Vesti
Saopštenja

"Jasno je ko je aminovao da na severu Kosova defiluju albanski političari"

Povodom današnje posete Severnoj Mitrovici od strane v.d. predsednice Kosova Vjose i Osmani i lidera Pokreta Samoopredeljne Aljbina Kurtija, reagovao je predsednik SDS-a Slaviša Petković, koji je posetu ocenio "kao deo potpisanog sporazuma u Briselu od strane predsednika Srbije Aleksandra Vučića", navodi se u saopštenju.
Slaviša Petković (Foto Kim)

"Tim sporazumom je omogućeno da se na severu Kosova uspostavi tužilaštvo, sudovi, ali i integracija u kosovosku policiju. Takodje treba napomenuti i postignuti sporazum u Briselu u kome se predsednik Srbije Aleksandar Vučić složio da sever bude uključen u pravni sistem Kosova i u smislu održavanja lokalnih i parlamentarnih izbora. Prema tome, sada je jasno svima ko je aminovao da na severu Kosova komotno i slobodno defiluju albanski političari", poručio je Petković.

Podsetimo, Aljbin Kurti i Vjosa Osmani, kandidati za poslanike Pokreta Samoopredeljenje ušli su u severni deo Kosovske Mitrovice, što je izazvalo negodovanje grupe Srba u tom gradu. Nenajavljena poseta Kurtija i Osmanijeve izazvala je negodovanje Srba što je dovelo do pojave brojnih policijskih snaga na ulicama, posebno na mostu oko reke Ibar koji razdvaja Mitrovicu na severni i južni deo.Ostale vesti

Na Kosovu pokrenute kampanje protiv nasilja nad ženama
Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama, označio je početak međunarodne kampanje „16 dana aktivizma protiv rodno zasnovanog nasilja“, saopšteno je iz Kancelrije UN Women na Kosovu. Misija OEBS-a i Policija Kosova takođe su započele zajedničku kampanju protiv nasilja u porodici.
  • 26.11.2021
Osmani: Kosovo spremno za nastavak dijaloga
Kosovska predsednica Vjosa Osmani sastala se danas sa predsednikom Albanije Iljirom Metom od koga je zatražila da Albanija bude snažan glas Kosova u organizacijama u kojima ono nije zastupljeno, saopšteno je iz Predsedništva Kosova.
  • 25.11.2021
Počinje restauracija kuća u istorijskom centru Janjeva
U Ministarstvu kulture, omladine i sporta  Kosova danas je potpisan sporazum sa UNDP-om o zaštiti kulturnog nasleđa Janjeva, ali i poboljšanje uslova života stanovnika i unapređenje turizma.
  • 24.11.2021
Puls javnosti: Građani nezadovoljni podrškom opština tokom pandemije
Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) na Kosovu je objavio analizu pulsa javnosti „Interakcija ljudi i opština u vreme krize: Studija slučaja kovid-19“. Anketa, koja je sprovedena u pet opština: Kosovo Polje, Podujevo, Prizren, Orahovac i Zvečan, naglašava izazove sa kojima su se građani suočili tokom pandemije.
  • 23.11.2021
Petru Petkoviću ponovo zabranjen ulazak na Kosovo

Direktoru Кancelarije za Кosovo i Metohiju Petru Petkoviću vlasti u Prištini zabranile su danas da poseti Kosovo i prisustvuje ktitorskoj slavi manastira Visoki Dečani u sredu, 24. novembra, stoji u saopštenju dostavljenom medijima.

  • 23.11.2021
Odbijena žalba Dake, jer nije koristila pravna sredstva
Ombudsman je odbio žalbu bivše predsednice Centralne izborne komisije (CIK) Valjdete Dake na odluku predsednice Vjose Osmani da joj prekine mandat na mestu predsednice te pozicije, jer nije pružila dokaze da je koristila pravna sredstva protiv odluke predsednice Kosova.
  • 18.11.2021