepo, ali mi želimo rodnu ravnopravnost na mestima odlučivanja, u imovinskim pravima, u mirovnim pregovorima i u zapošljavanju".
Ilustracija (Foto Eulex)

Ovo je moto kampanje o rodnoj ravnopravnosti, koju je EULEX pokrenuo u partnerstvu sa "Mrežom žena Kosova" (MŽK) i NVO "Žensko pravo" iz Severne Mitrovice, povodom obeležavanja Međunarodnog dana žena, saopšteno je iz Kancelarije za medije EULEX-a.

Dodaje se da kampanja uključuje postavljanje bilborda širom Kosova i video koji ima za cilj podizanje svesti o rodnoj ravnopravnosti.

Govoreći o kampanji, zamenik šefa EULEX-a, Cezari Luba rekao je da jednake mogućnosti znače jednaku budućnost.

„Kosovo je 2020. godine ostvarilo napredak u uključivanju većeg broja žena u proces donošenja odluka, izabravši prvu predsednicu skupštine i pet ministarki. Ova povećana politička zastupljenost žena ohrabruje i želeli bismo da se ona odrazi na sve nivoe društva.”

Zamenik šefa EULEX-a takođe je naglasio važnost jednakog pristupa žena imovini, jer to na kraju vodi ka ekonomskom osnaživanju.

„Pomaže u razbijanju lanca zavisnosti koju preživeli porodičnog nasilja mogu imati prema svojim počiniocima“, kazao je Luba.

Tijana Simić Lavali, direktorka programa u NVO "Žensko pravo", naglašava da je neophodno uključiti žene u mirovne pregovore.

„Istraživanja pokazuju da uključivanje žena u mirovne pregovore povećava šanse za uspešan ishod za 64%. One imaju humanistički pristup, koji naglašava potrebe ljudi pogođenih sukobom. Ženska srca su u miru, a ne u ratu.”

U saopštenju se precizira da je ova kampanja deo EULEX-ovog rada na pitanjima rodne ravnopravnosti.

Podsećaju da od juna 2018. godine, kada je EULEX-u okončan izvršni mandat pravosuđu, Misija prati slučajeve rodno zasnovanog nasilja kroz ceo lanac krivičnog pravosuđa - od istrage do krivičnog gonjenja, praćenja suđenja i izvršenja kazni - i daje preporuke kosovskim vlastima da poboljšaju svoje postupanje.

Pored toga, EULEX u partnerstvu sa Institutom za sudsku medicinu sprovodi kampanju “Progovori na vreme“ o važnosti očuvanja bioloških dokaza u slučajevima seksualnog nasilja za utvrđivanje postojanja krivičnog dela i dovođenje počinitelja pred lice pravde.

Do sada je oko 800 učenika iz 17 osnovnih i srednjih škola pohađalo predavanja stručnjaka sa Instituta za sudsku medicinu i iz Policije Kosova, stoji u saopštenju.Ostale vesti

Jevtić: Ski centar Brezovica neiskorišćeni resurs
Novi gradonačelnik Štrpca Dalibor Jevtić svoj mandat započeo je posetom Ski centru Brezovica i razgovorom sa zaposlenima. Kazao je da je Ski centar najznačajnije ekonomsko pitanje opštine i da je neiskorišćen resurs.
  • 01.12.2021
Ambasadori zemalja Kvinte i dalje zabrinuti zbog Visokih Dečana
Šefovi misija Francuske, Nemačke, Italije, Ujedinjenog Kraljevstva i Sjedinjenih Američkih Država i dalje su zabrinuti zbog toga što uprkos stalnim pozivima međunarodne zajednice i sopstvenog pravosuđa, kosovske institucije još uvek nisu u potpunosti sprovele zakonit upis zemljišta Manastira Visoki Dečani u skladu sa odlukom Ustavnog suda iz 2016. godine.
  • 30.11.2021
Dat rok Vučiću da poništi „neustavne zakone“

Pokret Ekološki ustanak dao je rok do petka 3. decembra da predsednik Srbije Aleksandar Vučić povuče, kako navode, nakaradne i neustavne zakone, najavljujući da će u suprotnom "Srbija stati" u subotu.

  • 29.11.2021
Petković sa Bocan Harčenkom o dijalogu

Direktor Кancelarije za Кosovo i Metohiju Petar Petković sastao se danas sa ambasadorom Ruske Federacije u Republici Srbiji Aleksandrom Bocan Harčenkom, sa kojim je razgovarao o poslednjoj rundi tehničkog dijaloga u Briselu i o izgledima za nastavak razgovora Beograda i Prištine.

  • 29.11.2021
Na Kosovu pokrenute kampanje protiv nasilja nad ženama
Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama, označio je početak međunarodne kampanje „16 dana aktivizma protiv rodno zasnovanog nasilja“, saopšteno je iz Kancelrije UN Women na Kosovu. Misija OEBS-a i Policija Kosova takođe su započele zajedničku kampanju protiv nasilja u porodici.
  • 26.11.2021
Osmani: Kosovo spremno za nastavak dijaloga
Kosovska predsednica Vjosa Osmani sastala se danas sa predsednikom Albanije Iljirom Metom od koga je zatražila da Albanija bude snažan glas Kosova u organizacijama u kojima ono nije zastupljeno, saopšteno je iz Predsedništva Kosova.
  • 25.11.2021